WILLY VLAUTIN @ TIVOLIVREDENBURG, UTRECHT - 09/02/18

Vooraf al bedacht dat dit een heel bijzondere avond zou gaan worden. Willy Vlautin, geboren en getogen in Reno te Nevada maar tegenwoordig wonend in Portland, Oregon, USA verzorgt vanavond in TivoliVredenburg een solo concert dat in het teken staat van zijn laatst verschenen boek "Don't Skip Out On Me". Willy is de laatste jaren heel productief met allerlei projecten. Zijn band Richmond Fontaine is inmiddels met pensioen zoals hij dat zelf zegt, maar het andere muziekproject The Delines is nog in leven. Hij laat zich steeds meer gelden als schrijver en heeft inmiddels al vijf boeken op zijn naam staan. Rode draad in zijn boeken is dat hij het leven in de Mid-West op een indringende manier beschrijft. In eenvoudige taal kan hij de sfeer, de zorgen en het leven overbrengen alsof het autobiografisch is. Zijn teksten zijn zowel geschikt voor muziek, als boeken en films. De boeken "Leon On Pete" en "Don't Skip Out Of Me" zijn inmiddels verfilmd en komen binnenkort ook in Nederland uit. Zijn laatste album met Richmond Fontaine "You Can't Go Back If There's Nothing To Go Back To" is de basis geweest voor het boek "Don't Skip Out On Me". Dit boek is als eerste uitgebracht in Nederland met de titel "Laat Me Niet Vallen". Willy's bekendheid kreeg een enorme impuls door het programma DWDD dat het boek tot boek van de maand heeft gelanceerd. Hierdoor is het concert vanavond dan ook verplaatst van zaal Cloud Nine naar zaal Hertz, zodat er meer mensen kunnen genieten van zijn optreden. De zaal is echter niet geheel gevuld maar wel duidelijk meer dan er in Cloud Nine hadden gekund. Op het podium staan twee microfoons en twee stoelen; that's all. Willy is al een tijdje op tour door Europa en doet voornamelijk Scandinavie en Groot Britannie aan. Nederland is alleen vanavond in het rijtje vertegenwoordigd. De meeste optredens krijgen begeleiding door David Murphey op pedal steel. Vanavond gaat het even anders. Tussen de nummers door zal Willy geinterviewd worden over zijn leven, muziek en boeken zodat het een muziek en spoken words concert wordt.

Willy begint het optreden met een verhaal hoe hij inspiratie krijgt, gewoon door te reizen; dagenlang door de midwest van Amerika. Het geeft hem een goed gevoel en hij schrijft dan liedjes. Dan begint hij te spelen op zijn akoestisch gitaar. De eerste set van drie nummers gaat over het leven van Horace Hopper; alias Hector Hidalgo, hoofdpersoon in het boek "Don't Skip Out On Me". Horace is een jonge kerel die woont en werkt op de ranch van Mr. Reese. Ver van de bewoonde wereld werkt hij als 1e knecht, maar doordat Mr. Reese en zijn vrouw al in de zeventig zijn, neemt hij bijna alle taken waar. Horace werkt hard, maar hij droomt van een heel andere carriere. Hij is echter heel plichtsgetrouw aan Mr. Reese en kan maar moelijk ontsnappen uit zijn huidige leven. Zijn ambitie is om bokskampioen te worden, maar daarvoor zal hij de ranch moeten verlaten en naar een grote stad moeten vertrekken. Daar kan hij naar een boksschool en wedstrijden gaan doen. Uiteindelijk lukt het hem om te vertrekken om zijn ambities waar te maken. Hoe het verhaal verder gaat laat ik in deze recensie achterwege. Maar dat het een heftig verhaal is moge duidelijk zijn. Tussen de nummers door leest Willy een passage voor uit zijn boek.

Elk nummer heeft een prachtig verhaal, zo ook het nummer "Wake Up Ray". Het gaat om een echtpaar dat al lang samen is. Op een gegeven moment gaat zij zich aan alles irriteren. De manier hoe hij praat, beweegt, eet en slaapt. Hij heeft een vogeltje waarop hij best gesteld is. Totdat zij naar buiten gaat met het kooitje en het deurtje open doet en het vogeltje laat wegvliegen.

Na de eerste set volgt een interview met Willy Vlautin. Over het tot stand komen van liedjes en boeken. Voor het boek DSOOM heeft Willy van de 600 blz meer dan de helft geskipt. Hij vertelt over zijn jeugd in de buurt van San Francisco waar hij is opgegroeid, over zijn moeder, over eigenlijk een heel saai leven, waarvan je nooit zou verwachten dat er een fantastische schrijver uit zou voortkomen. Daarna volgen twee nummers van zijn band The Delines. Eerst even terug in de geschiedenis. The Delines, een van mijn mooiste concerten ooit meegemaakt op Take Root te Groningen, aan het eind van het festival, zaal bijna leeg, maar wat een geweldige band. Zangeres Amy Boone stal voor mij de show. Een werkelijk fantastische stem, zo meeslepend, dit had ik nog nooit eerder gehoord. Willy vertelt hoe het kwam dat Amy in de band kwam. Amy zong samen met haar zus in de band The Damnations. Als gastzangeres heeft de zus van Amy meegedaan met The Delines, maar helaas kon ze niet mee op tournee, waardoor de keus viel op Amy om mee verder te gaan. Het vervolg is inmiddels bekend. Helaas heeft Amy onlangs een ernstig ongeluk gehad en is daarvan herstellende. Zodra ze weer in staat is om op te treden, gaan we weer meer van The Delines horen, want er is inmiddels een album opgenomen. Wat volgt zijn twee nummers van The Delines van het album Colfax. Vervolgens krijgen we een voortzetting van het intervieuw van Willy, aangevuld met vragen uit de zaal. Wat heeft Willy geleerd van de hoofdpersoon Horace Hopper zelf? Omgaan met succes, nu er zoveel aandacht is voor Willy's boeken, films en muziek is eenvoudig; er is niets veranderd. En dat typeert Willy, een man die gewoon is gebleven, die werkelijk prachtige verhalen heeft geschreven waarvan we nog veel in de toekomst zullen vernemen. Als afsluiting krijgen we nog enkele nummers voorgeschoteld. Afsluitend met een van zijn bekendste nummers van het gelijknamige album "Post To Wire" komt er een einde aan een indrukwekkend optreden.

Wat mij betreft had er iets minder mogen worden gesproken en meer muziek worden gemaakt. Andersom krijg je op deze manier wel een mooi inzicht in het werk van Willy Vlautin. Nu kijk ik reikhalzend uit naar de films "Lean On Pete" en "Don't Skip Out Of Me", waarvan trouwens de filmuziek van DSOOM, ook gemaakt door Willy's Richmond Fontaine, vanavond te koop was. Een pracht album dat me nog nieuwsgieriger maakt naar de film.

Roelof Passies

Setlist:

1. Whitey And Me; Richmond Fontaine, You Can't Go Back If ...
2. Wake Up Ray; Richmond Fontaine, You Can't Go Back If ...
3. Don't Skip Out On Me; Richmond Fontaine, You Can't Go Back If ....
4. The Oil Rigs at Night; The Delines, Colfax
5. Colfax Avenue; The Delines, Colfax
6. Out of State; Richmond Fontaine, Winnemucca
7. Boy Friends; Richmond Fontaine, We Used To Think The Freeway Sounded Like A River
8. A Night In The City; Richmond Fontaine, You Can't Go Back If ....
9. Post To Wire; Richmond Fontaine, Post To Wire

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

TIVOLIVREDENBURG, UTRECHT