KAISER CHIEFS @ DE ROMA, BORGERHOUT - 21/02/20

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN

 

door Johan Vanonckelen

 

Voor wie zich in de vroege jaren 2000 al eens op een festivalterrein bevond is het haast onmogelijk om bij die heerlijke zinnen níet terug gekatapulteerd te worden naar een zonovergoten Vlaamse weide. De Britse band Kaiser Chiefs ontstond in 2000 in Leeds en groeide de daaropvolgende jaren al snel uit tot een van de belangrijkste rockbands van de jonge 21ste eeuw. Samen met gelijkgestemde zielen als Franz Ferdinand, Razorlight, Kasabian en The Killers bewezen ze dat gitaarmuziek niet dood was en dat hits perfect met échte instrumenten gemaakt konden worden. Na het Verenigd Konkrijk ging ook al snel mainland Europe voor de bijl, met onder andere 6 (!) passages op Rock Werchter waar ze jaar na jaar met veel verve de Main Stage sloopten. Hun hits beginnen opsommen zou onbegonnen werk zijn, maar laat ons zeggen dat nummers als I Predict A Riot, Everyday I Love You Less And Less, Never Miss A Beat, Oh My God en natuurlijk het onsterfelijke Ruby zonder twijfel tot het collectieve geheugen behoren. In 2019 brachten Kaiser Chiefs met Duck hun zevende studioplaat uit. Het werd een plaat waarop de Chiefs nog niets aan kracht en energie hebben ingeboet, vol instant classics die zonder schaamte naast het beste uit platen als Employment (2005), Yours Truly, Angry Mob (2007) of Off With Their Heads (2008) kunnen staan. We predict a riot!

Vooraf krijgen we het Gentse trio RAMAN dat voor de eerste keer in de Roma speelt.
Ze brengen stevige bluesrock en een zestal nummers van hun eerste ep 'Birth of Joy'. Zanger Simon Raman tovert wat flinke en zelfzekere riffs uit zijn gitaar en schuwt de hoge noten niet. Jammer dat de zaal nog niet half gevuld is en de sfeer bijgevolg nog wat ontbreekt, maar deze jonge wolven zullen ongetwijfeld buiten de grenzen van de Gentse lage emissiezone treden.

RAMAN bestaat uit Simon Raman, zang en gitaar, Jasper Peeten, bass, en Bernd Coene, drums.
De ep kan je hier beluisteren: https://open.spotify.com/album/5MSJnvtqe927BMAeOYknBd

Een beetje later dan voorzien weerklinken de tonen van 'Money for Nothng'. Het Dire Straits nummer dient alleen om de gordijnen te openen en wat stroboscopisch geflikker op de inmiddels volgelopen en uitverkochte Roma los te laten. Frontman Ricky Wilson, in witzwarte outfit, is de spring in het veld van dienst, de Chiefs brengen verder een gitaar en een basgitaar mee, terwijl drums en keys op een grote tractorband staan. Opener 'People Know how to love Another', en meezinger 'Na Na Na Na Naa' klinken aanvankelijk niet te best en het lijkt of Ricky niet al te best bij stem of toonvast is. Gaandeweg lijken de puzzelstukken in elkaar te vallen terwijl de uptempo nummers elkaar snel opvolgen en de lightshow naar Roma-normen buitensporig is. 'Good days Bad Days' klinkt nog een beetje monotoon, maar na wat relatieve rust in 'Target Market' trekt Ricky Wilson wat spurtjes om het publiek op te zwepen, en dat lukt best. De wereldhit 'Ruby' wordt al flink meegebruld door het inmiddels deinend publiek. Vanaf dan draait het lekker en het publiek gaat helemaal uit zijn dak bij 'I Predict a riot', waarbij het lichtjes headbangend publiek de song overneemt. Na afsluiter 'The Angry Mob' komen de Kaiser Chiefs nog terug voor een drietal bisnummers, waarbij Ricky Wilson nog wat rondspringt en met 'Oh My God' nog een spetterend einde breit aan een show die vocaal minder indrukwekkend was dan de lightshow en de vibes die vooral in de tweede helft de Roma op stelten zetten. Benieuwd wat dat gaat geven op TW Classic.

Setlist:

Intro: Money for Nothing
People Know How To Love Another
Na Na Na Na Naa
Everything is Average Nowadays
Ruffians On Parade
Good Days Bad Days
Target Market
Golden Oldies
Everyday I Love You Less And Less
Ruby
Modern Way
Don’t Just Stand There, Do Something
Never Miss A Beat
I Predict A Riot
The Angry Mob

Bis:
Record Collection
Hole in My Soul
Oh My God