THE KIDS - 40TH ANNIVERSARY CONCERT @ DE ROMA ANTWERPEN - 07/02/16

Het voorprogramma werd gespeeld door de tweekoppige punkrockband The Glücks.  Ze deden dat niet slecht, soms zelfs goed.  En daarmee is alles gezegd, behalve dat het duo zich volledig gaf en ze de ziel uit hun lijf speelden, waarvoor onze waardering. (foto's)

Een half uur later was het tijd voor een van Belgisch monumenten uit de rockmuziek, niemand minder dan de nu al bijna legendarische band van Ludo Mariman en Luc Van De Poel, de Antwerpse The Kids. Een uur en twintig minuten hadden ze nodig om er 26 songs door te jagen.  En dat 'doorjagen' moet u vooral niet negatief opnemen, integendeel.  Ludo Mariman en Luc Van De Poel, de twee oudgedienden van het eerste uur en hun twee mede-Kids speelden alsof hun leven ervan afhing, en misschien was dit ook wel zo.  Het was of er een jonge, springerige (punk)rockgroep op het podium stond, die pas goed en wel begonnen met muziek maken en uitstekend gerodeerd waren, zoveel enthousiasme en energie straalde er vanaf.  En dat siert hun na 40 jaar rocken als de beesten. The Ramones kunnen in vrede rusten, zij weten dat deze band alvast hun levenswerk verderzet.  One two three four, jazeker en dat dus flink aantal keer na elkaar.  Voor minder doen ze het niet.

In 1977 speelde The Kids al het voorprogramma van Iggy Pop in de Roma, en nu zovele jaren later begonnen ze er terug aan met minstens evenveel panache.  No Work For Me en Tonight bevatten dan ook de energie van 40 jaar geleden. I Feel Alright dan, en zo was het maar net, en op onvervalste Ramones/speed gingen ze door, zoals ook in de vele andere nummers die nog zouden volgen die avond.

Met Bloody Belgium  werd alles wat er diende gezegd te worden in één minuut samengebald in een dijk van een song.  Nog van dat met Do You Wanna Know, sublieme rockmuziek en een fijn refrein.  Een een beetje gas terugnemen met For The Fret, dat op een vurige Stones-riff steunde en door gitarist Luc aangegrepen werd om het publiek al klappend op te jutten.  Money Is All I Need was ook weer op Ramones-leest geschoeid, een kwestie van mooi lawaai eigenlijk.  No Monarchy bevatte fijn gitaarwerk en een goeie hook.

Vervolgens de klassieker There Will No Next Time en laat we hopen dat dat moment niet te snel aanbreekt voor The Kids. Dit nummer - een ernstige kansmaker voor de titel van het beste Belgische rocknummer ooit - was energie, opzwepend, en enthousiast ; volledig zoals het een rockgroep van dit kaliber past.  Daarna kregen we Freedom Liberty Democracy, een relatief 'recente' single, toch in vergelijking met de rest van het materiaal.

Er werd nog iemand op het podium gehaald die via internet een verzoeknummertje had gevraagd, doch na wat geharrewar en een aanzet van een tiental seconden Wild Days Are Over, werd het nummer afgebroken. Geen ballads zei Mariman, en daarmee was de kous af.  En ze bleven maar gaan: I wanna Get A Job In The City, Tonight, Radio Radio en Baby Baby That's Alright , allemaal snelle & felle rechttoe rechtaan rock & roll, vurig en rauw, en vooral met een onverwoestbaar enthousiasme gebacht.  Nog van die fijne nummertjes waren Fascist Cops  met een goeie hook e& melodie. This Is Rock & Roll - yes it is, Ludo, en nog van een goed jaar ook!   Do You Love The Nazis, gevolgd door "oh no, oh no" (en dat maal honderd en luidop meegebruld)

Als bisnummers kregen we eerst hun lijflied te horen, If The Kids Are United, een cover van de punkrockband Sham 69, en dat zorgde voor een "kolkende" Roma.  "Jullie waren fantastisch, en wij waren ook niet slecht", aldus de gevleugelde woorden van Mariman daarop.  Maar er volgde nog meer.  Een ziedend en zinderend Rock Over Belgium , met een goed refrein, een goeie melodie en dat allemaal in twee minuten.  En dan als pièce de résistance - het mocht natuurlijk niet ontbreken - Blitzkrieg Bop , de ultieme Ramones cover, gewoonweg subliem gebracht, en compleet met wat dansende meisjes op het podium eindigde het concert als een echt feestje...

Op naar 50 jaar The Kids.  There will be a next time!

 

Marc Vos

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA - ANTWERPEN - 07/02/16