TSAR B @ MUZIEKCLUB N9, EEKLO - 21/02/20

Twee jonge beloftevolle Belgische bands op het N9 podium , een mens zou voor minder zijn nochtans knusse zetel inruilen voor de eveneens gezellige N9 club. Vooraleer Tsar B al haar duivels mocht ontbinden was het de beurt aan de Gentse Leen Vanheers. Onder het pseudoniem AYRA, en met de podiumervaring die ze overhield van haar passage bij het Kolacny koor Scala, probeert zij met haar lieflijke synth pop songs haar plaats op te eisen in het Belgische muzieklandschap. Enkel begeleid op keyboards en met een tweetal backing vocals als steun bracht ze een achttal songs waarin vooral ‘You Know’ en haar debuutsingle ‘Fool’ indruk maakten. Ook ‘Game’ , waarin de beide backing vocals voluit hun kans mochten gaan, mocht er best wezen ! Alvast een prettige kennismaking met deze prille twintiger, met hopelijk nog een mooie muzikale toekomst voor zich.

Tsar B is het alter ego van de 25 jarige Justine Bourgeus. Ooit begonnen als violiste bij de Gentse band Bear Run, en tussen 2012 en 2016 lid van School Is Cool , bouwt zij sindsdien verder aan een haar succesvolle solo carriére. De paar ep’s en het zeer goed ontvangen album ‘The Games I Played’ uit 2018 brachten haar intussen al op diverse grote podia ( AB, Werchter, Pukkelpop….). De Amy Winehouse cover ‘Back To Black’ uit de soundtrack van de film ‘Black’ die ze samen met Oscar and the Wolves zong, bracht aan het licht dat ze naast haar schitterend vioolspel ook een prachtige soulfulle stem bezat. Die prachtige stem klonk in de N9 tijdens de bindteksten een beetje hees. De ‘nasleep’ van de opname van een nieuwe videoclip in Aalst de dag ervoor. Wrong place, wrong time, denk ik ! Wonder boven wonder bleek van die heesheid niets te merken eenmaal ze zong. Don’t try to paint me, I’m unpaintable, you need a thousand blues, zong ze in opener en nieuwe single ‘Unpaintable’. En wie ben ik om haar tegen te spreken. Maar net zoals ze moeilijk te schilderen is, is het niet eenvoudig om een etiket te kleven op haar songs. R&B oké, maar dan met diverse orientaalse invloeden die versmolten worden in de donkere, onheilspellende beats. Zuid Amerikaanse motiefjes die evolueren naar house invloeden en die de N9 zowaar veranderden in een discotempel op het einde van de heerlijke afsluiter ‘Brasil’ . Aan variatie geen gebrek dus. En charisma te over bij Justine. Wanneer ze de viool aan de microstandaard hangt, dwarrelt ze zingend over het podium al was het in haar achtertuin. Op het podium wordt ze trouwens schitterend bij gestaan door Gert Malfait op drums, Vik Hardy Van Gijseghem op synths & backings en Trui Amerlinck op contrabas & backingvocals. De meeste songs van haar debuutalbum passeerden de revue. ‘Silver Lion, Alibi , Rattlesnake (met heerlijke viooluithalen), Myth’. ‘Velvet Green’, een rustpunt in de set, werd aangekondigd als een ‘verlate’ Valentijnssong en Justine maande ons aan om je geliefde of je toevallige buurman & meisje nu eens goed vast te nemen. Ikzelf stond helaas geleund tegen een paal. Bij een volgend concert van Tsar B beter uitkijken dus. ‘Escalate’, waarschijnlijk Tsar B’s bekendste song, dank zij choreograaf Alexander Chung die het nummer binnenbracht in de danswereld, en met reeds meer dan 21 miljoen plays, zat achteraan in de set. En na het reeds genoemde ‘Brasil’ kreeg het enthousiaste publiek nog een toetje. ‘Golddigger’ werd een mooie afsluiter van een prachtige concertavond van een dame waar we in de toekomst hopelijk nog veel mooie dingen mogen van verwachten!

Jan Van Streydonck

Foto's © Taike De Wilde

Setlist Tsar B : Unpaintable - ?? - Silver Lion - Alibi - Rattlesnake – Velvet Green - Myth - ?? - ?? – Escalate - Brasil

Bis: Golddigger

Setlist AYRA : 1. Dreams Are Fantasies 2. You Know 3. Honey 4. Not Over You 5. Bird 6. Hubris

7. Game 8. Fool

 


 

 

 


 

Artiest info
website Tsar B  
facebook AYRA  

MUZIEKCENTRUM N9, EEKLO

 

AYRA

Tsar B