STEF KAMIL CARLENS @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 02/02/18

Onder de naam “A Beatband” bracht Stef Kamil Carlens in 1993 het album “Jintro Travels The World In A Skirt” uit, hierop slechts 5 nummers, elk nummer ingespeeld met andere muzikanten. Het was een voorbode van wat we nog mochten verwachten van deze muzikale duizendpoot. Samen met Tom Barman was hij het genie achter de band dEUS, “Worst Case Scenario” (1994) het debuutalbum van de band werd een internationaal succes. Tijdens de opnames van opvolger “In A Bar, Under The Sea” (1996) verliet Stef Kamil Carlens echter de band om met zijn eigen band “Zita Swoon” zijn muzikale creativiteit te exploreren. Buiten de reguliere indie rock albums verdiept dit kunstcollectief zich ook in andere projecten zoals dans, theater en film. Kunstminnaar Stef Kamil Carlens houdt zicht buiten de muziek bezig met beeldhouwkunst, schilderen en kunstinstallaties.


Zita Swoon is ondertussen Zita Swoon Group geworden en maakt kosmopolitische muziek voor dans en theater, hun laatste werkstuk “Nothing That Is Everything” (2015), een definitie van het dadaïsme, werd uiteindelijk een kleurrijk en ritmisch totaalspektakel, een ode aan het dadaïsme.

Vorig jaar besloot Stef Kamil dat het tijd was voor zijn eerste soloalbum, een ouderwets album met ‘pop’nummers. “Stuck In The Status Quo” bevat 8 nummers, waarvan er enkele al een paar jaar gespeeld worden tijdens zijn liveoptredens. Verhalende teksten met subtiele instrumentatie blijkt het handelskenmerk van SKC te zijn. Vorig jaar speelde hij op heel wat festivals in België, dit jaar doet hij het clubcircuit aan en mogen we vandaag in de MuziekODroom te Hasselt kennismaken met het soloproject van Stef Kamil Carlens.

Wat meteen op het podium opvalt is de instrumentatie, een kalimba, ukulele, mini-piano, xylofoon, harp en drumstel dat bestaat percussie-instrumenten, de subtiele klanken van het album zullen we live dus ook te horen krijgen.

Met een lange instrumentale intro krijgen we het Franstalige nummer “L’Opaque Paradis” te horen, Carlens spelend op zijn gitaar, bespeeld met zijn rechtervoet een cajon en met zijn linkervoet een harmonium en ja hij zingt nog ook. “Empty World”, afkomstig van zijn nieuw album schreef hij na het overlijden van zangeres en presentatrice Yasmine.

Het blijkt dat SKC al bezig is met een opvolger van zijn solodebuut, nieuw nummer “Rumble Factories” over hoe heerlijk fietsen kan zijn, is een voorbode.

Het muzikale pallet waarover de band beschikt kleurt de nummers mooi in, Nele Ponsaers op de toetsen, Nicolas Rombouts, bas, Wim Debusser, percussie en Alma Auer op harp. Ook geven de vrouwelijke backing-vocals een mooie invulling op de stem van Stef Kamil Carlens.

Het publiek is aandachtig, stil, met het nummer “My Bond With You And Your Planet. Disco!” komt daar uiteindelijk toch wat verandering in. Eeuwig trouw zweren als je dronken bent is niet echt slim ook al ben je in Schotland, “Jo’s Wine Song” een leuke blues stamper, met SKC die weet hoe hij dobro slide gitaar moet spelen.

Setisten zijn niet echt besteed aan SKC, hij overlegt soms met de band over welk nummer ze gaan spelen, percussionist Wim Debusser geeft meestal tamelijk luidruchtig zijn mening, de kempenaar staat volgende week zelf met zijn band “King Dick” in de MuziekODroom.

We krijgen nog een nieuw nummer “Back On The Road” met erg mooie harp van Alma Auer. Als iemand uit het publiek “The Night” vraagt, is SKC onmiddellijk akkoord, prima keuze, lang niet meer gespeeld, even zoeken in zijn songbook en eindelijk gevonden. We krijgen een prachtige versie van “Ragdoll Blues”, een nummer uit zijn “A Beatband” EP, bloedmooi nummer, gevolgd door jawel “The Night”. En daarmee waren de speelminuten opgebruikt, maar natuurlijk is er een toegift. Het openingsnummer van het nieuwe album “The Journey Will Be Long” met die schitterende zang van Alma Auer, en met zijn wishlist voor zijn begrafenis “After I’m Gone” probeert hij droevige tijden toch nog feestelijk te maken. Blij dat SKC nog even tijd wou vrijmaken om conventionele popsongs te spelen, op zijn manier dan!!!

Luc Nuyts

Fotoalbum © Sonja Schepers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKODROOM - HASSELT

 

'