MAGNAPOP @ MUZIEKODROOM, HASSELT – 06/02/18

Magnapop, de band die draaide rond Linda Hopper (zang) en Ruthie Morris (gitaar) ontstond in Athens, Georgia USA. We spreken 1989. Hun succesverhaal begon in Europa, waar ze snel airplay kregen. Ze kleurden gerenommeerde festivals als Pukkelpop en Reading met liedjes als "Garden", "Merry" en "Lay It Down. Het viertal had al een eerste naamloos album achter de kiezen vooraleer het thuisfront viel voor Magnapops grungerock. Eind jaren negentig hield de band het voor bekeken maar Hopper en Morris bleven optreden. In 2005 kwamen ze met het album Mouthfeel, een andere drummer en een nieuwe basgitarist op de proppen. Vier jaar later volgde Chase Park, het meest recente werk. Vorig jaar toerden ze opnieuw en succesvol door de lage landen. Magnapop bevestigde hun cultstatus aan hun hondstrouwe aanhang, dus besloot de band om dit jaar terug te keren, nogmaals in de originele bezetting.Dat ze blij zijn om terug in België te mogen spelen...cliché, denk je dan bij een Amerikaanse artiest. Maar niet als het uit de mond van Linda Hopper komt, ze expliciet Limburg vermeldt, dit dan nog deels in het Nederlands doet en 's namiddags de leukste platenzaken in de stad bezocht. DAN geloof je het wel!

Het viertal verscheen met een enorme glimlach, bedankte alvast om aanwezig te zijn en een stevige gitaarriff van Ruthie Morris trok het concert op gang. Het verloop van de avond werd na het eerste liedje toegelicht door de frontvrouw. Die bestond hoofdzakelijk uit Pumpkin (het eerste, titelloze album had een zwarte hoes waarop twee uitgesneden pompoenen stonden afgebeeld), Hot Boxing en some lovesongs. Linda en co voegden daad bij woord en "Guess" werd aangevat, al even strak als z'n voorganger "Free Mud". Met Garden" kregen we de eerste echte hit te horen. Vuisten gingen meteen in de lucht en er werd duchtig meegezongen en gedanst. Na al dat gitaargebeuk was het rustigere "13" welkom.

Hopper nam haar tijd om wat extra uitleg te geven tussen de nummers door. Ze bedankte het publiek regelmatig om op een doordeweekse dinsdag te zorgen voor een soldout gig en radiozender Studio Brussel voor de vele airplay in the days. Linda verduidelijkte de politieke statements van de band (Fuck Trump when I show this button). Tussen de praatjes door speelde Magnapop heerlijke songs als "Slowly Slowly", "Get It Right", "Complicated" die ze uit de eerste twee platen graaiden. Het leek wel een Best Of concert die het 40+ publiek een flashback bezorgde naar de jeugdjaren. De knappe ritmesectie van drummer David Mc Nair en basgitarist Shannon Mulvaney zorgde mee voor vele hoogtepunten. Alles verliep zeer goed tot de gitariste plots vaststelde dat haar vinger bloedde tijdens "Ride". It went so far too well zei Hopper. Het moest er eens van komen. En Ruthie? Ze keek ernaar, sloeg het eerste akkoord van "The Crush" aan en ramde lustig verder zonder een krimp te geven. Ook in het aansluitende "Emergencies" ging ze er stevig tegenaan terwijl de body van haar gitaar roder werd van al dat bloed. Even de vinger checken – hij hangt er nog aan – en doorspelen. Er stonden met "Merry" en "My Best Friend" nog twee lovesongs op het programma. Die werden met veel energie en tonnen overgave gespeeld. Daarna ging Magnapop even van het podium en had Ruthie tijd om haar wonde te verzorgen.

De bisronde werd begonnen met een cover die ze vroeger (oa Pukkelpop 1992) ook al speelden. David mocht "Song #1"aanvatten en even later deden Shannon en Ruthie ook weer mee. Lovesong nummer vijf was voor "Open The Door" weggelegd. Vooraan was er veel sfeer die gemaakt werd door ex-tieners die hun tweede jeugd beleefden. Kers op de taart was het retestrakke "Lay It Down" waarbij het viertal nog een laatste keer het beste van zichzelf gaf. Na een woord van dank verliet Magnapop tevreden de stage, klaar om hun fans aan de merchandise stand te ontvangen.

Dirk Vanhees

Foto's © Kristine Vandegaer

Setlist :

"Free Mud" (Hot Boxing, 1994)
"Guess" (Magnapop, 1992)
"Garden" (1992)
"13" (1992)
"Slowly Slowly" (1994)
"Ear" (1992)
"Get It Right" (1994)
"Texas" (1994)
"Complicated" (1992)
"Favourite Writer" (1992)
"Ride" (1994)
"The Crush" (1994)
"Emergencies" (1994)
"Skinburns" (1994)
"Merry" (1992)
"My Best Friend" (Rubbing Doesn’t Help, 1996)

Bis :

"Song #1" (Fugazi cover - 3 Songs, 1989)
"Open The Door" (1996)
"Lay It Down" (1994)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKODROOM - HASSELT

 

'