MATTY CHARLES & KATIE ROSE @ THE BLUE ROOM SESSIONS CLUBZAAL VERKADEFABRIEK ’S, HERTOGENBOSCH (NL) - 16/02/16

Matty Charles uit Portland, Oregon verdient zijn sporen aan het begin van de nulties in Brooklyn New York waar hij met het countryfolktrio The Valentines het mooie weer maakt in de heropleving van de folkmuziek in de plaatselijk clubscene. Na 2 albums met The Valentines in 2001 en 2003 maakt Matty Charles in 2006 een eerste akoestische soloplaat “Lover In Arms”. In 2008 en 2011 volgen nog twee solo platen ‘Ring The Dark Atlantic’ en ‘Back At Your Door’ maar dan begint heimwee zich te melden en keert Matty in 2012 terug naar zijn thuishaven in Portland waar hij toe is aan een nieuw hoofdstuk. Daar in de countryclub ‘The Landmark Saloon’ ontmoet Matty eind 2013 zangeres Katie Rose die voor Matty de perfecte vocale partner blijkt. Die samenwerking resulteert begin 2016 in de opname van de duoplaat ‘Catching Arrows’. Zanger songschrijver Matty Charles heeft na 5 albums al heel wat goede songs geschreven waarvan er een vijftal in duo vorm worden hernomen op het nieuwe album samen met nieuwe composities. Naast degelijk songschrijversschap en het verfijnde fingerpicking gitaarspel van Matty zijn de harmonische zangpartijen van het duo de sterkste troef. De warme lichte bariton stem van Matty past wonderwel bij de heldere zang van Katie. Met een efficiënte begeleiding van akoestische en electrische instrumenten laat de plaat zich aangenaam beluisteren. Zowel cajunlegende fiddler Joel Savoy als gerenommeerd gitarist Nick Forster leveren belankrijke snaarbijdragen bij een aantal sterke songs.

In de voor mij nieuwe locatie van The Blue Room Sessions in Verkadefabriek in Den Bosch ben ik aangenaam verrast door het knusse interieur van los geplaatste bankstellen en stoelen met achteraan de bar en voorin het brede podium, met achteraan het grote blauwe gordijn dat programmator Paul Smits bij aanvang van het concert toetrekt. Benieuwd wat een uitgepuurde akoestische setting van 1 gitaar en 2 stemmen live vermag. En daar wringt het schoentje want na een vijftal country folk nummers wordt het duidelijk dat de setting geen heel optreden kan boeien. Op plaat kan de instrumentale omlijsting nog een en ander verbloemen, in al hun naaktheid blijven de liedjes slechts overeind omwille van hun songschrijverschap maar niet door hun uitvoering. Live moeten de liedjes het stellen met het sobere maar haarfijn getokkel op een folkgitaar en de harmonische samenzang die aanvankelijk verrast maar op de duur wat uitgewerkt is. Daarvoor klinken de stemmen samen en vooral deze van Katie wat vlak met nauwelijks bereik. Bovendien weet Katie niet zo goed blijf met haar handen wat ofwel vreemd, onnozel of storend overkomt. Natuurlijk zijn het intieme liedjes maar daarom hoeft niet elke subtiele spanning te ontbreken. Sommige songs starten veelbelovend met de rustieke stem van Matty maar worden door de onvermijdelijke samenzang ontdaan van elke luisterurgentie. Zo heeft Katie de neiging om op elk moment te gaan samenzingen, niet alleen bij het refrein of om een bepaalde passage te benadrukken of om een bepaalde strofe te zingen maar om de haverklap waardoor alle effect verloren gaat. Het kabbelt het hele optreden maar door tot je bij momenten teruggeflitst wordt naar countryliedjes uit lang vervlogen tijden en je toch weer ervoor gaat zitten om beter naar de eigen songs van Matty te luisteren die al even traditioneel als tijdloos klinken. Wat jammer van de alomtegenwoordige samenzang denk je dan want het zijn best aardige liedjes. De samenzang in elk nummer kills, slaat alles dood. Wellicht komt een en ander beter tot zijn recht in een compactere cafe omgeving als bij Meneer Frits in Eindhoven of in een kleinere intiemere locatie als CC de Breughel in Bree maar hier vanavond is voor deze 2 artiesten het podium gewoon te groot en de afstand tot de luisteraar ook, hoewel de klank wel op goed luisterniveau staat.

Toch kan ik niet voorbijgaan aan de individuele kwaliteiten van de liedjes van Matty zoals het mooie “Long Gone” (een van de songs die Matty Charles al 13 jaar geleden opnam met The Valentines op het album ‘Land Beyond the Sea’ (2003) en dat nu samen met Katie Rose zowel op het podium als op de duoplaat ‘Catching Arrows’ in 2016 een tweede jeugd beleeft), het Dylaneske “The Blue Parade” met een streepje mondharmonica of het geïnspireerde “I Belong To Heaven”. Tussendoor zingt het duo hartverscheurend “I'll Never Be Free” van Kay Starr & Tennessee Ernie Ford naar de countryhemel en krijgt “Rachel” van cultheld Jim Ringer een geslaagde opknapbeurt. Het weemoedige “Glorieta” handelt over een exotische plaats in Mexico en is niet het zoveelste liedje over een vrouwspersoon zoals “Julia”, “Maryanne” of “Rachel” waarmee niemand in de zaal zich hoeft te identificeren, aldus Katie.

