GRANT LEE PHILLIPS @ DE ROMA, ANTWERPEN – 19/02/17

Tafeltjes met wat kaarslicht en een frisse pint zorgden voor een gemoedelijke sfeer voor het optreden van Grant-Lee Phillips. Op het grote podium enkel één microfoon, een solo akoestisch optreden zoals Phillips dat tegenwoordig wel meer doet. Geboren in Stockton, California (1963) heeft de man zowel langs vaders als moederszijde indianenbloed in zijn aderen stromen, een afkomst waar hij fier op is en die hij ook in zijn nummers verwerkt. In 1991 richt hij met zijn vrienden Joey Peters (drums) en Paul Kimble (bass) de band Grant-Lee Buffalo op. “Fuzzy” hun debuutalbum leverde de band meteen de nodige bekendheid op, ook opvolger “Mighty Joe Moon” was een hoogstaand werkstuk, doch commercieel succes bleef uit en verder dan hun cultstatus kwam de band niet.

Phillips begon aan een solocarrière en bracht in 2000 “Ladies Love Oracle” uit, waarop hij bijna alle instrumenten speelde. Als acteur kreeg hij een rolletje als troubadour in de tv serie “Gilmore Girls”.

De muziek van Grant-Lee Phillips kreeg met de jaren een meer rootsier, akoestische inslag, op het album “Virginia Creeper” van 2004 komt er zelfs geen elektrische gitaar meer bij te pas. Vorig jaar bracht hij het album “The Narrows” uit, reeds zijn achtste soloalbum, opgenomen in de studio van Dan Auerbach (The Black Keys) met Jerry Roe op drums en Lex Price op bass. Hij heeft heel wat om van zich af te schrijven, de dood van zijn vader en zijn verhuis van California naar Tennessee. Ook zijn persoonlijke afkomst en wat er met zijn voorvaderen is gebeurd laat hem nog steeds niet onberoerd.

“The Narrows” heeft een warm geluid, de stem van Grant-Lee is met de jaren rijker geworden, de productie is spaarzaam, de verhalen het luisteren waard. Dit album is de leidraad van het optreden deze avond.

Een goedlachse Grant-Lee, gekleed in “double denim”, omgord zijn akoestische Gibson, en start het optreden met de country-rocker “Tennessee Rain”, een nummer over zijn nieuwe woonplaats. Ook “Smoke & Sparks” zit vooraan in de set, een nummer dat hij afmaakte toen zijn vader stervende was. Drie nummers van zijn nieuw album om te beginnen, daarna duikt hij de geschiedenis in. Over “See America” weet hij nog te vertellen dat hij het nummer schreef toen hij met zijn band in New York was en ze een rondvaart deden rond the Statue of Liberty, hij vond het zo prachtig dat hij de anderen uit het oog verloor en zo alleen zijn weg moest terugvinden in het grote New York.

Zijn nummers uit de Grant-Lee Buffalo periode is hij zeker nog niet vergeten, hij speelt er zomaar vijf achter elkaar, leuk om ze in een akoestische versie te horen. Nog twee nummers uit “The Narrows”, “San Andreas Fault” en het prachtige “Cry, cry”, een nummer over de voetreis die zijn voorvaderen verplicht moesten maken om hun geboortegrond te verlaten en te verhuizen naar andere eenzame gebieden, ook bekend als de “Trail of Tears”, “Kept on walking till my feet were bloody, left everything we knew/ When they took us across the Mississippi, nothing I could do but cry, cry.”

Grant-Lee is met de trein naar Antwerpen gekomen, zo leer je een land het beste kennen, maar heeft door de koude ochtend een verkoudheid opgelopen. Veel water drinken en lekkere warme soep eten, dan zal het volgens hem wel vlug overgaan.

Als laatste nummer krijgen we een Gram Parsons cover, “Hickory Wind”, een nummer dat door iedereen wel geapprecieerd wordt.

Natuurlijk wil het publiek nog wel enkele nummertjes meer horen en binnen de kortste keren staat Phillips terug op het podium om het onvermijdelijke “Fuzzy” te spelen, zijn enige cult hit. Het leuke “It Ain’t The Same Old Cold War” en het fijne “Walking In The Green Corn” sluiten de set af.

Jammer dat Grant-Lee Phillips op dat grote podium wat ver naar achter stond wat de afstand tot het zittende publiek toch wat groot maakte en zo de interactie tussen publiek en artiest beperkt was. Zijn soepele warme stem en de vele klassenummers maakten toch een grote indruk op het publiek en hij werd dan ook bedankt met een staande ovatie.

Setlist: Tennessee Rain/ Holy Irons/ Smoke & Sparks/ Taking On Weight In Hot Springs/ Mona Lisa/ See America/ Mighty Joe Moon/ Honey Don’t/ Arousing

Thunder/ The Hook/ Happiness/ Cry,cry/ San Andreas Fault/ Mobilize/ Bury Treasure/ Hickory Wind Encores: Fuzzy/ It Ain’t The Same Old War Harry/ Walking In The Green Corn

Luc Nuyts

Foto Soche

Meer foto's Soche

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 19/02/17