TAXIWARS @ DE ROMA, ANTWERPEN - 20/02/2017

Tijdens de korte levensduur van de band (debuut “Taxiwars” dateert van 2014) is het jazzproject van Tom Barman (dEUS, Magnus) en saxofonist Robin Verheyen pijlsnel uitgegroeid tot een vaste waarde. Na de release van hun eerste plaat volgden tientallen bejubelde shows doorheen heel Europa, en al snel dook het viertal (met naast Barman en Verheyen ook bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre) de studio in voor opvolger “Fever” (2016). Verwacht van Taxiwars geen klassieke jazz of “Tom Barman en zijn jazzproject”, dit is een band met een volledig eigen en uniek geluid. Pompende, rauwe grooves aangevuurd door de manische teksten van Tom Barman en onderbouwd door de fantastische sax van Robin Verheyen. Om het met De Standaard te zeggen: “Dit is jazz met een punky energie en veel melodie, broeierig en gedoseerd waar het moet, maar intussen vooral ook een unieke blend.”

We krijgen als opwarmer SCHNTZL, het duoproject van pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde. Ze spelen al samen van toen ze respectievelijk 12 en 14 jaar oud waren. Samen brengen ze eigen composities waarbij vrije improvisatie en doorgecomponeerde delen hand in hand gaan. SCHNTZLis een zoektocht naar het behouden van fragiliteit: hoe vallen strikte compositie en vrije improvisatie te combineren? Hoe passen akoestische en elektronische elementen in elkaar? Hun unieke minimalistische antwoord op deze vragen laat genoeg open ruimte en neemt je mee naar de essentie van muziek. Ze spelen een half uurtje een intrigerend setje met soundscapes die vooral in het tweede nummer een vervolg op Koyaanisqatsi zouden kunnen zijn maar dan met een klein vleugje Stuff. Verder dan keys and drum gaat de vergelijking niet. (foto's)

HENDRIK LASURE( KEYS), CASPER VAN DE VELDE (DRUMS)

1500 fans zijn opgedaagd voor deze wonderlijke combinatie. Taxiwars opent met 'Egyptian Nights' , de afsluiter van hun recente 'Fever', waarbij Robin naast de tenorsax ook wat pianospel etaleert. In de energieke set wisselen nummers uit 'Taxiwars', waarvan het titelnummer meteen als tweede de zaal inknalt, en 'Fever' elkaar af en putten ze uit een breder spectrum van nummers. In 'To the Hyphenated Poets' wordt de stevige beat afgewisseld met spielerlei van Tom. 'Who That' is een moment voor Nicolas Thys die een fijne bassolo weggeeft en er veel applaus voor krijgt. 'Fever' doet diens als afsluiter van de reguliere set met Tom op synths en een pompende Robin. De set dendert als een dreigende trein door de Roma, waar men de 'Borgerhout shuffle' verwacht. Tom danst als een jong veulen en amuseert zich met effecten uit de andere instrumenten te halen. Het is even uitbundig als vermoeiend en naar mijn gevoel zijn er wat te weinig rustpunten om het eclatante saxwerk van Robin te laten verteren. TaxiWars is ondertussen zo goed op elkaar ingespeeld dat zelfs het meest abrupte einde van een nummer perfect in de plooi valt. Het bisnummer is de ideale gelegenheid om de nieuwe singel 'En Route' te presenteren. Met een vlotte latijns aandoende bas en een haast lieflijke tenorsax. En als uitsmijter krijgen we nog een ferme bas en drumsolo mee in het 'Colosseum' dat De Roma heet. Een avondje TaxiWars blijft een bijzondere beleving waarbij vier topmuzikanten een lange tijd het beste van zichzelf geven tegen een hoog tempo. De volgende taxistop is in Nairobi, Kenia. Hakuna Matata!

TOM BARMAN (ZANG); ROBIN VERHEYEN (SAXOFOONS); NICOLAS THYS (BAS); ANTOINE PIERRE (DRUMS)

Setlist

Egyptian Nights/Taxiwars/Let’s Get Killed/Soul Repair/Questionsong/Roscopaje/Recent Winds/Trash Metal Ballad/Bridges/To The Hyphenated Poets/Who That/Honey, It’s The lues/Pearlescent/It Went Boom/Deathride Through Wet Snow/Fever

Bis: En Route/Colosseum

Johan Vanonckelen

Foto © JiVe

Meer foto's JiVe

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 20/02/17