STRAND OF OAKS @ DE ZWERVER, LEFFINGE - 04/03/17

De ene carnavalskraker na de andere schalmde door de boxen van de praalwagens in de binnenstad van Oostende, sommige werden luidkeels meegezongen door één of andere carnavalsorde, nee aan mij zijn dergelijke carnavalstoestanden niet besteed. Ook het shoppen wou niet echt lukken, de éne regenbui na de andere, echt veel plezier hebben we er niet aan beleefd. Maar we hadden betere vooruitzichten, een optreden van Strand Of Oaks in muziektempel De Zwerver te Leffinge moest onze zaterdag dan maar redden.

Timothy Showalter bracht onder deze naam reeds vijf albums uit waarvan de eerste drie een akoestische inslag hadden, gewone folkse nummers met donkere teksten die te weinig opvielen en dan ook geen aandacht kregen. Met zijn vierde album “Heal” (2014) verandert hij van koers, harde muziek, gitaarsolo’s, alle remmen los. “Word beter” is het motto van het album, probeer te overleven ook al zie je zwarte sneeuw. En zwarte sneeuw heeft Showalter zeker gezien, zijn vriendin bedroog hem, zijn huis brandde af bijgevolg werd hij dakloos, en hij kreeg een zwaar auto-ongeval, er zijn van die tijden dat niets meezit. Het album “Heal” is zijn therapeutisch medicijn geworden.

Vorige maand kwam de opvolger van “Heal” uit, “Hard Love” trekt muzikaal de lijn door. De negen nummers van het album werden voornamelijk geschreven tijdens de “Heal” tour. Ook nu krijgen we weer een mix van melodieuze rocksongs en nummers met een psychedelische inslag waarbij de gitaarsolo’s een belangrijke rol spelen.

Mede door de vele airplay die band kreeg op Studio Brussel, is België het eerste land waar zijn succes zo groot is, een uitverkochte zaal is daar deze avond het bewijs van.

Geheel in het zwart gekleed komt Tim Showalter met de overige bandleden, Jason Anderson (gitaar), Deven Craige (bass), Mike Sneeringer (drums), het podium op, plugt zijn zwarte fender gitaar in en er volgt een lange intro, een opwarmertje van de band, waarna het melodieuze “Shut In” van het album “Heal” volgt. “Het is zaterdagavond, we gaan ons eens goed amuseren, zowel wij als jullie!” roept hij het publiek toe waarna hij het donkere “Taking Acid and Talking to My Brother” start, een nummer geschreven toen hij zijn broer bijna zag sterven na hartfalen. Het “taking acid” moet je niet letterlijk nemen, hij nam geen drugs toen, de psychische ervaring die hij toen meemaakte was veel innemender dan “taking acid”. De psychedelische gitaarsolo van Anderson geven het nummer een apart gevoel mee. Met de single “Radio Kids” horen we de arena rocker in Timothy, goed in het oor liggend, lekker om mee te zingen.

Met de vibe van “On The Hill” krijgen we weer een heel ander nummer, een zeer lange intro met een beat die het publiek zowat in trance houdt. “Zorg dat je een doel hebt in je leven, mijn doel is wat ik nu heb bereikt, shows geven waar mensen komen die één worden met mijn muziek” waarna een appreciatie volgt omdat zijn doel bereiken hier mogelijk gemaakt is.

Het nummer “Heal” klinkt veel rauwer dan op het album, Showalter zingt het voor iedereen die op het moment in zak en as zit. Volgen nog het mooie “Plymouth” en “Everything” om dan af te sluiten met het stomende rocknummer “Rest Of It”.

Natuurlijk krijgt het publiek de gevraagde bisnummers, “Cry” is zowat het rustigste nummer van zijn laatste twee albums, Anderson op keyboards, Showalter op gitaar, het publiek verstild, mooie versie. Bij het spelen van de intro wordt het nummer “JM” dadelijk herkent door het publiek, prachtig nummer met die gitaarsolo die alle kanten uitgaat, ja Crazy Horse en Neil Young zijn niet ver weg. Het is tevens het nummer dat Strand Of Oaks in België op de kaart zette door heet veelvuldig draaien bij Studio Brussel, “Eppo” en “Ayco” kregen nogmaals een gemeende merci van Timothy. Het nummer gaat trouwens over wijlen Jason Molina, een roots rocker, die een diepe indruk naliet bij Showalter.

Blijft er nog één song te spelen, Goshen ’97, een nummer waarbij niemand stil kan blijven staan, geweldige afsluiter. De sympathieke, goedlachse Showalter meldt ons nog dat de band in augustus terug zou komen, zonder verdere specificaties, gissen dan maar, Pukkelpop of voorprogramma van Bryan Adams in Middelkerke?

Een optreden bijwonen van Strand Of Oaks heeft alvast een therapeutische waarde je wordt er gelukkiger van, de positieve vibes van Timothy Snowalter laten je niet onbetuigd.

Oh ja, die tegenvallende namiddag in Oostende is al lang vergeten, niet bij het negatieve blijven stilstaan er volgt altijd wel iets positiefs.

Setlist: Shut In/ Taking Acid And Talking To My Brother/ Radio Kids/ On The Hill/ Heal/ Plymouth/ Everything/ Rest Of It Encores: Cry/ JM/ Goshen ‘97

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ZWERVER, LEFFINGE - 04/03/17