HET ZESDE METAAL @ HANDELSBEURS, GENT ism. Democrazy - 29/02/20
 
Artiest info
Website  
Facebook  

HANDELSBEURS, GENT

 

door Jan Van Streydonck

Westvlaamse topkwaliteit

Dat ‘Het Zesde Metaal’, de band rond singer-songwriter Wannes Cappelle , met alle gemak de gezellige Gentse Handelsbeurs twee dagen na elkaar doet vollopen, zegt zeer veel over de huidige populariteit van deze band. En die status is overigens meer dan verdiend. Wannes Cappelle, naast zanger, muzikant, songschrijver, acteur ook actief in het theater, is een echte duivel-doet-al. Dat hij zich sinds de release van ‘Ploegsteert’ in 2012 op het podium steeds laat vergezellen door dezelfde mensen, maakt dat Het Zesde Metaal een echte band is geworden en niet zomaar een samenraapsel van uitstekende muzikanten. Ook dat is mede de verdienste van de frontman. De band heeft de voorbije jaren ook bijna alle grote festivalpodia van het land plat gespeeld. Werchter, Dranouter, Cactus festival, Lokerse feesten, name it and you got it. En dat het laatste album van de band ‘Skepsels’, bol staat van schitterende pareltjes helpt natuurlijk ook. De verwachtingen voor de dubbele confrontatie met het Gentse publiek lagen dan ook zeer hoog.

Opener ‘A Je Mi Mist’ was meteen raak. Wannes begon solo en de band viel prachtig in. Filip Wauters (gitaar & steel gitaar) en Tom Pintens (gitaar & keys& backing vocals) borduurden een prachtig klanktapijt op de stevige basis die Robin Aerts (bas) en Tim Van Oosten (drums) hadden gelegd. Kon men hier al spreken van een hoogtepunt moest men naderhand die mening toch herzien, want het volledige optreden dreef constant op hetzelfde hoge niveau als deze openingssong. Wannes zelf voelt zich ondertussen op het podium als een vis in het water. Weet te ontroeren met zijn prachtige teksten, en tovert een glimlach op je mond met zijn grappige bindteksten. Kreeg de zaal tijdens de derde song, ‘Tid Van Ton’ al massaal aan het zingen. Blijkbaar hebben de Engelse taal en ’t Westvloms veel gemeen (Amazing & Ajemeezingt ).En ‘en passant’ leerden we ook nog een mondje Ijslands, bij het solo gebrachte ‘Da Besta Nie’. De invloed van Wannes Ijslandse partner natuurlijk. Ook ‘De Onvolledigen’ werd solo ingezet, maar algauw kwam Stefanie Callebaut (SX) , net zoals op het album , hem vervoegen. Een episch vocaal duet was het gevolg die ruim acht minuten duurde. En ook in ‘Peis Je nog aan Mie’ mocht Stefanie nog even mee de hoofdrol opeisen. Hoewel het overgrote deel van de set list bestond uit de songs van het laatste album ‘Skepsels’ werden ook een paar prijsbeesten van vorige albums van stal gehaald. ‘Calais’, een song over de vluchtelingenproblematiek, ‘Gie Den Otto En Ik ‘over huwelijksproblemen en hoe ze op te lossen en natuurlijk het onvermijdelijke ‘Naar de Wuppe’, door iedereen luid meegebruld. ‘Benauwd’ waarin Filip solerend nog eens heerlijk loos mocht gaan, werd de prachtige afsluiter van de set.

Dat er bisnummers zouden volgen was zeker, er was immers nog zoveel moois niet aan bod gekomen. Echter geen ‘Dag Zonder Schoenen, geen ‘Ik Haat U Nie’ en helaas ook geen ‘Ip min Knieen’ maar een volledig herwerkte en mooie versie op piano & lapsteel van ‘Ploegsteert’, het nummer waarmee het eigenlijk allemaal begon. ‘Ier Bie Oes’ is’t goed zong Wannes ook nog en geen mens in De Handelsbeurs twijfelde daar aan. En in West Vlaanderen worden ze niet ouder, maar komen ze ouder , een West Vlaming komt dus meer dan de gemiddelde Belg, dixit een dubbelzinnige Wannes en onder de steeds wederkerende klanken van Tim’s keys op het einde van ‘Ouder Komen’ verlieten de bandleden een voor een het podium om enkel nog allemaal eens terug te komen voor een welverdiende en langdurende ovatie. Intigrerende frontman, sterke songs, prachtige teksten, een schitterende band die de songs naar een nog hoger niveau tilden, dit alles maakten dat ik nu al voorspel dat dit optreden hoog zal scoren in mijn eindejaarslijstje van beste concerten van 2020 !

De nog steeds fel nagenietende,

Jan Van Streydonck

Setlist Het Zesde Metaal : 1. A Je Mi Mist 2. Andere Mens 3. Tid Van Ton 4. Jen 5. Slaven Van Het Leven 6. Calais 7. Levensgevaarlijk gewond 8. Da Besta Nie (+ Sample) 9. Stempel 10. Kom Bie Mie 11. De Onvolledigen 12. Peis Je Nog An Mie 13.Gie Den Otto En Ik 14. Niets Doen Is geen optie 15. Naar De wuppe 16. Benauwd.

Bis: 1. Ploegsteert 2. Ier Bie Oes 3. Ouder Komen