SLIM CESSNA & EVERYONE IS GUILTY + THE SAD HILL OUTFIT @ CAFÉ DEN HEMEL, OKSELAAR - 24/01/20

Slim Cessna wordt beschouwd als één van de grondleggers van de Denver Sound. De Alt Country die hij met zijn band Slim Cessna’s Auto Club ten gehore brengt is vrij uniek te noemen. Je hoort flarden 16 Horsepower en Wovenhand doorheen de muziek en samen met zijn partner-in-crime Jay Munly vormt hij een weergaloos front duo tijdens hun excentrieke live-shows.Slim is een hardwerkende muzikant die zich in veel (neven)projecten stort. Zo konden we verleden jaar genieten van de allereerste doortocht in Europa van de Denver Bronco’s U.K., afgekort tot DBUK, een derivaat van de SCAC (Slim Cessna’s Auto Club) toen zij onze contreien aandeden. Tussendoor vindt hij ook nog de tijd om andere bands verder te helpen.

Everyone Is Guilty uit Luik is zo’n band. Zij trokken naar Denver, Colorado om daar onder auspiciën van Slim Cessna en Dwight Pentacoast hun laatste album ‘A Wolf & A Lamb’ op te nemen. Dit resulteerde in een hechte vriendschapsband en voor hun project Vivant kwam Slim Cessna afgereisd naar België om hier samen met zanger, gitarist, mandoline- en banjospeler Mirco Gasparrini en diens gitarist Jérôme Mardaga en drummer Pierre Mulder een album op te nemen. En dus namen ze van de gelegenheid gebruik om samen een paar optredens te doen. Het concert van vanavond was hun allereerste publieke optreden ooit in deze bezetting. Benieuwd hoe dit zou klinken?

Als opwarmer kregen we de plaatselijke bluegrass/hillbilly band The Sad Hill Outfit. Johan Leinders op gitaar en zang, Stefaan Knaps op banjo, Michel Cypers op mandoline en Bart Robeyns op staande bas waren de perfecte opwarmers van dienst. Zij weten met hun aanstekelijke en uiterst dansbare mix het talrijk opgekomen rootsliefhebberspubliek te bekoren. Met enthousiasme worden nummers als ‘Red Rock Chair’, ‘Rain and Snow’ en ‘Burning Oak Tree’ op het publiek losgelaten en die lusten er wel pap van. Ze durven het zelfs aan om enkele gesmaakte doch verrassende covers in hun repertoire te loodsen zoals bijvoorbeeld Pink Floyds ‘Time’. Ongetwijfeld konden ze vanavond hun fan-base uitbreiden en wonnen ze er een heel deel zieltjes bij.

En dan was het de beurt aan Slim en zijn ‘Knuckleheads’ om het feestje verder aan te zwengelen. Er werd gestart met een van SCAC en DBUK bekende song ‘Uncle John’s Boat’ en de toon was meteen gezet. De nummers van Slim Cessna zijn regelmatig religieus geïnspireerd wat gezien zijn afkomst – hij is de zoon van een Amerikaans ‘preacherman’ – niet vreemd mag klinken. ‘Jesus Christ’ komt wel vaker om de hoek loeren maar ook de duivel wordt niet vergeten zoals in het van SCAC bekend nummer ‘This Is My Last Song About Satan’.

Slim’s stem biedt heel wat mogelijkheden en ook het jodelen, eigen aan de Denver Sound, is hem niet vreemd. Soms krijgt het optreden iets sacraals over zich om dan los te barsten in een helse, bezeten orgie van gitaren en banjo’s of mandolines. Het lijkt wel alsof deze band al jaren samenspeelt maar niets is minder waar. Slechts drie repetities gingen eraan vooraf. Dit bewijst het vakmanschap en de instrumentbeheersing van de muzikanten. Ook de speelvreugde straalt van hun gezichten. Natuurlijk krijgen we de grootste successen van SCAC te horen. Nummers als ‘Mark Of Vaccination’, geschreven door Munly, ‘Goddamn Blue Yodel #7’ en het lichtjes fantastische door het ondertussen ‘bekeerde’ publiek luidkeels meegezongen ‘This Is How We Do Things In The Country’ worden op sublieme wijze gebracht zodat dit wel een memorabele avond mag genoemd worden. Slim waagt zich zelfs aan een Shania Twain cover met ‘Still The One’ en slaagt met verve. Hij laat ook niet na om de aandacht op de andere bandleden te vestigen en zo krijgen Mirco, Jérome en Pierre ook hun verdiende lof voor hun ‘pièce de résistance’. Want het mag worden gezegd dat zij zich voorbeeldig van hun taak kwijten. Mirco toont zich een meester op de banjo en zijn getokkel geeft de songs die aparte toets die zo eigen is aan het Alt Country genre. Jérome van zijn kant heeft de juiste skills en timing om perfecte ‘twangs’ uit zijn gitaar te toveren terwijl Pierre op zijn valiesdrum steeds de band in het juiste ritme stuurt. Dit wordt een avondje Roots, Alt Country en Americana om in te kaderen.

Als afsluiter krijgen we een reprise van ‘Uncle John’s Boat’ en Slim zet persoonlijk de kers op de taart door een doordringende versie van ‘For The Good Times’ bekend van Kris Kristofferson enkel ondersteund door de muziek op zijn smartphone te brengen. Magie en bewondering ten top. Het nieuwe jaar is nog heel pril maar toch durf ik te stellen dat dit optreden hoog zal eindigen als we op het eind van het jaar onze voorkeurslijstjes gaan opmaken. Een gedurfde zet van Rootstown in samenwerking met De Noene en Den Hemel om deze combinatie te programmeren maar het loonde zeer zeker de moeite. De voldane en lachende gezichten van het publiek spraken boekdelen.

 

Dr. Duvel

Playlist: Uncle John’s Boat / Jesus Christ / Salmon / Mark Of Vaccination / Goddamn Blue Yodel #7 / I Believe / Still The One / Go Home Colorado /Only Friend / This Is How We Do Things In The Country / Last Song About Satan / Uncle John’s Boat Reprise / For The Good Times

Foto's © Yvo Zels

 

Slim Cessna and friends : Goddamn Blue Yodel

meer video's : Salmon - I Believe - Vaccination

 

The Sad Hill Outfit : Shady Grove

meer video's : 8 Dogs, 8 Banjos - Beneath the Black -

 

 

 


 

Artiest info
Facebook Slim Cessna  
Facebook Everyone is Guilty  

Facebook The Sad Hill Outfit

 

 

DEN HEMEL, OKSELAAR

The Sad Hill Outfit

Slim Cessna & Everyone is Guilty