De setlist bestaat uit een mix van songs van ‘Catching Arrows’ (die op “Where They’re Gonna Bury” na allemaal gespeeld worden) , Matty’s solo platen en zijn eerste 2 platen met The Valentines naast covers en een paar nieuwe songs. Aan het begin van de tweede set zitten een aantal nummers die een paar bevlogen zangduo’s uit een ver verleden in herinnering roepen. Met “A Wound Time Can’t Erase” (een oude Stonewall Jackson song uit 1961, gekend in versies van Johnny Cash en George Jones), het zelfgepende “What I Want” (een oude Matty Charles and the Valentines song uit 2001, heropgevist voor Catching Arrows, 2016) en het nieuwe “One Hundred Years” komen The Louvin Brothers of recenter The Everly Brothers voorbij of zijn het Emmylou Harris & Gram Parsons in de hunkerende folkballade “Steady & True”. Vooral het licht uptempo nostalgische ‘One Hundred Years’ klinkt als een country klassieker in spé, bekend in de oren. “By The Sun” met zijn opgewekt ritme verbergt een donker tema maar is een welgekomen uptempo song. Met de triestige tear jerker “If I Fell Into You” mag Katie proberen om Matty’s duetpartner Cynthia Hopkins (cfr. ‘Back At Your Door, 2011) te doen vergeten. Oprechter klinkt haar tienerbekommernis in “Young Love”, een cover van Sonny James & The Southern Gentleman van exact 60 jaar geleden: “Young love, first love, Filled with true devotion, Young love, our love, We share with deep emotion”. Bij momenten doet hun zachte close harmony zang in een rustiek folknummer als “Hey Pretty Birds” denken aan Britse sixties folkstemmen als Shirley Collins  of een Peter, Paul and Mary. Broze tema’s als liefde, verlies en verlangen die Matty zo gevoelvol weet te verwoorden bezingt hij zelf ook het beste alleen zoals heel even blijkt bij aanvang van het intieme “Time Machine” uit Matty’s eerste soloplaat ‘Lover In Arms’ (2006).

Een nieuw begeesterend folk duo zijn ze vooralsnog niet. Memorabel was de avond geenszins daarvoor misten de uitvoeringen wat pit , de beloofde ‘hemelse samenzang’ klinkt live hier vanavond wat bleekjes in deze schaars gevulde clubruimte. Toch zullen vooral de warme bariton van Matty en zijn sterke liedjes mij bijblijven. Matty Charles is zoals zijn platen zeker solo de moeite.

Marc Buggenhoudt

Foto © Blue Room Sessions (Nuijten Photography)

Setlist
Set 1
1. Long Gone (Matty Charles and the Valentines: Land Beyond the Sea, 2003) (Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
2. Standin’ On The Corner (Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
3. My Dixie Darling (The Carter Family cover)
4. The Blue Parade (Matty Charles: Back At Your Door, 2011)
5. Julia (Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
6. Carrying The Stone (Matty Charles & Zed Child)
7. Red Light Queen (unreleased)
8. I'll Never Be Free (Kay Starr & Tennessee Ernie Ford cover, 1950)
9. Brand New Day (Matty Charles: Ring the Dark Atlantic, 2008)
10.Glorieta (Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
11.Rachel (Jim Ringer cover)/ The Best of Jim Ringer: The Band of Jesse James, 1996)
12.I Belong to Heaven (Matty Charles: Back At Your Door, 2011/ Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)

Set 2
13. A Wound Time Can't Erase (Stonewall Jackson, 1961/ Johnny Cash, George Jones)
14.What I Want (Matty Charles and the Valentines, 2001/ Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
15. One Hundred Years (Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
16.Steady & True (Matty Charles: Lover in Arms, 2006/ Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
17. "When I was younger / I was such a sight to see / when I believed that I could win" (song from Matty Charles and the Valentines: Land Beyond The Sea, 2003)
18.Maryanne (Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
19. By The Sun (Matty Charles: Ring the Dark Atlantic, 2008)
20. If I Fell Into You (Matty Charles: Back at Your Door, 2011) (with Cynthia Hopkins)
21. Big City (Matty Charles and the Valentines, 2001)
22. Young Love (Sonny James & The Southern Gentleman cover, 1956)
23. Stars That Shine (Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
24. Hey Pretty Birds (Matty Charles & Katie Rose: Catching Arrows, 2016)
Encore
25. Time Machine (Matty Charles: Lover In Arms, 2006)
26. Some Of Shelly's Blues  (Monkees, The Nitty Gritty Dirt Band)

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

THE BLUE ROOM SESSIONS CLUBZAAL VERKADEFABRIEK ’S, HERTOGENBOSCH (NL) - 16/02/16