TIP JAR @ LIVE STAGE MARNIX, EDE - 19/02/16

Live Stage Marnix biedt al jaren de crème de la crème vanuit het singer-songwriter genre aan op het podium van Café de Bospoort in Ede. Eenmaal per maand is het dan ook heel gezellig in het knusse zaaltje. Vanavond is het de beurt aan Tip Jar om acte de préséance te geven. Dit duo bestaat uit Bart de Win en Arianne Knegt. Voor Arianne betekent dit een thuiswedstrijd omdat ze is opgegroeid in Ede. Vroeger was ze al veel met muziek en kunst bezig zoals musicals, theatervoorstellingen en het schoolkoor. Daarna ging ze naar de kunstacademie, maar de muziek bleef haar altijd trekken. Haar man Bart de Win is na het conservatorium altijd in de muziek bezig geweest zoals samen met Gerard Maasakkers maar ook met vele internationale artiesten zoals Iain Matthews, Walt Wilkins en de Birds Of Chicago. Samen hebben ze inmiddels twee albums uitgebracht: “Back Porch” in 2014 en heel recentelijk “Let Go”. Vanavond staat dan ook eigenlijk gepland als de presentatie van dit nieuwe album. Samen met Joost van Es en Harry Hendriks. Joost is bekend uit het Bluegrass genre en is één van de beste vioolspelers in ons land. Harry is net als Bart lid van Gerard Maasakkers en is als muziekconsulent en docent bij vele muziekprojecten betrokken. Hij speelt voornamelijk op snaar instrumenten zoals gitaar, banjo en ukelele. Bart en Arianne hebben hier al sinds 2010 meerder malen op het podium gestaan, o.a. met Walt en Tina Wilkins, een memorabel concert vorig jaar.

Het eerste nummer is het titelnummer van hun eerste album “Back Porch”. Aanleiding is het dromen over een veranda met een beetje zonneschijn waar je heerlijk kunt genieten van biertjes en het maken van muziek. De sfeer in het café zou je ook zo kunnen omschrijven. Zowaar een heerlijk begin. Daarna komt “Easy To See” met een prachtige gitaar van Harry en viool van Joost. Een prachtig lied, zo fraai samen gezongen met een prachtige tokkel op de gitaar en daar doorheen een even zo fraaie viool, perfect. Het nummer “We Sing About Love” is van het nieuwe album en handelt over de hippietijd. Eigenlijk is het jammer dat we die net hebben gemist. Tijdens het concert krijgen we steeds meer een inkijk in het leven van Arianne en Bart. De teksten van de nummers zijn heel persoonlijk en intiem geschreven. Zoals bijvoorbeeld het nummer “I Wont’t Hide”. Arianne heeft eens gesolliciteerd bij Piet Hein Eek als designer voor meubelen. Helaas is het niet gelukt om deze baan te verkrijgen. Verdriet tot gevolg, waarop Bart dit nummer heeft geschreven als troost. Een ander mooi verhaal bij het liedje “Your First Lie” over de zeven kinderen die ze hebben en de fantasie over het achtste kind. “In Between Rains” is ontstaan in Texas nadat het daar ontzettend veel had geregend met overstromingen tot gevolg. Maar ook hier schijnt de zon tussen de buien door net als in het leven. Het tempo gaat omhoog en het wordt een stuk vrolijker met “Little Bright Light” waarbij Bart voor het eerst zijn elektrische piano gebruikt. Het nummer “Crossroads” is een echt countrynummer wat toch wel de passie is van Arianne. Ze vertelt dat ze vroeger op de middelbare school al een groot fan was van Emmylou Harris; dit was nou niet bepaald cool te noemen in die tijd. Helemaal onder de indruk dat ze zelfs in het programma TopPop verscheen. Ze wordt door sommige mensen weleens de Nederlandse Emmylou Harris genoemd; een mooie vergelijking, ze is al blij dat ze de liedjes van Emmylou kan zingen. Het nummer ‘Thats Why” is hun nieuwe single en is geïnspireerd door Emmylou. De eerste set wordt afgesloten met “In Spite van Ourselves” van John Prine en Iris Dement. Dit duet is afkomstig van het gelijknamige album van John Prine uit 1999; opgenomen met bekende countryzangeressen. Misschien is John Prine niet zo bekend in Europa, maar in Amerika is het een begrip; helaas gaat het niet zo goed met hem. In de pauze is het tijd om gezellig met de leden van Tip Jar aan de bar of achter de tafel met cd’s een gesprekje aan te knopen. Wat dat betreft is het hier allemaal heerlijk toegankelijk.

