A SONG JOURNEY II @ MENEER FRITS, EINDHOVEN - 11/01/16

Mijn naam is Joe Sixpack, maar jullie mogen me ook Tom Dick of Harry noemen. Ik nam lang geleden een ferm besluit, ik zou op reis gaan en wel zien waar ik uit kwam. A national born hobo. Waarheen ik ging? Geen idee. Hoe? Met de trein , met de boot, hoe dan ook, als het maar weinig geld koste. Op stap door het grote harde land van ons. Dat land waarvan ik houd en dat me de laatste tijd slecht behandeld heeft. Ik ben The Wayfaring stranger, The lonesome Traveller. Ik ben van 1930 of van 2010, en de tijd is niet veranderd. En als je een Wayfaring Stranger bent dan ben je dat je hele leven, voor altijd. If You Can’t Move up, You Can always Move On, zei mijn oom Charley altijd.

Dit gaat in alle opzichten een bijzondere avond worden. Allereerst vanochtend geconfronteerd met het onverwachte overlijden van David Bowie, R.I.P. De muziek heeft wederom een grootheid verloren terwijl er zo weinig bijkomen. En dat maakt meteen een bruggetje naar vanavond, want er komen vanavond tijdens “A Song Journey” veel grootheden voorbij.

In “A Song Journey” is Jan Donkers de Wayfaring Stranger of The Lonesome Traveller die met zijn ontroerende stem je meeneemt voor een trip door Amerika. Jan was één van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Hij schreef o.a. voor de Hitweek en de Volkskrant, maar heeft ook diverse boeken geschreven over muziek; onlangs nog het prachtige boek “Rock ’n Roll voorbij de Midlife Crisis”. Een verhaal over een muzikale reis die hem zelfs op een cruiseschip brengt. Hoe dat mogelijk is begrijpt hij zelf nog steeds niet. Ook was hij jarenlang discjockey voor de VPRO en radiostations in Austin-Texas. De nadruk van zijn programma’s en boeken ligt voornamelijk op Amerikaanse blues, rock en soul. Zijn fascinatie voor Amerikaanse muziek komt in alle facetten naar voren. Hij wordt ook wel de Nederlandse Pop-Paus genoemd.

Hij wordt begeleid door drie topmuzikanten: Edo Donkers (geen familie overigens), een begenadigd singer-songwriter, Abel de Lange , een echte snarenvirtuoos en Louis ter Burg op diverse instrumenten.

Het podium staat vol met gitaren (welgeteld 9 stuks), 1 drumkit en een grote fauteuil. Op de achtergrond een mooie foto van rails die naar het oneindige reiken. Ondertussen begint de band te spelen met “At The End Of A Lonely Day” met daarbij de beelden op de achtergrond van een prachtige zonsondergang. Een mooi begin van het verhaal van iemand die is verlaten door zijn vrouw. “Wat was het toch een trut, een bitch, ik ben blij dat ze weg is. Ik ga op reis, met de trein en boot door het land waar ik zo van hou”.

En dan begint het verhaal, zoals hierboven al geschetst met de Wayfaring Stranger. Maar toch eerst nog even terug naar de vrouw waarvan ik zoveel hield, Carole uit Carolina. “Carolina On My Mind” van James Taylor, zo’n geweldige ballad, de band speelt een machtige versie. “Ik slaag overal; soms in een goedkoop hotel of soms gewoon in een portiek”. “How Can A Poor Man Stand Such Times And Live” van nog een grootheid Ry Cooder. Als je zo door Amerika reist gaan je gedachten met je aan de haal. Soms zit het tegen, wat heeft Amerika nu gebracht? Wie bekommert er zich nog om je? Je maakt maar weer vaart voor de volgende tocht. De tocht gaat verder, “Beneath American Skies” een nummer van Edo Donkers himself. Edo beschikt over een machtige mooie stem, ondersteund door de andere bandleden. Via “San Diego” wordt de reis vervolgd van de “Poor, Poor Pityful Me” van nog zo’n grootheid Warren Zevon. Vroeger had ik veel succes met de meiden, zoals met “Rosita” die ik ontmoette in de Rainbow Bar. Rosita is een nummer van Abel de Lange, een zeer gepassioneerde muzikant uit het semi akoestische kwartet “The Bayoou Mosquitos”. Helaas is het even pauze, tijd om even een cd of boek te scoren of alleen maar een babbeltje te maken met de heren.

De trein gaat verder; naar Georgia. De trein heeft dit land ontsloten, maar reizen via de grote rivieren is nog mooier. Via de Mississippi naar New Orleans. De plaats waarvan je het idee krijgt dat je niet in Amerika bent. “Where I’m From” van Shelby Lynne, wat is dit toch een waanzinnig mooi nummer, zo heerlijk sloom soulvol gespeeld. Voor de zoveelste keer vanavond kippenvel. Onderweg kom je maffe mensen tegen zoals Roke Erickson; een singer songwriter uit Austin en oprichter van de band “13th floor elevator”. Een genie die veel nummers heeft geschreven. Even krijgt Jan Donkers ook een maffe ingeving: met het nummer “You Don’t Love Me Yet” durft hij het zelfs aan om even te zingen. Hij mag blij zijn dat de zaal niet is leeggelopen op dat moment. Gelukkig is het snel voorbij. Als je langs de Mississippi reist dan ontkom je niet aan de Delta Blues, met één van de grondleggers Robert Johnson. De meest mensen denken dat de blues gaat over het beroerde leven dat de zwarte bevolking doormaakt. Het is heel anders, het gaat meestal over seks. “Come On In My Kitchen” heeft een heel andere betekenis dan je zou denken. En dan heb je het ineens gehad en verlang je weer naar een huis met een keuken, waar je koffie kunt zetten, een eitje kunt bakken, een vrouw die voor je kookt en waar het lekker ruikt. “I’ve Grown Tired Of Travelling Alone, Won’t You Ride With Me?” Over grootheden gesproken in het begin. Jason Isbell is er zo één, wat is dit nummer fantastisch, nog maar een paar jaar oud, maar voor mij een klassieker. En deze versie van Edo Donkers mag er zijn, kippenvel. Uiteindelijk kom je terecht in Las Vegas, en je denkt dat hij dood is maar dat moet je niet geloven, hij leeft. Hij zingt zelfs een lied voor je: “Little Sister”. Eigenlijk is dit geen goed afscheidslied, het is voorbij. “Closing Time” van Lyle Lovett, nogmaals de mooie stem van Edo, een waardige afsluiter, inderdaad.

Na een daverend applaus is deze unieke avond afgelopen. Na afloop worden er boeken en cd’s verkocht. Ook van dit optreden bestaat er een cd met 5 nummers van het concert. Een aanrader mag ik wel zeggen. De komende maanden treedt Jan nog diverse keren op in het land, zie ook de website.

Roelof Passies

Foto © Ronald Rietman

meer foto's © Ronald Rietman

 

Setlist:
1. At The End Of A Lonely Day – Marty Robbins
2. Back To California – Carol King
3. Carolina On My Mind – James Taylor
4. How Can A Poor Man – Ry Cooder
5. Friend Of The Devil – Grateful Dead
6. Beneath American Skies – Edo Donkers
7. San Diego Serenade – Tom Waits
8. Poor Pityful Me – Warren Zevon
9. Hey Rosita – Abel de Lange
10. Georgia On A Fast Train – Billy Joe Shaver
11. Don’t It Make You Wanna Go Home – Joe South
12. Where I’m From – Shelby Lynne
13. Hey Pocky Way – The Meters
14. I Walked With A Zombie / 2 Headed Dogs / You Don’t Love Me Yet – Roky Erickson
15. Come On In My Kitchen – Robert Johnson
16. Ain’t No Tellin’ – Mississippi John Hurt
17. Travellin’Alone – Jason Isbell
18. Rio Tenampa – Los Lobos
19. Little Sister – Doc Pomus
20. Closing Time – Lyle Lovett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN - 11/01/16