“A SONG JOURNEY III“ MET JAN DONKERS @ LIVE STAGE MARNIX, EDE - 15/02/18

It's better to have loved and lost than never have loved at all
Alfred Lord Tennyson, dichter

Al zeven jaar gaan de heren Edo Donkers, Abel De Lange, Louis Ter Burg en Jan Donkers op een muzikale reis door de muziekgeschiedenis van de deep south van Amerika. Eerst nog op zoek naar de heartlands van de Americana, daarna met "Round The Bend" en nu met "Love and Lost", oftewel "A Song Journey III". Onder de muziek van good old Willy Nelson's "On The Road Again" komen de heren van Song Journey de zaal binnen lopen. Dit gaat in alle opzichten weer een fantastische avond worden. Jan Donkers gaat met zijn muzikanten weer op zoek naar verrassende pareltjes, soms helemaal vergeten of nog steeds actuele songs uit The Great American Songbook.

In “A Song Journey III” gaat Jan Donkers ons meenemen in de wereld van de liefde en het verlies van de liefde. Dichter Alfred Lord Tennyson heeft hier een mooi gedicht over geschreven met als titel "Its Better To Have Loved And Lost Than Never Have Loved At All". Jan is een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Hij schreef o.a. voor de Hitweek en de Volkskrant, maar heeft ook diverse boeken geschreven over muziek. Zijn laatste werk "Rock 'n Roll voorbij de midlife crises" is een aanrader. Ook was hij jarenlang discjockey voor de VPRO en radiostations in Austin-Texas. In zijn programma’s en boeken ligt de nadruk vooral op Amerikaanse blues, rock en soul. Zijn fascinatie voor Amerikaanse muziek komt in alle facetten naar voren. Hij wordt ook wel de Nederlandse Pop-Paus genoemd. Jan staat op het podium met drie topmuzikanten: Edo Donkers (geen familie overigens), een begenadigd singer-songwriter; Abel de Lange , een echte snarenvirtuoos en Louis ter Burg op diverse instrumenten.

Het podium staat vol met gitaren (welgeteld 9 stuks), een mini drumkit en een stoel. Op de achtergrond een videoscherm waar prachtige foto's voorbijkomen. De zaal is vol, uitverkocht, een teken dat dit soort muziek leeft, ondanks dat je de nummers niet terug zult vinden in de top2000.Na de opening van twee nummers begint het verhaal over de loves and lost met een nummer van Tom T. Hall. Een nummer met een zeer verdrietig verhaal. Tom T. Hall werd helemaal gek en ging door het lint toen hij met een vliegtuig vlak voor de landing over zijn voormalig huis vloog. In dit huis woont nu zijn ex met haar nieuwe vriend. Dan gaan we verder met een aantal nummers van Doug Sahm. Een Texaans wonderkind, dat al op zijn twaalfde jaar perfect een steelgitaar kon bespelen. Tijdens de nummers komen er foto's uit zijn leven voorbij samen met Hank Williams en Bob Dylan. Een hoogtepunt van de avond is een ode aan Greg Trooper. Deze unieke singer-songwriter is vorig jaar op 61-jarige leeftijd overleden. Hij heeft een schat aan geweldige songs achter gelaten. Een daarvan is het nummer "They Call Me Hank". Het lied gaat over een man die is verlaten door zijn vrouw en zoon. Hij woont alleen in soort woonboot op een rivier waar hij vist vangt voor de verkoop zodat hij wat geld heeft om in een café zo nu en dan een biertje te kopen. Zijn werkelijke naam is Bill maar ze noemen hem Hank. Kippenvel, zo'n prachtig nummer en zo mooi vertolkt, gaaf. Bijna alle nummers zijn covers maar enkele zijn van Edo Donkers. Zo ook "Ella's Lullaby", een prachtig nummer en mooi opgebouwd. Edo komt dan wel uit de hollandse klei maar is bijna een verdwaalde Amerikaan. De eerste set wordt afgesloten met het zeer vrolijke klinkende "Volver Volver". In het spaans klinkt het heel vrolijk, maar de tekst gaat toch echt over een man die maar één ding in zijn leven wil, terugkeren bij zijn vrouw. We krijgen even pauze, dit omdat de Toonkunstenaarsbond voor muzikanten eist dat er na een uur optreden minimaal een kwartier pauze is.

Na de pauze gaan we gewoon verder met verhalen over Love & Lost, wel in een iets hoger tempo. Voor het eerst spelen ze ook een nummer van Bob Dylan. Ze hebben het zo lang mogelijk proberen vol te houden om geen fan te zijn van Bob. Uiteindelijk moesten ze toch toegeven en vandaar het nummer "Mama, You've Been On Mind". Op de setlist mocht ook Bruce Springsteen niet ontbreken. Als er één zanger is die het leven van Love & Lost heeft meegemaakt is hij het wel. Zijn album "Tunnel of Love" staat er vol mee. Prachtige nummers, zo ook "When You're alone". Dan volgt nog een nummer van Bruce. Een ingrijpend verhaal over Youngstown; een plaats in Ohio waar een ijzererts werd gevonden en in hoogovens werden omgevormd tot ijzer dat gebruikt werd voor het maken van kogels. Prachtige foto's van een nu verlaten stad. Hadden we Bruce Springsteen maar als president van Amerika in plaats van de mafkees die er nu zit. Prachtige nummers komen voorbij. Nathan Bell met zijn verhaal over hoe hij met ijshockey "The King Of The North" werd. Jason Isbell is een nieuwe ster, zijn muziek doet me vaak aan Bruce Springsteen denken. "Speed Trap Town" is zo'n nummer. Abel de Lange pakt zijn lapsteelgitaar erbij, fantastisch mooi gespeeld. Langzaam werken ze naar een einde; via nogmaals Tom T. Hall en James Carr's liefde in een "Dark-end Street" volgt een daverend applaus. Als toegift krijgen we nogmaals Steve Earle's vrolijke "I Still Carry You Around" te horen.

Na een daverend applaus is deze geweldige avond afgelopen. Een geweldige journey door een keur van prachtige songs uit de American Songbook. Na afloop nog even met de heren gesproken. Net als het publiek hebben zij ook genoten van de geweldige sfeer en de echte toewijding van het publiek. Het was vanavond de eerste voorstelling, de komende maanden kun je ze nog op diverse plaatsen bewonderen, zie ook de website www.asongjourney.nl.

Roelof Passies

Foto's Betty van de Bunt (Fotokliks)

Setlist:

1. I Still Carry You Around - Steve Earle
2. Sweet Suzannah - Gib Guibeau
3. I Flew Over Your House - Tom T. Hall
4. Chicano / Mendocino - Doug Sahm / Sir Douglas
5. Give Back The Key - Dough Sahm
6. California Cottonfields - Merle Haggard
7. They Call Me Hank - Greg Trooper
8. Ella's Lullaby - Edo Donkers
9. Do I Ever Cross - Abel De Lange
10. Volver Volver - Vicente Fernandez
11. Love & Loss -
12. Trouble In Mind - Richard M. Jones
13. Mama You've Been On Mind - Bob Dylan
14 When You're Alone - Bruce Springsteen
15. Youngstown - Bruce Springsteen
16. King Of The North - Nathan Bell
17. Speedtrap Town - Jason Isbell
18. Something On Your Mind - Jason Isbell
19. You Always Live Of Me - Tom T. Hall
20. Dark End Of The Street - Flying Burritos
21. I Still Carry You Around - Steve Earle

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

LIVE STAGE MARNIX, ED

E