MALFORD MILLIGAN & THE SOUTHERN ACES @ DE ROZENKNOP, EINDHOVEN – 21/02/19

Wie houdt van old school southern soul keek donderdag reikhalzend uit naar het eerste optreden van de tournee van Malford Milligan & The Southern Aces in de bovenzaal oftewel de Ad van Meurs zaal van de Rozenknop in Eindhoven. Malford Milligan (59 jaar) uit Austin Texas heeft een geweldige staat van dienst als soul shouter bij verschillende Texaanse R&B groepen als Storyville, Double Trouble en de Boneshakers. Later is hij een veelgevraagd sessiezanger in de Austin scene tot hij zijn eigen carriëre terug opneemt.

Zo’n 20 jaar geleden ontmoeten Jack Hustinx en Richard van Bergen Malford Milligan in Austin, Texas. Uit die samenwerking ontstaat in 2002 de cd ‘The Malford Milligan Band: Sweet Cherry Soul’, een fantastische cd met Jack Hustinx als producer/muzikant en het begin van de toenmalige Shiner Twins een van Nederlands’ beste roots & blues bands. Wanneer het verhaal met The Shiner Twins op is zoekt Jack terug contact met vriend Malford Milligan om samen met hem nieuwe songs te schrijven. Een paar van die songs belanden op de soloplaat van Jack Hustinx in 2015 (cfr. Jack Hustinx & the Southern Aces: Over Yonder). Met Stephen Bruton als producer is het bedoeling om een nieuw album te schrijven en op te nemen. De vroegtijdige dood van Bruton in 2009 zet het project on hold. Maar nu is het er toch van gekomen met nog 5 nieuwe songs naast 6 covers waaronder 2 songs van Bruton als eerbetoon, allemaal met Malford’s krachtige soulvolle stem in het achterhoofd.

Toen de plaat in oktober 2018 uitkwam kreeg de plaat unaniem lof van recensenten met een nummer 1 notering in de euro-americana lijst. In juni was er al een voorsmaakje in de Rozenknop en in augustus op het (Ge)varenwinkel festival. Wie er drie jaar geleden bij was voor de concertreeks gekoppeld aan Jack’s soloplaat met toen ook al Malford Milligan als zanger naast Austin gitarist Harry Modine en Nicky Hustinx op drums, is hier vanavond terug. Vanavond zijn die laatste twee bij The Southern Aces vervangen door gitarist Eric van Dijsseldonk (volledig betrokken bij de opnamen in een Utrechtse studio) en drummer Fokke de Jong. Wat later op de avond noemt Jack Hustinx hen zijn beste band ooit wat ik volledig kan beamen: Soulbrothers onder mekaar waarbij het heerlijk aanschuiven is aan deze rijkgevulde muzikale dis. Maar vandaag was het dus D-day geblazen wat betreft de live premiëre van het nieuwe album.

Het album staat vol met soulballades in de beste Muscle Shoals traditie. Het eerste nummer “Life Will Humble You” is ook het openingsnummer én het titelnummer van de nieuwe plaat. Malford klinkt meteen breekbaar ingetogen met een warme accordeon van Roel Spanjers als begeleiding. Onvervalste (Country)soul daar draait het om, nu eens aangelengd met blues/R&B dan weer gekleurd met gospel. Gospel met een NO piano intro voert de boventoon in het van Sam Cooke gekende “Touch The Hem Of His Garment”. Stephen Bruton wordt op gepaste wijze herdacht met twee van zijn sterkste songs, het meeslepende “River Runs Deep” voorzien van de juiste snaar additieven van Eric en een Hammond toets van Roel en aansluitend de wondermooie ballade “Yo Yo” andermaal met de diep doorvoelde soulstrot van Malford. Zittend op een barkruk zingt Malford de ene prachtsong na de andere. Het zijn voornamelijk trage ingetogen songs waarvoor de soulvolle stem van Malford zich uitstekend leent. Ondanks eenzelfde tempo is het bij elke song opnieuw genieten van die intense stem die bovendien geweldig omringd wordt door fijne instrumentatie op akoestische (Jack Hustinx) en electrische gitaar (Eric Van Dijsseldonk), de sprankelende toetsen (piano en Hammond) van de onovertroffen Roel Spanjers en ondersteund door de attente ritmesectie van bassist Roelof Klijn en drummer Fokke de Jong. De prachtige soulballade “People Get Ready” van Curtis Mayfield, de onversneden countrysoul van “I’ll Take Care Of You”, de gelaten berusting uit “The Man I Used To Be” als de geïnspireerde Stax soul uit “I’m Glad To Do It” zijn evenzoveel tekenen van ’s mans kunnen, een fenomenale stem in het verklanken van diep doorleefde emoties. “Desperate Decisions” gaat gepaard met een plechtige Hammond intro voor wat een bitterzoete ballade wordt met zachte intieme zang. Als afsluiter van de eerste set wordt het geweldige “Good Day For The Blues” een cover uit de hoogdagen van Storyville (cfr. Piece of Your Soul, 1996) opgediept. “It’s A Good Day For The Blues” croont Malford smakelijk en daar twijfelen we niet aan. Op naar het tweede deel…

De tweede set heeft eenzelfde patroon met een prachtig diepsnijdend “A Change Is Gonna Come” (Sam Cooke cover), een ingetogen “Find Your Way Home” (met afwisselende vocalen en samenzang tussen Malford en Jack) en een warm ontspannen “I Shall Be Released”-achtig “All This Love” (The Lost Trailers cover, 2006). Verderop nog twee Stephen Bruton songs, de fijngevoelige soulballade “Against My Will” en een werkelijk prachtige akoestische uitvoering van “Getting Over You” met Malford’s emotionele zang in sfeervolle accenten van een zacht tokkelende gitaar, accordeon en akoestische slide. Zij worden afgewisseld met een stevig uptempo “I Don’t Mind It At All” in onvervalste Rockpile/ Dave Edmunds stijl en het funky “I Won’t Surrender” aangezwengeld door Roel’s accordeon. De onvermijdelijke maar o zo gewaarde Otis Redding klassieker “I’ve Got Dreams To Remember” laat eens te meer Malford horen in zijn rol van meest natuurlijke opvolger van Otis. Het tempo wordt nog lekker opgedreven als we zijn aanbeland bij het eind van het concert voor een piano gedreven “Mama Talk To Your Daughter” een boogie en rock ‘n’ roll uitsmijter waarbij Roel en Eric om beurten van jetje mogen geven. Iedereen heeft geweldig genoten van deze klassebakken en een toegift kan niet uitblijven.

En dat gaat eerst uptempo groovy met het van Boz Scaggs gekende of origineel van Earl King uitgevoerde “It All Went Down The Drain” met scheurende gitaarrifjes en een zoemende Hammond. Maar het absoluut mooiste nummer zit in de staart. Malford slijpt zijn stembanden een laatste keer voor een prangende uitvoering van het Charlie Rich nummer “Feel Like Going Home”. Een staande ovatie en alleen stralende gezichten. Een bijzondere pluim gaat naar Jack Hustinx zonder wiens muzikaal vernuft, aanpak en daadkracht dit nieuw Malford Milligan project nooit was gerealiseerd.

Ik dank Malford, Jack, Roel, Eric, Roelof en Fokke voor deze geweldige muziekavond. Muziek voor het hart en de ziel, even relaxt als gefocust uitgevoerd wat wil je nog meer.

Marc Buggenhoudt

Foto's © Sonja Schepers

Set1
1. Life Will Humble You (Life Will Humble You, 2018) (cover Jack Hustinx & the Southern Aces: Over Yonder, 2015)
2. Touch The Hem Of His Garment (Various Artists: The Gospel According to Austin, 2000) (Stephen Bruton/Malford Milligan) (Sam Cooke cover)
3. River Runs Deep (Stephen Bruton cover) (The Malford Milligan Band: Sweet Cherry Soul, 2002)
4. Yo Yo (Stephen Bruton cover) (Life Will Humble You, 2018)
5. People Get Ready (Impressions/ Curtis Mayfield cover)
6. I’ll Take Care Of You (Life Will Humble You, 2018)
7. The Man I Used To Be (Life Will Humble You, 2018)
8. I’m Glad To Do It (Life Will Humble You, 2018) (C.L. Blast Stax cover, 1967/ Little Royal & The Swingmasters cover, 1973)
9. Desperate Decisions (Life Will Humble You, 2018)
10. Good Day For The Blues (cover Storyville: Piece of Your Soul, 1996)
Set 2
11. A Change Is Gonna Come (Sam Cooke cover)
12. Find Your Way Home (The Malford Milligan Band: Sweet Cherry Soul, 2002)
13. All This Love (Life Will Humble You, 2018) (The Lost Trailers cover, 2006)
14. I Don’t Mind It At All (Life Will Humble You, 2018)
15. Against My Will (Stephen Bruton cover) (The Malford Milligan Band: Sweet Cherry Soul, 2002)
16. I Won’t Surrender (Life Will Humble You, 2018) (cover Jack Hustinx & the Southern Aces: Over Yonder, 2015)
17. Getting Over You (Life Will Humble You, 2018) (Stephen Bruton cover)
18. I’ve Got Dreams To Remember (The Malford Milligan Band: Sweet Cherry Soul, 2002) (Otis Redding cover)
19. Mama Talk To Your Daughter (The Malford Milligan Band: Sweet Cherry Soul, 2002) (cover J.B. Lenoir cover, 1954/Robben Ford,1982)
Encore
20.It All Went Down The Drain (Earl King & Roomful Of Blues cover, 1986/ Boz Scaggs cover, 1997)
21. Feel Like Going Home (Life Will Humble You, 2018) (Charlie Rich cover)

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROZENKNOP, EINDHOVEN