THE TEMPERANCE MOVEMENT @ DE KREUN, KORTRIJK - 04/02/16

Na hun meer dan succesvolle tournee door UK kwamen The Temperance Movement hun nieuwste, schitterende, album “White Bear” voorstellen in België. Plaats van gebeuren was ditmaal De Kreun in Kortrijk. Het was 21:30 toen het vijftal het podium betrad onder luid applaus. Terwijl de muzikanten rustig hun plaats innamen kwam zanger Phil Campbell dansend en swingend achter zijn microfoon plaats nemen. Een hele geruststelling voor ons want we hadden net voor het optreden vernomen dat hij met gezondheidsproblemen kampte. Het was er niet aan te zien want al van bij opener “Three Bulleits”, tevens de aftrapper van het nieuwe album, had het vijftal het enthousiaste publiek bij het nekvel. Een greep die ze pas zouden loslaten na een wervelend concert van haast anderhalf uur.

De aanstekelijke opener werd opgevolgd door het sublieme “Oh Lorraine” een nummer waarop je kon merken hoe fantastisch deze band wel op mekaar is ingespeeld. De stuwende ritmesectie met Nick Fyffe op bass en Damon Wilson op drums vormden de stevige basis waarop beide briljante gitaristen Paul Sayer en Matt White naar hartelust konden loos gaan. De molenwiekende Phil Campbell vuurde, waar nog nodig, de aanwezige toeschouwers nog wat aan. De mannen zijn clever genoeg om tussen de presentatie van de nieuwe, nogmaals schitterende, nummers ook de oudere publiekslievelingen te verwerken. “Midnight Black” bijvoorbeeld dat moeiteloos de positieve energie die er op het podium al heerste, als een warm dekentje over het dankbare publiek spreidde. Niet dat het koud was in de zaal hoor, de heren waren er op een klein kwartier al in geslaagd om iedereen dansend of schuddend met zich mee te krijgen. Het massaal meegezongen “Be Lucky” mocht de dankbaarheid van het publiek extra bewijzen.

Tijd voor nieuw werk dus en dat kwam er met “The Sun And The Moon Roll Around Too Soon”. Het dreigende, wat donkere ritme van de intro was de perfecte rode loper voor een knalprestatie van Campbell. Wat een formidabele zanger is dit toch ! ingetogen, schreeuwend, uithalend waar nodig en moeiteloos in één ruk het verhalend karakter van de song beklemtonend. Het schitterende “Magnify” dat hierop volgde is klaar om de volgende publiekslieveling te worden en massaal te worden meegezongen. Hierna kreeg het ingetogen “Pride” een lied van een onaardse schoonheid, de zaal haast muisstil. Een hele prestatie na die emmers energie die over de fans waren uitgegoten. En het was nog niet gedaan want na het stampende “Ain’t No Telling” kregen we twee parels uit hun nieuwe plaat “White Bear” gepresenteerd: het titelnummer in een wat bewerkte, zeg maar zachtere, versie en “Get Yourself Free” met die heerlijke backing vocals erin en die indrukwekkende jankende slide.

Temperance Movement had de ene uppercut na de andere uitgedeeld en diende tenslotte de finale K.O toe met het afsluitende tweeluik “Only Friend”, massaal meegebruld, en “Take It Back”. Net die twee nummers deden ons indertijd deze fantastische band ontdekken. Ze bleken toen al een verademing te zijn in de actuele muziekwereld. Door sommigen wordt hun muziek retro-rock genoemd, ik wil daar graag soulvol aan toevoegen want ze zijn tegelijk meesterlijke muzikanten èn met een enorm gevoel voor soms pakkende dan weer aanstekelijke overtuigingskracht die ze perfect weten te vertalen in hoogstaande songs. Uiteraard werd er geroepen om een bisronde en die kwam er met het swingende “Battle Lines” met die indringende intro van Paul en het definitief afsluitende, emotievolle, gekende “Lovers and Fighters” .

The Temperance Movement hadden wat ons betreft weer bewezen één van de meest boeiende en waarschijnlijk zelfs de beste rockband te zijn die je momenteel kan aantreffen. Ieder zichzelf respecterende rockliefhebber moet deze groep gezien en/of gehoord hebben, beter kan je in dit genre niet aantreffen. We zagen ze nu al een drietal keer aan het werk en het is duidelijk dat ze nog gegroeid zijn, nog beter geworden als u wilt. Het was een memorabel concert en het pleit voor de heren dat ze ondanks de toenemende stroom aan lofbetuigingen er nog steeds probleemloos in slagen om hun eigen, bescheiden, zelve te blijven. Het sympathieke vijftal nam na afloop ruim de tijd om de talrijk wachtende fans aan de merchandising stand te woord te staan, platen en cd’s die vlotjes van de hand gingen, te signeren, de zoveelste fotoshoot te ondergaan, en dat alles met een gemeende, haast dankbare glimlach. Dit is een groep om te koesteren en voor de rockliefhebbers die hen nog niet zouden kennen hebben we maar één boodschap: doe dit snel want ze zijn uniek !

Luc Meert

Foto © Karim Hamid

Setlist: 1. Three Bulleits / 2. Oh Lorraine / 3. Midnight Black / 4. Be Lucky / 5. The Sun And The Moon Roll Around Too Soon / 6. Magnify / 7. Pride / 8. Ain’t No Telling / 9. White Bear / 10. Get Yourself Free / 11. Only Friend / 12. Take It Back --- Encore: 16. Battle Lines / 17. Lovers and Fighters

Artiest info
website  
facebook  

DE KREUN, KORTRIJK - 04/02/16