THE INFAMOUS ROOTS RIELEMANS FAMILY ORCHESTRA @ MISSY SIPPY, GENT - 14/02/17

Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de persoon en naam ‘Rielemans’. Nemen de zelfverklaarde nazaten van de heer Rielemans ons hier in het ootje of wordt de ware geschiedenis toch vrijgegeven in ‘The Story’ , de officiele biografie, waarvan episode 1 te vinden is op hun website? Het is alvast een feit dat deze Rielemansen niet de minste zijn nl. Nils De Caster (aka Eduard Rielemans), Bruno Deneckere (aka Joseph Rielemans), Katleen Vandenhoudt( Hermine Rielemans) en Pascale Michiels (Josephine Rielemans) en voor de exotische noot zorgt Luiz Marquez ( Gerardo Rielemans). Het is onbegonnen werk alle bands en (solo)projecten op te noemen waarin deze klasse muzikanten zich reeds hebben onderscheiden, maar met oa.The Broken Circle Bluegrass Band, Pink Flowers, Billy & Bloomfish en Mezcal kan men zich er alvast een beeld van vormen.Net zoals het ook onbegonnen werk is om het indrukwekkende instrumentarium, rijkelijk uitgestald op het podium van de bomvolle club Missy Sippy, te benoemen. Chinese moon gitaren, cajon, etnische fluiten vullen de meer courante gitaren, lapsteel, mandolines, banjo en blaasinstrumenten aan.

Het kan dus ook niet anders dat deze diversiteit van talent & materiaal zorgt voor een zeer gevarieerde sound. De sfeervolle saxintro van Gerardo en de Knopfleriaanse zang van Eduard in opener ‘Doing It Right’ was alvast een leuke binnenkomer. ‘Who Gave Her Away’ , niet op de debuut cd ‘Time Of Day’ , bracht broer Joseph op de voorgrond. Tijdens ‘Deep In My Soul’ klinkt de stem van Josephine als een krakende 78 toeren plaat, en dat is als compliment bedoeld. Uit dat frele lijfje komt een doorrookte ,met (g)ruis bedekte, stem. Gerardo die uitblonk op alle blaasinstrumenten mocht zich tijdens ‘Caravana’ ook parlando uitleven. Het enige nummer waar hij mag zingen , en verdomme hij heeft er altijd meer succes mee dan wij , dixit Eduard. Het applaus dat volgde gaf hem nog gelijk ook. Want naast heerlijk musiceren en de diverse vocale hoogstandjes die de 4 overige Rielemansen kwistig rondstrooiden , waren de kwinkslagen op het podium ook schering en inslag. De aanwezigheid van Joseph was daar natuurlijk niet vreemd aan. ‘The Fire That Burns’ werd op passionele wijze gebracht door Hermine. Het was tenslotte Valentijn voor iets . Heerlijke samenzang ook tussen Hermine en Eduard (uitblinkend op lapsteel) in ‘The Rest Of My Life’, de afsluiter van het eerste deel.

De kelen dienden dringend te worden gesmeerd , en dat was dan ook meer dan nodig want met ‘Talking Too Much‘ gingen ze er na de pauze vocaal meteen stevig tegen aan. Het van Doc Watson geleende ‘Little Sadie’ , bracht ons ,mede door de inbreng van viool en de blokfluit, in Ierse sferen. Na de countrysoul ballad ‘I’ll Do It Again ‘ kregen we een kippenvelmoment met de tearjerker ‘Lowlands Clay’.De ellenlange intro kon zo geplukt geweest zijn van een filmscore van Ry Cooder, en Bruno..sorry Joseph deed de rest. Met ‘Sing Blue Bird Sing’ mochten Josephine & Hermine nog even terug keren naar hun Billy & Bloomfish periode. In de gospel ‘Who’s That Man’ namen ze elk een strofe voor hun rekening en mocht Gerardo zich uitleven op zijn smoelschuiver. Met de woorden ‘goe nieuws , t’is een meezingerke’ kondigde Joseph het voorlaatste nummer aan en gelukkig greep de band op tijd in, of anders was het publiek nu nog ‘Sentimental Blue’ aan het zingen. Nadat de band een uitgebreide bedankingsronde deed en zo een paar nieuwe familieleden introduceerde, gastvrouw Marie Follebout werd Marie Rielemans natuurlijk, werd de set beeindigd met de evidente bewering ‘Life Is To Short ‘. Natuurlijk werd er gebist. In ‘Out Of The Rain was er een duidelijke vocale hoofdrol weggelegd voor de beide ladies. En alle lichten werden daarna gedoofd

voor een lang uitgesponnen maar sfeervolle versie van ‘Deeper Well’ , de Emmylou Harris & Daniel Lanois klassieker. Muzikale virtuositeit gemengd met hemelse stemmen en een speelplezier dat van het podium spatte… de staande ovatie die volgde was niet meer dan verdiend.

Topavond in de Missy Sippy dat terug een affiche met ‘Sold Out’ aan de deur kon hangen, en dit met talent van eigen bodem. Goeie programmatoren zeker ?

Jan Van Streydonck

Foto's Serge Duyver

Playlist: Set 1 : Doing It Right - Who Gave Her Away - Deep In My Soul - Caravana - Butterfly - The Fire That Burns - The Landlord And His Maiden - Time Of Day (Roots Rielemans) - Rest Of My Life

Set 2 : Talking Too Much - Little Sadie - I’d Do It Again - Lowlands Clay - Sing Blue Bird Sing - Who’s That Man - Sentimental Blue - Life’s Too Short.

Encores: Out Of The Rain - Deeper Well

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MISSY SIPPY, GENT - 14/02/17