JOSIENNE CLARKE & BEN WALKER @ MENEER FRITS MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN - 18/01/16

Vanavond in de foyer van Meneer Frits geen americana optreden maar Engelse traditionele folk van een jong duo dat vorig jaar the BBC radio 2 folk award won als beste duo. Josienne Clarke uit Sussex en Ben Walker uit Evesham trekken al samen op sinds 2009. Ze kwamen mekaar eerder toevallig tegen na hun studie in Londen. De klik was er meteen om vastberaden hun eigen weg in de traditionele Engelse folk te gaan. Kritische erkenning volgt snel met de Isambard Folk Award (2012), de FATEA Awards voor vrouwelijke vocaliste (2013) en beste album (2014) van het jaar en de Spiral Earth Award voor beste duo (2014). Pas in 2013 komt er ook een doorbraak naar het publiek met het alom geprezen album ‘Fire & Fortune’ gevolgd door de BBC Radio 2 Folk Award Nominations for Best Newcomer and Best Duo 2014. Het duo werkt intussen gestadig verder en brengt in 2014 het sterk gearrangeerde album ‘Nothing Can Bring Back The Hour’ uit dat hen weer twee nominaties oplevert voor de felbegeerde BBC folk awards . Het was dus na 6 jaar zwoegen er op of er onder. Maar zoals bekend wonnen ze verdiend de Radio 2 BBC Folk Award 2015 voor beste duo. Bij hun 2 vorige passages hier bij Meneer Frits vielen de monden letterlijk open. Het hoeft niet te verwonderen dat ze hier vanavond andermaal staan geprogrammeerd.

Live kiest het duo voor een uitgepuurde sound van zang en gitaar, een eenvoudig basisconcept maar in praktijk uiterst effectief en complementair. Deze vertegenwoordigers van The New Folk Revival Movement uit Groot Brittannië houden de herinnering aan Sandy Denny, June Tabor, Bert Jansch en Fairport Convention levend en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Het onmiskenbaar talent van Josienne wordt ingeschat als een folkzangeres van het kaliber June Tabor en Sandy Denny terwijl haar muzikale partner Ben Walker een begenadigd gitarist is met een ongekende virtuositeit, beïnvloed door mensen als Martin Simpson, Bert Jansch, Pierre Bensusan en Richard Thompson.

Josienne laat van meetaf aan geen twijfel bestaan over het beladen karakter van hun nummers die gaan over liefdesverdriet en vaak over dood en onheil. Wie zou komen voor een avond van upbeat nummers is er aan voor de moeite maar ze verlicht tegelijk de stemming met zelfspot en typische Engelse humor. Zo is meteen de toon gezet voor een avondvol hoogstaande folk afgewisseld met een kwinkslag. Het duo brengt een mix van traditionele songs en covers afgewisseld met eigen songs. Die laatste  moeten niet onderdoen voor hun beroemde voorbeelden getuige “Silverline” het openingsnummer van hun laatst verschenen album ‘Nothing Can Bring Back The Hour’ waarmee ook de set vanavond opent. Melancholie voert de boventoon al blijft Josienne niet onverschillig bij de zilveren kantjes van het leven “For each pound of joy there's an ounce of regret/ saving some sunshine for my rainy day”. Josienne heeft een klassiek aandoend prachtige folkstem die even subtiel wordt voorzien van het verfijnd fingerpickend gitaarspel van Ben. De rustige tegenpool en begeleider Ben Walker ontpopt zich op plaat tot een sterk arrangeur. Het duo vormt een hecht team in het schrijven van rijke arrangementen voor in sé simpele liedjes voor zang en gitaar die live anders klinken maar niets aan kracht inboeten, integendeel. Daarvoor is en blijft de dragende stem van Josienne de hoofdzaak. Hoewel veel van hun muziek wordt gekenmerkt door weelderige kamerensemble orkestraties, wat hen echt onderscheidt is de combinatie van Josienne’s prachtig genuanceerde, emotioneel invoelende stem en Ben’s complexe, expressieve, behendige gitaartechniek. Veel liedjes in de folkscene zijn somber, traditionele ballads die gaan over afscheid en dood, maar Clarke specialiseert zich in het mengen van oude met nieuwe nummers over verlies, spijt en het passeren van de tijd. Het sombere “Dark Turn of Mind” van Gillian Welch gaat over mij, zegt ze en ze voegt de daad bij het woord met een bijzonder hartverscheurende interpretatie naast Ben’s fijn besnaard gitaarwerk.

