LIZZ WRIGHT @ DE ROMA, ANTWERPEN - 22/02/17

Lizz Wright (° 22/1/1980, Hahira - Georgia, USA) is ondertussen een gelauwerde jazz- en R&B artieste, die als domineesdochter de gospelmuziek met de paplepel ingegeven kreeg. Ze verdiende reeds haar sporen, zo was ze al te gast op het North Sea Jazz Festival en Gent Jazz en werkte ze al samen met grootheden zoals Gregory Porter, Dianne Reeves, Angelique Kidjo en onze Toots Thielemans. Ik was er al bij toen Lizz Wright haar eerste concert in België speelde in november 2003 in de AB-club. Dit was kort na het verschijnen van haar debuutalbum “Salt”, een plaat die nog steeds staat als een huis. Haar vijfde en laatste album “Freedom & Surrender”, dat door Larry Klein werd geproduceerd, dateert reeds uit 2015 en was weer een album van hoogstaande kwaliteit.

De Roma is de laatste halte op de Europese tour. Haar groep warmt het publiek al even op voor de ravissante Lizz in een rode jumpsuit opkomt. Ze ziet er werkelijk stralend uit en opent a capella vooraleer de muzikanten invallen. De prominente drums van Che Marshall overheersen, de andere instrumenten vullen heel subtiel aan. Een gitaarintro van Martin Kolarides leidt “Old Man” (een cover van Neil Young) in, later in de song geeft hij nog een geweldige solo ten beste. Lizz slaat met een tamboerijn tegen haar welgevormde billen. “The New Game” begint vrij rustig maar mondt uit in een fel slot. Een gitaarintro leidt ook “Stop” in, de andere muzikanten luisteren ingetogen naar de kunstjes die Martin opvoert, later in het nummer geven ook bassist Nicholas D'Amato en pianist/orgelist Kenny Banks hun visitekaartje af. Lizz schittert vocaal in “Real Life Painting” dat ze ongemeen zuiver en soulvol zingt. Ze is een innemende persoonlijkheid en steeds goedlachs, ze dankt ons regelmatig uitgebreid voor de warme ontvangst in De Roma. Ook prima is “Somewhere Down The Mystic” uit haar laatste plaat, een nummer dat ze samen schreef met Larry Klein en David Batteau.

Lizz heeft onlangs de opnames beëindigd van haar nieuwe plaat die midden september 2017 moet uitkomen. Daarop zal het van Nina Simone bekende “Seems I'm Never Tired Of Loving You” verschijnen. Kenny Banks speelt de intro onder goedkeurend oog van Lizz op piano, ze valt later in en zingt het nummer ongelofelijk smachtend. Ook het Ella Fitzgerald/Louis Armstrong nummer “Stars Fell On Alabama” zal daarop verschijnen. Lizz vindt dit de mooiste song die ze ooit hoorde, het is inderdaad een zeer traag, sfeervol lied dat het beste belooft voor het nieuwe album. Lizz bewondert de sociaal bewogen zangeres Dr. Bernice Johnson Reagon enorm en brengt diens “I Remember, I Believe” (“Fellowship” - 2010) werkelijk fenomenaal. Het is een repetitief nummer met een bezwerend ritme en zonder twijfel het hoogtepunt van de avond. Het publiek is extatisch en applaudiseert heel, heel lang. De set wordt afgesloten met het funky “Walk With Me, Lord” waarin Kenny Banks een indrukwekkende orgelsolo ten beste geeft. Lizz gaat vocaal een duel aan met de orgelklanken, straf. Halvewege de song wordt het tempo teruggeschroefd maar het mondt uit in een uitbundig slot. Lizz heeft dan het podium al verlaten. Het uitzinnige publiek vraagt om meer en krijgt nog “Coming Home” (“The Orchard” - 2008) als bisnummer. De spanning in het nummer wordt geleidelijk aan opgebouwd naar een onstuimig einde.

In de aankondiging van het concert op de site van De Roma werd een stukje tekst uit mijn verslag van 2012 geciteerd : "Lizz Wright is ongetwijfeld momenteel één van de boeiendste artiesten in haar genre met haar mix van jazz, soul en gospel. Live klinkt ze een stuk krachtiger dan op haar platen. Haar diepe, donkere soulstem is van een onwereldse schoonheid. Een artieste op het hoogtepunt van haar kunnen.” Veel kan ik na het concert van vanavond er eigenlijk niet aan toevoegen. Het was duidelijk dat de muzikanten met plezier op het podium staan, ze zijn stuk voor stuk meester op hun instrument, kortom, het was weer een Roma-avond om in te kaderen.

Groepsleden :

Lizz Wright (zang), Martin Kolarides (gitaar), Kenny Banks (toetsen), Nicholas D'Amato (bas, Che Marshall (drums)

Lou van Bergen

Foto JiVe

Meer foto's JiVe

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 22/02/17