MADENSUYU @ N9, EEKLO - 20/02/18

Madensuyu heeft een nieuw album klaar en daaraan is in de komende maanden natuurlijk een tournée aan vastgekoppeld die van start gaat op 22 februari in de Gentse Handelsbeurs en naast de Vlaamse en Waalse, Amsterdamse ook enkele Franse podia aandoet. De Eeklose N9 kreeg echter de eer om de songs van ‘Current’, want zo heet hun jongste spruit, live en in avant- première te mogen beoordelen.

Ondanks het ‘geheime’ aspect van dit concert bleek de zaal van de N9 toch ruim gevuld door een schare fans die met hoge verwachtingen uitkeken hoe de nieuwe songs van dit Gentse duo, Stijn De Gezelle & Pieterjan Vervondel, zich live lieten vertalen. Want anders dan bij de vorige albums , waar naast de steeds zeer aanwezige drums van Pieterjan, de 5 snarige gitaar (de onderste e-snaar verwijdert Stijn steevast) de groepssound bepaalde , werden de nieuwe nummers geschreven op piano. Die piano stond er dan ook heel aanwezig toen ietsje over 21u Pieterjan & Stijn het podium betraden. De weemoedige klanken van ‘It’s Upon’, openingstrack van het nieuwe album, gingen naadloos over in een sprankelend ‘ A Current’. Pieterjan geselde het drumstel als vanouds en Stijn pijnigde zijn toetsen. Even meende ik zelfs te horen dat na het slotakkoord de piano ‘oef’ zei. Lang werd die piano echter geen rust gegund want het aanstekelijke ‘One More Time’ volgde. Het mooie ‘Rag’ werd een eerste rustpunt. De volgende wervelwind werd ‘The Flood,The Flow ,The Roar’. De invloed van klassieke meesters werd hier meer dan duidelijk, Bach.. Beethoven maar dan wel op speed!

Tot dan waren enkel songs van het nieuwe album de revue gepasseerd, maar toen Stijn de gitaar omgordde wist je dat ook het oudere materiaal de set in sloop. ‘Tread on Tread light’ en ‘Little F’ uit ‘D is Done’(2008) en ‘Mute Song’ en ‘Crucem’ uit ‘Stabat Mater (2013) kregen een stevige beurt. Robert Moog’s baby werd hier alle eer aan gedaan ! Er stonden nog een paar nieuwe songs op de playlist , dus de gitaar werd terug vervangen door de piano maar dezelfde intensiteit bleef. Gelet op de heen en weer schuddende hoofden in het publiek werkten de opzwepende ritmes heel aanstekelijk. En beide heren musiceerden op het podium zo passioneel, dat veel Olympische disciplines qua inspanning & uithoudingsvermogen er bij verbleken. Met ‘Days And A Day’ , nog een song uit het vorige album zat de reguliere set er op. Maar Stijn & Pieterjan vonden het een fuckin’ wijs optreden, waren prettig verrast door de positieve respons van het publiek dus kregen we als toegift nog de muzikale gekte van ‘FaFaFaFaFuckin’ en ‘Time’ om finaal te eindigen met de ingetogen schoonheid van ‘It Comes Along’.

Een dikke 5 kwartier lang had het duo ons begeesterd met schitterende melodieen, gelardeerd met verrassende vocalen, pompende livebeats, klassieke pianoriedels en prachtige gitaarnoise. ‘Dat ze moe waren’ zei Stijn na het concert. Maar die geleverde inspanningen hadden geresulteerd in een concert dat constant dreef op een hoog niveau. En daar kon iedereen, band & publiek alleen maar gelukkig om zijn.

Setlist:
It’s Upon - A Current - One More Time - Rag - The Flood The Flow The Roar - Tread On Tread Light - Little F - Mute Song - Crucem - Ill Timed - Breathe SailOn - The Ravel - Days And A Day
Bis : Fafafafafuckin’ - Time - It Comes Along.

Jan Van Streydonck

Foto © Karin Lippens

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO