MALFORD MILLIGAN & THE SOUTHERN ACES @ DE NIEUWE NOR, HEERLEN – 23/02/19

Eind verleden jaar bracht de uit Texas afkomstige, Malford Milligan, met zijn Nederlandse begeleidingsband, The Southern Aces, het album “Life Will Humble You” uit. Onder productionele leiding van Jack Hustinx werd een zeer intiem en doorleefd album gemaakt. Milligan’s heerlijke gruizige soulstem zingt een reeks aangrijpende nummers die een sobere doch zeer verfijnde, sierlijke begeleiding meekregen, dit maakt van “Life Will Humble You” het beste album dat Malford Milligan tot nu toe maakte.

Malford Milligan, een Afro-Amerikaanse albino, kende in de jaren negentig al een succesvolle periode met de Texaanse superband “Storyville”, een meer blues-rock gerelateerde band die met het nummer “Born Without You” het zelfs tot de 28e plaats in de Bilboard Mainstream Rock Charts schopte. Het leverde Milligan allenzins acht keer de titel als ‘Best Vocalist’ van de ‘Austin Music Awards’ op. Na het opheffen van Storyville werd hij een veel gevraagd sessiemuzikant en vervult hij de rol van frontman in “The Boneshakers”. Het is rond die tijd dat Jack Hustinx, die vaak pendelde tussen Nederland en Texas, in contact kwam met Malford. Samen schreven ze enkele nummers en brachten in 2002 het album “Sweet Cherry Soul” uit. Een mix van R&B, gospel, soul en funk , knappe covers aangevuld met origineel werk uitgebracht als de “Malford Milligan Project”.

Malford Milligan blijft albums uitbrengen met wisselende begeleidingsgroepen maar ook de vriendschap met Hustinx blijft bestaan en resulteerde in 2015 in een vernieuwde samenwerking. Het album “Over Yonder” van Jack Hustinx & The Southern Aces werd grotendeels in Texas opgenomen en bevatte enkele composities van het duo. Door de lovende kritieken die volgde besloot men de samenwerking verder te zetten wat resulteerde in het soulvolle, intense “Life Will Humble You” waar de indrukwekkende hese soulstem van Milligan op de voorgrond treed. Het album blijkt allenzins in de Lage Landen erg succesvol te zijn daar het de 1e plaats bezet in de EuroAmerican Chart 2018, een uitgebreide clubtour doorheen Nederland is dan ook een logisch gevolg.

Eén van de gelukkige zaaltjes om deze band te ontvangen is de Nieuwe Nor in Heerlen, klein, gezellig prima plaats om in een knusse sfeer deze band te mogen horen. Gezeten op een barkruk met een zwart pak en rode schoenen, hoedje en zonnebril op, cognac en bier binnen handbereik, ja Malford staat in het middelpunt van de belangstelling. En niet ten onrechte, al vanaf het openingsnummer “Life Will Humble You” horen we dat al de superlatieven over zijn stem niet overdreven zijn, een cover van “Touch The Hem Of His Garment” bevestigt wat we al hoorden, Milligan is als zanger uit het goede hout gesneden. Dat fantastich stemgeluid wordt dan ook nog eens begeleid door een grandioze band met natuurlijk Jack Hustinx (akoestische gitaar en backing vocals), Roel Spanjers (piano,accordeon, backing vocals), Eric Van Dijsseldonk (elekrische lead gitaar), Roelof Klijn (bas) en Fokke De Jong (drums) een stel voortreffelijke muzikanten die met een precieze eenvoud Milligan muzikaal omlijsten.

De setlist bevat natuurlijk heel wat nummers uit het laatste album met vooral soulballads aangevuld met enkele soulklasssiekers waaronder Curtis Mayfields “People Get Ready”. Malford Milligan was erg goed bevriend met de uitmundende Texaanse singer-songwriter Stephen Bruton, deze overleed tien jaar geleden, en Milligan heeft gezworen Bruton’s nummers te blijven spelen, een viertal haalden de setlist vandaag en deze breekbare nummers, waaronder “Getting Over You” en “Against My Will”, zijn op het lijf van Milligan geschreven, zijn stem maakt de ontroering nog groter. Met de stevige bluesrocker “Good Thing For The Blues” van zijn voormalige band Storyville wordt het eerste deel van de set beëindigd. Het tweede deel gaat op hetzelfde élan verder, gevoelige ballads zoals “Find Your Way Home” afwisselen met steviger werk waaronder “I Don’t Mind It At All” een goede variërende set. De goedlachse Malford genoot er zichtbaar van en ja hij is een oude man geworden want bijna 60, dat moest hij toch een paar keer kwijt .Het slide gitaarspel van Van Dijsseldonk en de accordeon van Spanjers geven de rustige nummers een mooie toegevoegde waarde. Na soulklassieker “I’ve Got Dreams To Remember” wordt “Mama Talk To Your Daughter” een R&R nummer uit het “Sweet Cherry Soul” album de afsluiter van de avond. Na het veel moois dat we al hoorden krijgen we nog een toegift, met een ‘Boz Scaggs’ groove wordt “It All Went Down The Drain” ingezet, deze groovy beat kent wel bijval bij het publiek, even later is het muisstil als pianist Spanjers het bloedmooie “Feels Like Going Home” inzet, Milligans stem valt in, aangrijpend dit is hem op zijn best.

Muzikanten in hart en ziel dat hoor je en zie je, vol overgave en met veel gevoel werd de muziek overgebracht naar het publiek en het publiek .... dat genoot.

Voorlopig zijn er geen shows gepland voor de band in Belgie en vermits Milligan met Johan Derksen in Nederland vanaf september een acht maanden lange theater tour gaat geven zal je even naar onze noorderburen moeten om te genieten van Malford Milligan & The Southern Aces.

 

Luc Nuyts

Foto's © Sonja Schepers

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE NIEUWE NOR, HEERLEN