LIZ AKU @ N9, EEKLO - 25/02/2017 (afterparty Mr. Leenknecht)

Op de Ozark Henry soundtrack van de Eén reeks ‘Sedes & Belli’ in 2002 was er veel mooi volk te bespeuren. Naast Ozark zelf oa. Sarah Bettens,Geike Arnaert & Jasper Steverlinck. Toch schreef de toenmalige Humo journalist bij de cd recensie dat de verrassing kwam van de onbekende Lize Accoe met het nummer ‘Breaking Up’. Een paar jaar later scoorde Lize , als frontvrouw van De La Vega, met ‘Surely’ een dikke radiohit met als gevolg optredens op diverse festivals, zelfs Werchter ging overstag .

Gevangen in het keurslijf van een vaste band die niet de hare was, gaf haar echter niet het juiste gevoel en ze verliet het succesvolle De La Vega om alleen verder aan de weg te timmeren. Dit resulteerde in 2010 in ‘Me Versatile Me’, haar eerste solo cd, een steen goed album die echter wat onder de radar bleef. De voorbije jaren was ze een graag geziene vocaliste bij diverse bands zoals Sweet Coffee, The Internationals, Jerboa, of was ze met een eigen band wel op een of ander podium te bewonderen, ondertussen gestaag verder werkend aan nieuw eigen materiaal. Dit materiaal is er ondertussen en het befaamde Berlijnse platenlabel Sonar Kollektiv, bekend van oa. Jazzanova , brengt op 5 mei haar nieuwe album ‘ANKHOR’ worldwide uit. De produktie v/h album was in handen van Mara TK (Electric Wire Hustle), en kreeg in het verre Nieuw Zeeland zijn uiteindelijke vorm. Lizze werd ondertussen Liz Aku, dat klinkt alvast wat internationaler. Voor Liz zelf werd het zaterdagavond een thuiswedstrijd want geboren en getogen in Eeklo, en het podium van de N9 heeft voor haar geen geheimen meer, ze was er reeds verscheidene keren te gast.

De verwachtingen waren in de barstensvolle club N9, dan ook hooggespannen voor de showcase bij de release van haar single ‘Seasons Change’ met dito videoclip. En dat ook andere songs van het nieuwe album zouden passeren was evident. Live wordt Liz geruggesteund door een sterk en strak spelende band met Serge Hertoge op gitaar, Juan Manssens op bas, Jan Willems op toetsen, Ziggy Van Wallendael op drums en niet te vergeten manlief Mr. Leenknecht achter de draaitafel . Openingssong ‘Just What I Need’ met een mooie gitaarintro zette meteen de juiste toon en bij ‘Secret’s Die’ viel eens te meer op over wat een prachtige stem Liz beschikt. Schoenen en kousen vlogen aan de kant (straks volgt de rest.. dixit Liz… maar helaas…. dat houden we dan nog maar te goed zeker ?) en blootsvoets kregen we een funky ‘Deceive The Mind’ voor de kiezen. Alleen een stijve hark die hier bewegingsloos kon bij blijven. De single ‘Seasons Change’ heeft wel een paar beluisteringen nodig vooraleer hij zijn schoonheid prijs geeft, maar dan wordt hij echt mooi ! ‘Flight And Fall’ deed dit meteen en bleek dan ook de meest toegankelijke song te zijn van de set. Ja, echt commercieel kan je de muziek van Liz niet noemen, maar deze kruisbestuiving van Soul, Jazz , Funk, Reggae en Electronica smaakt zo lekker en kan gerust de dancehall op bv. Pukkelpop omtoveren tot een broeiend hete nightclub. Na een klein uurtje kwam er met ‘Ashamed’ een eind aan de reguliere set , niet alle nieuwe songs zijn op dit moment al naar het podium vertaald, maar de band had natuurlijk nog wel iets in petto en met ‘Tired Little One’ en de herhaling van single ‘Seasons Change’ kreeg men terug alle heupen in beweging. Het applaus bij de laatste noot gaf duidelijk aan hoezeer iedereen had genoten van dit spetterend optreden.

Een rete strakke band en frontvrouw met een stem als een klok… de ruwe steen is een mooie geslepen diamant geworden… we kijken alvast uit naar 5 mei ! Op de afterparty met Mr. Leenknecht konden de danslustigen onder ons zich op een leuke manier de nacht inswingen. Meer moest dat niet zijn zeker ?

Jan Van Streydonck

foto's @Jurgen Dhont - copyright N9

Setlist : Just What I Need - Secrets Die - Deceive The Mind - Seasons Change - Flight And Fall - Ankhor - Slowly - The Drum Major - Ashamed Encore: Tired Little One - Seasons Change (reprise)

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKCLUB N9, EEKLO - 25/02/17