JOHNNY MOELLER & THE ÖZDEMIRS FEAT. MIKE BARFIELD @ MOD, HASSELT - 11/02/16

Eerst was er de aankondiging dat Paul Size, gitarist bij de voormalige Red Devils, zou komen naar de maandelijkse Move2Blues donderdag. Toen bleek dat hij werkverplichtingen had in de USA, werd in allerijl zijn ‘buddy’ en tevens stergitarist Johnny Moeller opgetrommeld om samen met zijn broer Jason op drums de honneurs waar te nemen als waardige vervangers. Beide broers zijn namelijk in loondienst bij Kim Wilson en diens Fabulous Thunderbirds maar er werd een gaatje gevonden om deze minitournee af te werken. Maar ook in de Moeller familie sloeg het noodlot toe toen hun moeder in een coma raakte. Hierdoor besloot Jason om verstek te geven. Gelukkig werd er snel een oplossing gevonden door The Ödzemirs in te schakelen. Dit familiebandje rond bassist/tourpromotor/papa Erkan is tegenwoordig niet alleen de vaste begeleidingsband van Memo Gonzalez, ze scoren ook door hun vakkundigheid als begeleidingsband van andere Amerikaanse artiesten die vader Erkan laat overkomen. Als klap op de vuurpijl besloot Johnny Moeller zelf voor een verrassing van formaat te zorgen door Mike Barfield, bekend van The Hollisters en The Stone River Boys, mee te brengen. Bovenstaand verhaal geeft aan dat Danny Guilliams het niet onder de markt had om op deze avond een valabel alternatief te bieden. En ook bij aanvang was hij er niet helemaal gerust in. Nochtans had hij hier, zonder het zelf echt te beseffen, een primeur te pakken. Want deze combinatie Moeller-Barfield & the Ödzemirs stond nog nooit in Europa op een podium! In de States, en dan meer bepaald in de clubs in en rond Austin, Texas de thuishaven van Mike Barfield treden de twee wel vaker op maar van een oversteek naar het oude continent was het nog nooit gekomen.

Johnny Moeller opende de show met een instrumentale Magic Slim song. Dan was het de beurt aan Mike ‘The Tyrant’ Barfield om zijn kunsten te vertonen. Gewapend met zijn onafscheidelijke sambaballen zet hij de toon met het nummer ‘The Struggle’.  Opzwepend, funky en swingend en het publiek lust er wel degelijk pap van mede doordat Mike Barfield zich hier ontpopt als een echt showbeest, een entertainer pur sang. Hij gaat volledig op in de muziek en zijn ‘moves’ zijn onnavolgbaar, uniek en grappig tegelijk. Johnny Moeller is een hele straffe gitarist. Wat hij  allemaal uit zijn Fender Strat weet te persen grenst aan het ongelooflijke. Daar hij bij de Fabulous T-Birds een beetje gevangen zit in het strakke keurslijf dat zo’n mega-band met zich meebrengt, kan hij zich hier uitleven en alles geven, wat hij dan ook niet nalaat. En het doet hem zichtbaar deugd om zo zonder beperkingen zijn ziel te leggen in zijn gitaarspel en hij neemt zelfs plaats voor de microfoon om enkele nummers te zingen. In ‘I Need Somebody’ schreeuwt hij zijn verlangen naar z’n geliefde uit. Deze rechttoe rechtaan shuffle doet mij denken aan the Perpetrators, garage-bluesrock dus. Johnny is echter ook niet te beroerd om zijn side-kick op gitaar Kenan Ödzemir zijn moment van glorie te gunnen. Meermaals mag deze ‘zoon van’ zijn duivels ontbinden en hij doet dit met verve. Want het dient gezegd in het geval van the Ödzemirs valt de appel inderdaad niet ver van de boom. Gitarist Kenan is 22 en drummer Levant is slechts 20 maar toch klinken zij heel matuur en volwassen en staan zij hier met glans hun mannetje naast ‘superster’ Johnny Moeller.

Tijdens de pauze vertelt Mike ons dat hij last heeft van jetlag na zijn lange reis maar daar is tijdens de tweede set weinig van te merken. ‘Banana Oil’ een Mexicaans getinte instrumental die geplukt lijkt uit één of andere Tarantino film is het startschot waarna Mike alle aandacht naar zich toetrekt, zeker als hij de Tyrone Davis soulklassieker ‘Can I Change My Mind’ naar z’n hand zet. Dit nummer zat ook in het repertoire tijdens zijn Stone River Boys periode en is ook terug te vinden op zijn solo album ‘Living Stereo’. Ingewijden zullen dit nummer (her)kennen in de sublieme versie van wijlen Roy Buchanan. En op dit soort nummers heeft Mike Barfield blijkbaar een patent. Ze noemen hem ‘The Tyrant Of Texas Funk’ en daar is geen woord van gelogen. Hij slaagt erin om moeiteloos, schijnbaar tegenstrijdige genres zoals country en funk, te versmelten in een wel gesmaakte coctail. En hij heeft iets met dansstijlen. Daar we in de eerste set reeds ‘The Struggle’ en ‘The Twist’ voorgeschoteld kregen doet hij dit tijdens de tweede set lichtjes over met de ‘Boogaloo’. Johnny Moeller gaat nog een keer ferm loos in het van Jimmy Rogers bekende ‘That’s Allright’. Wat een machtige solo die perfect wordt opgebouwd om te ontploffen in een climax. Hier staat een gitarist van wereldklasse, zonder twijfel. Afsluiten doen de heren met het stomend funky up-tempo nummer ‘Got What It Takes (To Take What I Got)’ dat we kennen van Barfield’s soloalbum ‘Living Stereo’ en diens bijhorende sexy videoclip. Een goed gevulde M.O.D club had terecht genoten van dit weergaloos ‘vervangings’optreden van twee klasbakken en routiniers geruggesteund door een muzikale familie. Ook Danny Guilliams was zichtbaar tevreden en aangenaam verrast. Tijdens het buitengaan merkten we Walter Broes (ex-Seatsniffers) en Ruben Block van Triggerfinger op tussen het publiek. Blijkbaar had The Tyrant ook indruk op hen gemaakt. In maart staat Super Chikan gepland en we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat dit een feestje zal worden. Mis hem niet!

Wim ‘Huibbe’ Huybrechts

Foto © Michel Verlinden

meer foto's © Michel Verlinden

Playlist: Instrumental/The Struggle/Lay Down & Deliver/Hold My Baby/She’s Got The Twist/I Need Somebody/ESQ/44/Don’t Laugh At Me/Motha Foya / Banana Oil/Boogie/Can I Change My Mind/That’s Allright/Tease Me/Classie’s Whip/I’m Gonna Ruin You/My Baby Likes To Boogaloo/Abused/Got What It Takes (To Take What I Got)

Foto © Eric Schuurmans - meer foto's © Eric Schuurmans

 

Meer video's : The Struggle - Lay Down and Deliver - Hold my Baby - She’s Got The Twist - I Need Somebody - E.S.Q - 44 - Don’t Laugh at Me - Motha Foya

 

 

 

Artiest info
MIKE BARFIELD  
JOHNNY MOELLER  

MOD, HASSELT - 11/02/16