ROCKABILLY NIGHT ( 2, 3… GO - THE HUMTAILS - THE PALADINS) @ CC PALETHE, OVERPELT - 19/02/16

2,3,Go

The Humtails

Voor de tweede keer organiseerde Tom Coppers een Rockabilly Night in CC Palethe in Overpelt en of dit een succèseditie was? Het bordje ‘sold out’ mocht dan ook al van tevoren bovengehaald worden. Ruim 550 bezoekers konden op deze gezellige vrijdagavond genieten van 3 bands die rock ’n roll hoog in hun vaandel dragen. Er werd afgetrapt met 2,3,Go. Ongecompliceerd, ongegeneerd en vooral met heel veel passie en ambiance katapulteert dit viertal onder leiding van zanger/contrabassist Mike Matheve ons recht naar de swingin’ sixties. Alle hits passeren de revue. Van Crudup’s ‘That’s Allright Mama’ over Bill Haley’s ‘Rock Around the Clock’ tot Jerry Lee’s ‘Great Balls Of Fire’, natuurlijk de obligate Elvisklassieker ‘Hound Dog’ en ook Johnny Cash wordt niet vergeten met zijn ‘Folsom Prison Blues’. Samen met z’n partners in crime Guy Vanhove achter het drumkit met percussie en zang, nestor Johan ‘Mr Jo’ Vandenhoudt op de leadgitaar en Steven Koekoek als slaggitarist is Mike erin geslaagd om op heel korte tijd zich te profileren als DE rockabilly partyband van Vlaanderen. Een helse rock ’n roll juke-box die als een pletwals over je heen dondert en waarbij stil blijven staan geen optie is. Spijtig dat deze band zo vroeg op de avond speelt, want hoe Mike ook z’n best doet om de massa in beweging te krijgen met z’n ‘sing along’ rockabilly show de reacties van het publiek zijn aan de lauwe kant. Zet deze band enkele uren en enkele pintjes later op het programma en je krijgt gegarandeerd een wild feestje.

VIDEO 1 - VIDEO 2

Nadat ze de vorige editie verstek hadden moeten geven, beloofden de heren The Humtails vuurwerk. Strak in het pak, inclusief een vintage microfoon dito Gretsch gitaren en een staande Doghouse bas leken deze plaatselijke helden zo weg te zijn gelopen uit de jaren ’50. Deze band draait ondertussen toch ook al menige jaartjes mee in de wereld der vetkuiven en rockabilly adepten en kan hier voor deze thuismatch rekenen op een schare trouwe fans. Geert Hendriks en Bob Driesen op respectievelijk contrabas en drum vormen de ideale basis waarom Yves Teuwens meer dan verdienstelijk zijn gitaarcapriolen kan loslaten. Hij kent de kneepjes van het vak en weet bij momenten een heerlijke ‘twang’ uit z’n Gretsch te toveren. Alain Reynders ontpopt zich tot de immers goedlachse frontman/zanger al komen zijn zangkwaliteiten niet altijd goed tot z’n recht en lijkt het wel of zijn stem naar het einde toe aan kracht moet inboeten wat, volgens mij, deels mag worden toegeschreven aan de mixing. Zijn podiumprésence maakt echter veel goed alsook de knappe songkeuze. Nummers als ‘Marie Marie’ en ‘Yeah Yeah Yeah’ en ‘Let ‘Em Roll’ gaan erin al zoete broodjes. Wanneer Alain in het overbekende ‘Tequila’ zijn saxofoon en trompet bovenhaalt, gaan alle remmen los en vraag ik me in hemelsnaam af waarom hij dit niet vroeger in de set deed? Hij blijkt immers een voortreffelijk blazer te zijn op beide instrumenten en daarom is het volgens mij dan ook jammer dat hij dit enkel gebruikt als ‘special’ gimmick op het einde. Dit biedt zoveel meer mogelijkheden.

VIDEO 1 - VIDEO 2

Dan is het tijd voor de hoofdbrok van deze avond: The Paladins! Al meer dan 30 jaar staat deze roots-rockabilly-blues band uit San Diego, Californië garant voor een stomend feestje. Bij The Paladins is het simpel - je weet perfect op voorhand wat je mag verwachten - en steeds weer slagen Dave Gonzalez, gitaarduivel en zanger, zijn kompanen op contrabas en zang Thomas Yearsley en Brian Fahey op drum erin om de vonk te doen overslaan en de party te doen ontploffen. Je moet het maar doen. Wat een energie komt er vrij als Thomas vooraan het podium, schuimbekkend grimassen trekkend, hakkend op z’n contrabas volledig loos gaat terwijl Dave zich overgeeft aan een zinderende gitaarsolo. Telkens wanneer je denkt dat hij aan z’n limiet zit, steekt Gonzalez nog een tandje bij en krijg je een zoveelste adrenaline-shot. Hoogtepunten opsommen is onbegonnen werk omdat een Paladins concert gewoonweg één groot roots-a-billy orgasme is. Als ik dan toch een nummer als favoriet van de avond moet noemen doe mij dan maar de uitgesponnen versie van ‘Let’s Buzz’ waarin Dave toont waarom hij één der beste gitaristen op deze aardkloot mag genoemd worden. Maar ook de andere ‘klassiekers’ staan als een huis. ‘Kiddio’, ‘Follow Your Heart’, ’15 Days Under The Hood’ en vooral ‘Going Down To Big Mary’s’ zijn pareltjes in hun soort. Ook Yearsley doet zijn spreekwoordelijke duit in de zak als hij de zang voor z’n rekening neemt in ‘Irene’ en ‘Get On The Right Track’, nummers die hem op het beweeglijke lijf zijn geschreven en waarin hij naar aloude gewoonte z’n contrabas als imaginaire danspartner over het podium heen en weer sleept. De Paladins kwamen tevens hun nieuwste album/dubbel vinyl ‘Slippin’ In Ernesto’s’ voorstellen, een livealbum dat pas op de markt is en waarop de boys terecht trots kunnen zijn. Bands als deze maken ze heden ten dage niet meer en The Paladins bewezen hier in CC Palethe dat ze nog steeds op een eenzame hoogte staan aan de rootstop. En het blijven zeer aangename, vriendelijke gasten die zeker niet naast hun schoenen beginnen lopen en steeds bereid zijn voor een babbel, een handtekening of een selfie. Zo krijgt Misjel Daniëls, peetvader van het BRBF Peer en vanavond aanwezig, een open doekje en alle lof van Dave Gonzalez, want het was hij die als één van de eersten hen naar Europa haalde. Zoiets vergeten Dave en zijn makkers niet en dit toont toch wel het respect dat ze hebben voor hun publiek en voor diegenen die hen steunden doorheen de jaren. Chapeau. Als om half één een einde komt aan dit feestje en de Paladins met een diepe buiging het podium verlaten om zich te begeven naar hun merchandise stand kijken we rond en zien we niets dan lachende, blije en tevreden gezichten. Bedankt CC Palethe voor dit uitzonderlijk straf evenement van bijzonder hoogstaand niveau. We kijken nu al uit naar de volgende editie.

Wim ‘Huibbe’ Huybrechts

Foto © Eric Schuurmans

meer foto's © Eric Schuurmans

 

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4


Artiest info
website  
facebook  

CC PALETHE, OVERPELT - 19/02/16