Sombere ballades schrijven zijn haar ding, wat opnieuw geldt voor een nieuw nummer “Sweet The Sorrow”, vijf-sterren ellende voegt ze er spottend aan toe. “Green Grow The Laurels” is een traditional ook bekend in de versie van Sandy Denny (cfr. Live at the BBC, 2007). Josienne heeft de woorden wat aangepast zodat het haar versie is geworden. En hoewel Clarke’s stem de trillende spanning van Denny ontbeert beleeft zij meer de schaduwkant van de song opgeluisterd met haarfijn fingerpicking gitaarspel. Zo heeft elk nummer zijn verhaal en je ziet dat ze zich telkens volledig inleeft zoals bij het delicate “After Me” waarbij haar rechter handbeweging haar inleving kracht bijzet. Ze willen graag hun interpretatie van “The Banks Of The Sweet Primroses” overdoen maar dan zonder de stress van de award winning avond voor 1500 man. Uitschieter uit de eerste set is “It Would Not Be A Rose” over dingen die niet worden gezegd…Josienne zingt andermaal loepzuiver en voegt gitaar toe voor een voller akoestisch geluid. Ook de traditional “Hares On The Mountain” zet ze geheel naar haar hand met voor elk woord de juiste intonatie. Met Josienne’s ‘favoriete’ break-up song “Done” gaan we de pauze in.
De tweede set opent met “Anyone But Me”, Josienne en Ben’s zelfbenoemde psycho ballad over jaloezie en paranoia dat met de tweestemmige samenzang met gastvocaliste/singer-songwriter Samantha Whates meteen voor kippenvel zorgt boven een meedogenloos aanhoudende gitaarlijn. In dit tweede deel laat Josienne zich kennen als een veelzijdig talent dat buiten de traditionele folkpaden durft treden. Het samen met Samantha geschreven “Moonlight” laat de twee folkladies van hun country zijde zien in een verrassend arrangement met vingerknip. Samantha is zelf een voortreffelijke singer songwriter en mag met de vocale steun van Josienne twee van haar eigen songs zingen “Village Kids” en “The Tango Tune” waarin de dames vocaal toppen scheren in combinatie met verstild gitaargetokkel. Was het optreden tot nog toe een uiterst smaakvolle uitvoering van hoogstaande folkliedjes dan zit het summum toch in de aanloop naar de finale waar de bijzondere kwaliteiten van het duo voor de verrassing zorgen. Het atmosferische “Mainland”,op plaat een breed georkestreerd experimenteel folknummer wordt live uitgekleed tot de essentie, een evenwicht tussen Josienne’s emotionele zang en Ben’s indringend gitaarspel. “Fotheringay”, een andere Sandy Denny song voert mee als een kostbaar kleinood uit vervlogen tijden terwijl hun adaptatie van Edward Elgar’s koorwerk “As Torrents In Summer” van vier-delige vocale harmonie naar slechts één stem en een gitaar grote indruk maakt. Bij “Milk And Honey” neemt Ben duidelijk de melodie over van het origineel van Jackson C. Frank waarna Josienne finaal de puntjes op de i zet met een krachtige vertolking van het Nina Simone nummer “For All We Know”. Haar bewondering voor Simone is immens nadat ze beseft dat haar songtekst in twee en een halve minuut meer zegt over het voorbijgaan van de tijd dan zij met een heel album van 13 songs. De encore is de free song, grapt Josienne. Het welbekende “Everybody’s Talkin’” van wijlen Harry Nilsson hebben we nog nooit zo fraai uit twee vrouwenmonden tegelijk gehoord. Het is de kers op de taart van deze verkwikkende folkavond. Samengevat: de werkelijk adembenemende met soepele stembuigingen gelardeerde zang van Clarke verleent de woorden een zeggingskracht die de luisteraar achteloos vervoert. Walker’s minutieus rijkgeschakeerd snarenspel voegt een extra dimensie toe. Een topavond in het genre!

Marc Buggenhoudt

Foto © Ronald Rietman

meer foto's © Ronald Rietman

Setlist
Set1
1.Silverline (Nothing Can Bring Back The Hour, 2015)
2.Dark Turn Of Mind (cover Gillian Welch)
3.Sweet The Sorrow (new song)
4.Green Grow The Laurels (Josienne Clarke/Traditional)(Fire & Fortune, 2013) (cover Sandy Denny, Live at the BBC, 2007)
5.After Me (Fire & Fortune, 2013)
6.The Banks Of The Sweet Primroses (English Traditional) (2015 BBC Radio 2 Folk Award for Best Duo)
7.It Would Not Be A Rose (Nothing Can Bring Back The Hour, 2015)
8.Hares On The Mountain [Traditional] (The Seas Are Deep, 2011)
9.Done (One Light Is Gone, 2010)
Set 2
10.Anyone But Me (Fire & Fortune, 2013)
11.Moonlight (Josienne Clarke/ Samantha Whates)
12.Village Kids (Samantha Whates: Dark Nights Make For Brighter Days, 2013)
13.The Tango Tune (Samantha Whates)
14.Mainland (Nothing Can Bring Back The Hour, 2015)
15.Fotheringay (cover Sandy Denny)
16.As Torrents In Summer (cover Edward Elgar)
17.Overnight (new song)
18.Milk And Honey (cover Jackson C. Frank)
19.For All We Know (cover Nina Simone)
Encore
20.Everybody’s Talkin’ (cover Fred Neil/Harry Nilsson)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN - 18/01/16