MANFRED MANN'S EARTH BAND @ SPIRIT OF 66, VERVIERS - 24/02/16

Ik heb het misschien al eens gezegd, maar bij dezen val ik graag eens in herhaling. Wie nog nooit in de Spirit Of 66 geweest is, doe er iets aan. Altijd fijn om artiesten op zo'n lokatie te zien. Lekker intiem en ongedwongen. Veel blues en classic rock, jong en oud en leuke covergroepen. Het is maar dat je het weet.

OK, nu tot de orde van de dag. Manfred Mann's Earth Band. Krasse knarren amuseren zich op het podium had er boven dit artikel kunnen staan. Dit is ook één van de groepen waarvan je stilletjesaan mag zeggen :”Als je ze nog eens wil zien, doe het dan nu, want wie weet.......”
Manfred Mann zelf is zeker niet meer van de jongste. Met zijn 75 lentes had de Zuid-Afrikaan reeds een tijdje van een welverdiend pensioen kunnen genieten, maar niet dus. Verder bestaat de band uit mede-oprichter Mick Rogers (sympatiek as always) en zanger Robert Hart. Verder zorgen Steve Kinch (bas) en John Lingwood (drums) voor een hechte en competente ritmesectie. Laatstgenoemde drumde reeds bij de Earth Band van '79 tot '87.

Wat mogen we nog weten over Manfred Mann's Earth Band :
– in de jaren zestig heette de band gewoon Manfred Mann en was tussen 1963 en 1968 met hun singles niet weg te slaan uit de charts in de UK and USA. De groep maakte in die periode ook meer dan tien platen.
– Manfred Mann heeft een neus voor goede covers. In de plaats van ze klakkeloos na te spelen heeft hij er een heel eigen draai aan. Soms doen de covers het origineel even vergeten. Vooral bij Bruce Springsteen en Bob Dylan gaat Manfred op zoek.
– Wat heeft Manfred Mann met AC/DC te maken? Wel wie op pinksterenmaandag naar AC/DC gaat kijken in Werchter zal stichtend lid van de Earth Band achter de drumkit zien, namelijk de geweldige Chris Slade. Slade speelde mee op een vijftal cruciale platen van de groep. Speelde op Thunderstruck ook reeds bij AC/DC

Afgelopen woensdag zagen we een groep die er zin in had. Vanaf het eerste nummer 'Spirits In The Night' ( eerste Bruce-cover) zag je dat de sfeer erin zat. Vocals werden afwisselend gezongen door Hart en Rogers. Daarna kregen we een deels andere versie van 'Captain Bobby Stout' . Soms lijkt het erop of de groep zijn eigen nummers covert en geven ze er een hele nieuwe draai aan. We zagen Mann een eerste keer de aandacht opeisen toen hij centraal op het podium van jetje gaf op zijn draagbare Roland keyboard. Ooit was het anders. Dan zagen we tijdens een volledig concert alleen het topje van zijn hoed en af en toe eens zijn bril. Voor de rest zat hij verstop achter zijn enorme batterij keybords.

Iets verder in de set een cover die de groep volgens Rogers reeds een tijdje op het verlanglijstje had staan, ' Get It On' van T-Rex. Ook deze keer een eigenzinnige versie, waarbij het zelfs een tijdje duurde voor je het herkende. Zeker niet slecht maar hier prefereer ik toch nog het origineel.

Daarna was het tijd voor 'hun' Stairway To Heaven of Child In Time, namelijk ' Father Of Day, Father Of Night'. Knappe instrumentale intro door Mick Rogers. Het is ook een beetje zijn nummer. Hij schittert zowel in de zang als op de gitaar.
Tijdens het instrumentale 'Cannon Ball Rag' toont hij nog eens dat hij ook vingervlug is op zijn instrument. Voor mij is dit een beetje van het goede te veel. Stel je gitaar ten dienste van de song, en niet omgekeerd. Af en toe mocht er ook iets snediger gespeeld worden vond ik.

Tegen het einde van de reguliere set kregen we nog een knappe versie van 'Blinded By The Light' te horen. Vooral zanger Robert Hart kwam hier sterk uit de hoek. Soms klonk hij een beetje als de jonge Paul Rodgers.
Na anderhalf uur kwam de groep nog terug voor een flauw 'Do Wah Diddy Diddy' met meezingmoment en een sterk 'Quinn The Eskimo' Nog éénmaal schitterden alle leden van de groep, elk op hun manier. Hier wordt nog tijd gemaakt voor een solootje.

Conclusie: origineel? Neen, maar so what. Zolang een groep zichzelf geeft op het podium, zie ik geen probleem. Ze amuseren zich en kunnen dat nog overbrengen op het publiek.

Rik Vermeersch

Artiest info
website  
facebook  

SPIRIT OF 66, VERVIERS - 24/02/16