LeNoise @ C-MINE CULTUURCENTRUM, GENK - 16/02/19

*** Saddle the horses, Piet!***

Wat een band! Gisteren voor een volle zaal in C-Mine, de beste Neil Young & Crazy Horse tribute-band ten noorden van de evenaar: Piet De Pessemier (zang, gitaren, mondharmonica), Luc Schreurs (gitaren), Vital Maesen (bas, backing vocals) en Jo Smeets (drums, backing vocals). Bovendien mochten we in C-Mine voor de eerste maal de Cinnamon Sisters (zang) verwelkomen, net als Piets Mad About Mountains bandmaat Davy Jansen op lapsteel en banjo, die mooie extra kleurtjes aan de sound toevoegden.


Als Dinsosaur Sr. dit zou horen, zadelde hij dadelijk zijn Wildste Paard om zich spoorslags naar Genk te begeven.
Tweeëntwintig songs, 19 van Mr. Soul himself, Almost Cut My Hair van Croz (de überhippie-hymne uit de klassieker Déjà Vu van CSNY), I Don’t Wanna Talk About It van de betreurde Danny Whitten, en een prachtversie van A Day In The Life van The Beatles, waar Neil Young een aantal jaren geleden steevast zijn concerten mee afsloot.

Zowat alle NY & CH klassiekers werden door de verschrikkelijk goeie band LeNoise absoluut fantastisch ten gehore gebracht. Als ik mijn ogen sloot zou ik me beslist kunnen inbeelden Poncho Sampedro & Neil Young zelve te horen, en ik heb Crazy Horse al heel wat keren live aan het werk gehoord. Tijdens de gitaarpartijen stonden ze net zo kort bij elkaar (op enkele vierkante meters), als de meester zelf dat doet met zijn favoriete begeleidingsband. En dan hing er magie in de lucht, en kregen we die bijzonder mooie 'duelling guitars' die zo mooi in elkaar haakten, langs elkaar af scheurden, elkaar aantrokken en afstootten, om elkaar naar hogere muzikale toppen te stuwen. Dit alles ondersteund door een strakke ritmesectie, die de Crazy Horse sound voorzag van die o zo belangrijke grondlaag.

Op het repertoire enkel vintage Neil Young & Crazy Horse: Hey Hey My My, The Loner, Cowgirl In The Sand, Mr. Soul, Powderfinger en als afsluiters de legendarische songs Down By The River (reguliere set) en Cortez The Killer (bisnummers). Korter bij Neil Young kom je niet meer hoor.

Ook het Heart Of Gold oeuvre kon niet ontbreken: beklijvende versies van Alabama en Words en het magistrale Out On The Weekend. En als klap op de vuurpijl nog een tweede bisronde met het uiterst dramatisch klinkende A Man Needs A Maid. Oeverloos mooi.

Meer kan je van een band echt niet vragen. LeNoise, long may you run!

Foto's en verslag Marc Vos

Concertdata:

06/04 LeNoise at Neil Young @ Festival Zuidhorn Groningen (NL)
04/05 LeNoise plays Neil Youngs 'Everybody Knows This Is Nowhere' @ Muziekgieterij, Maastricht (NL)
19/05 LeNoise plays Neil Young’s ‘Everybody Knows This Is Nowhere' @ Staminee De Living, Heist-op-den-Berg
31/05 LeNoise plays Neil Young’s ‘Everybody Knows This Is Nowhere’ @ De Cacaofabriek, Helmond
13/06 LeNoise @ Trix, Antwerpen

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

C-MINE - GENK