BOURBON STREET @ MOD HASSELT - 14/01/16

Neen, het zijn geen echte onbekende Belgen, ook niet de bekendste Belgische blues band, maar wel een band die we al zagen openen op Hookrock 2013 in Diepenbeek, op Binkom 2014 en op Klakson Blues 2015 in Melsbroek. Ze deelden ook al het podium met Ana Popovic, Ian Siegal, Memo Gonzalez en Scott McKeon. M.a.w. een vaste waarde in de Belgische blues scene. De band bestaat uit Jojo aka Jo Vossen (gitaar), Little “M” aka Mario Jossels (zang, bas), Daddy Bean aka Luk Boonen (harmonica) en “Chopstick Willy aka Wilfried Claesen (drums).  

Hun repertoire bestaat vooral uit het betere en steviger blues en rock werk, zoals nummers van SRV, Julian Sas, Poppa Chubby, Walter Trout, Tony Joe White, Caroline Wonderland en Albert Collins. ’29 Ways’, ‘Natural High’ en ‘County Jail Blues’ zijn voor Bourbon Street ondertussen obligate nummers geworden. Ze spelen hun covers op een eigen wijze, zodat ze toch een hele inbreng in deze nummers hebben. Recent brengen ze ook eigen nummers, zoals 'Monday Lovers, 'Hometown' en ‘The Owl’.

Na de korte winterstop van ‘move2blues’ start Bourbon Street als eerste in het nieuwe jaar, op de gebruikelijke maandelijkse donderdagavond blues avond, in de MOD Club in Hasselt. Het is wat drukker dan normaal, voor de aanvang van een move2blues’ optreden. De trouwe Bourbon Street fans (te herkennen aan hun zwarte T shirts en enthousiaste reacties) zijn talrijk aanwezig en ik denk, dat de organisatie van een goede start in 2016 mag spreken. Het is rond negen uur wanneer Jo Vossen aka Jojo (gitaar, altijd heel geconcentreerd), Mario Jossels aka Little “M” (zang & bas, de eeuwige optimist), Luk Boonen aka Daddy Bean (mondharmonica, de man in black) en Wilfried Claesen aka  “Chopstick” Will(ie) (drums, altijd bescheiden op de achtergrond) het podium opkomen, om aan hun eerste set te beginnen. Op de setlist staan niet minder dan tweeëntwintig nummers gepland, wat een gevulde betekent. De opener wordt “29 Ways”, is een nummer van Willie Dixon uit 1956, dat ik in de inleiding al voorspeld heb. Het is een nummer dat laat horen dat Mario Jossels’ zang dik in orde is, dat gitarist Jo Vossen bij de betere gitaristen in België mag gerekend worden en dat drummer Wilfried Claesen het ritme strak houdt. We moeten wachten tot na “Ain’t No Change” (ik kwam dit nummer tegen, toen ik vorig jaar een recensie schreef van een Blues Pills’ album), voor dat “Little M” het éérste eigen nummer “I’m Sorry” aankondigt. Deze uptempo blues rocker klinkt vooral door het refrein, aardig in de oren. Het is een goed opgebouwd nummer, waarbij de solo’s van harp en gitaar elkaar afwisselen. Het tweede eigen nummer “Where We Are” is een rustig nummer, met een harmonica intro door Luk Boonen, die daarna nog enkel keren laat horen dat hij weet, wat een blues harp betekent! We krijgen tijdens de slow blues “Country Jail Blues” (ik ken het nummer van Eric Clapton), na de uitstekende gitaar solo van Jojo, voor het eerst een spontaan applaus en hoorbare reacties vanuit het publiek, dat hun waardering duidelijk wil laten horen. Ook “Back Down My Own” is een eigen nummer, een swampy rocker, met psychedelische gitaar tussenkomsten. Set 1 wordt door “Little M” met een opzwepende boogie “Sugar Cup Boogie” afgesloten. Op de set list van Julian Sas stond dit nummer ook al in 1988.

Na de pauze wordt de tweede set van Bourbon Street een set met meer rock nummers. Na AC/DC’s “Big Balls” is er tijd voor een nummer van een andere kleine brede (zo noemt “Little M”) Popa Chubby, “Lip Service”, gevolgd door Tony Joe White’s swamp rocker “Roosevelt & Ira Lee”.  Een indrukwekkende solo van Jojo, in een nummer van Jim Suhler & Monkey Beat “Don’t You Hang Around My Door”, krijgt veel meeval. En nog meer eigen nummers in set 2? Uiteraard, we krijgen nog “Home Town”, “Monday Lovers” en (wat ik persoonlijk - zeker door de climax die er op het eind opgebouwd wordt - de top vond) “The Owl”. Als “Little M” “Helpin’ Hand” van Walter Trout aankondigt, betekent dit (zo voegt hij in de inleiding toe) nog één nummer te gaan. Set 2 wordt hierna afgesloten met “King’s Mojo”. Aandringen hebben we niet lang moeten doen, want een tevreden band komt terug en brengt nog twee encores, waarna we met een goed geval de club verlaten.

Bourbon Street bracht vanavond in de MOD Club voor het move2blues publiek een erg gevarieerde  set, die gezien de opkomst en de reacties van het publiek, als meer dan goed kan omschreven worden. Het viertal van Bourbon Street laat horen dat Belgische blues / rock bands hun dingen live goed doen en dat ze voor eigen volk, de nodige aandacht verdienen. Ik hoop dat er nog Belgische gaan geprogrammeerd worden, want verrassingen ga je dan zeker mogen verwachten.

Eric Schuurmans

Foto © Eric Schuurmans

Meer foto © Eric Schuurmans

Set list: 1-29 Ways / 2-Natural High / 3-Honey Baby / 4-Ain’t No Change / 5-I’m Sorry* / 6-Love Me Darling / 7-Judgement Day Blues / 8-Where We Are* / 9-Country Jail Blues / 10-Back On My Own* / 11-Sugar Cup Boogie // pause // 12-Big Balls / 13-Home Town* / 14-Lip Service / 15-Roosevelt & Ira Lee / 16-Lenny / 17-Don’t Ya Hang Around My Door / 18-Monday Lovers* / 19-Helpin’ Hand / 20-The Owl* / 21-King’s Mojo // encores // 22-I Don’t Want Nobody / 23-xx Money - * eigen nummer

Voor de maand februari zijn The Moeller Brothers (US) geprogrammeerd. Johnny en Jason Moeller spelen beiden bij de legendarische The Fabulous Thunderbirds. Daarnaast doen ze ook hun eigen project, waarin ze hun eigen ding doen: een mix van rauwe blues, soul en rock  &roll. De broers ontdekten de muziek van Jimmy Reed, Slim Harpo, The Rolling Stones, The Kinks, Link Wray, Bo Diddley, Captain Beefheart, Lightnin' Hopkins en John Lee Hooker in de platenkast van hun vader. Jaren later begeleidden ze een aantal van die artiesten zelf (als o.a. Lazy Lester, Sam Myers, James Cotton en Lou Ann Barton)…

11.02 The Moeller Brothers
10.03 James “Super Chikan” Johnson
14.04 Big Pete Pearson & The Gamblers
12.05 Jeff Jensen Band

 

Artiest info
website  
facebook  

MOD HASSELT - 14/01/16