De tweede set begint gelijk met één van de hoogtepunten van de avond. “She Knew” is van het nieuwe album en is van grote schoonheid, zo bloed zuiver mooi gezongen, met een prachtige gitaar van Harry en een fantastische viool van Joost op het eind. Ook in het tweede nummer “Me And My Girl” heeft Joost een hoofdrol; het geluid van de viool vloeit prachtig tussen de gitaar en de stemmen door. “Mean Eyed Cat” begint met een heerlijk banjo tokkel, het begint nu echt lekker los te komen, niet meer het heel gepolijste maar net iets scherper, iets ruiger, voor mij het mooiste nummer van de avond. Het nummer “Sunday Blues” is ook zo’n heerlijk nummer, opvallend, mooi gezongen, maar de stijl is zo heerlijk dromerig en easy, de piano geeft net dat zetje door. “Mary’s Comfort” handelt over een bankje vlak tegen over hun huis waarop altijd een man zat met een biertje en een brandend kaarsje, totdat hij er ineens niet meer is. Een treurig lied wat nog eens prachtig wordt versterkt door de viool van Joost. Even staan ze te discussiëren, welk lied zullen we nu gaan spelen? “Everything Is Changing” en “This Is How We Dance” hebben allebei een vrolijk karakter vooral door de ukelele. De zaal mag dan ook meezingen. Vanavond twee covers gehoord; allebei van John Prine. “Angel From Montgomery” is een groot nummer van hem, maar vooral bekend geworden door Bonnie Raett en Carly Simon. Het optreden wordt afgesloten met “The Next Song” waarbij het eerste deel bijna a capella met de ukelele wordt gespeeld. Ondertussen is de tijd voorbij gevlogen en zijn we op het einde aanbeland. Na een groot applaus ontkomen ze niet aan een toegift. Soms verlang je naar het einde en wil je wel naar huis, “Home Sweet Home”. Zeker als je in een restaurant piano speelt en niemand interesse heeft voor je muziek. Ook dat hoort soms bij het artiestenvak.

Ik hoop in elk geval dat Tip Jar vanavond net zo heeft genoten als de toehoorders. Morgen zijn ze op de radio te horen bij het TROS muziekcafé. Voorlopig aandacht genoeg voor Tip Jar, hopelijk breken ze door met het nieuwe album “Let Go. Al met al een heerlijk en genoeglijke avond beleefd. De sfeer tijdens Live Stage Marnix is heerlijk ontspannen. De komende tijd staan er wederom een aantal prachtige concerten op de agenda; onder andere David Olney, Rod Picott en natuurlijk Walt Wilkins.

Roelof Passies

Foto © Fotokliks

Setlist 1) Back Porch; 2. Easy To See; 3. We Sing About Love; 4. I Won’t Hide; 5. Your First Lie;  6. In Between Rains; 7. Little Bright Light; 8. Crossroads; 9. That’s Why; 10. You Will Be Fine; 11. In Spite Of Ourselves (John Prine).
Setlist 2) She Knew; 2. Me And My Girl; 3. Mean Eyed Cat; 4. Let Go; 5. Sunday Blue; 6. Mary’s Comfort; 7. Everything Changing; 8. This Is How We Dance; 9. Angel From Montgomery (John Prine); 10. As Long As I’ve Got You; 11. The Next Song. - Toegift: Home Sweet Home.

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

LIVE STAGE MARNIX, EDE - 19/02/16