LAVVI EBBEL @ N9, EEKLO - 09/01/16

Belpop rules (again!)  Kwam in 2015 uit het niets Elisa Waut weer te voorschijn,  verblijdde Arbeid Adelt ons met nieuw materiaal en mogen we naar verluid ons binnenkort ook verheugen op een nieuw album van Aroma Di Amore , dan bewezen zaterdagavond  ook het ‘zootje ongeregeld’ van Lavvi Ebbel dat zelfs zonder nieuwe songs de Belpop verre van dood is. De groep rond frontman Luckas Van Der Taelen is live, misschien nog meer dan 35 jaar geleden, een lust voor het oog en oor. De bijna originele bezetting (Kloot Per W vervangt de helaas overleden Francis Gheys op bas) laat het publiek swingen van de eerste tot de laatste noot.  Helaas liet dat publiek het zaterdagavond ietsje afweten, maar dat lieten de heren  en dames op het podium zich niet aan het hart komen.

Frontvrouw Kristien D’Haeger, sexy kortgerokt en gezonnebrild en Bea Van Ransbeeck op keyboard staan meer dan hun mannetje , en nee het zijn zeker  geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken.  Opener ‘Social Life’ zette meteen de toon, strak gespeelde new wave op een reggaebeat en met Luckas  die blij als een kind in een ballenbad, met de glimlach over het podium dartelt. ‘The Sound Of Her Voice’ (lied over een Volvo dixit Luckas) en ‘Running’ , met een duidelijke Talking Heads riff volgen. Bij ‘Slow Motion’ ging het tempo zowaar nog wat hoger. ‘ No Place To Go’ werd aangekondigd als een liedje over een vriend  die het onzalig idee had zijn hoofd op de treinrails te leggen op een moment dat treinstakingen  nog niet bestonden ! Galgenhumor.

We hebben net als ABBA een blonde en een bruine in de groep en hop, de beide dames kregen tijdens ‘Much A Do About Nothing’ een solo zangspotje. Halfweg de set kwam hun enige wereldhit ‘Victoria ‘, ja zelfs in Singapore zingen ze dit mee vlgs.Luckas, die prompt hemd en broek verwijderde en de rest van de set in een zomers kleedje afwerkte. Bij ‘Le Cafard ging het tempo eventjes naar beneden maar met de b-side van hun eerste single ooit ‘Out Of the blue’ stond iedereen meteen weer mee te swingen. ‘You and Me’ met  op het einde de zinsnede ‘Wir Schaffen Das’ werd, hoe kan het anders, opgedragen aan Angela Merkel. Een duidelijke hoofdrol in deze song is weggelegd voor de schitterende trompettist Jan Weuts  die een serieuze steunpilaar voor de groepssound is.

Ook niet te vergeten natuurlijk het subtiel gitaargeweld van Mark De Wit en Chris Van Rausbeeck en de ritmesectie Eric De Wit op drums en Kloot Per W op bas! Allen samen lieten ze ‘Desire’ swingen als een tiet! Met enkel 1 volwaardige lp (Kiss Me Kate uit 1983) op het palmares, (al mogen we de in 2014 verschenen dubbel lp ‘Guns And Crepe’ Flambée  met herwerkte versies en live opnames,natuurlijk niet vergeten)  kon men  vermoeden dat na een dik uur het laatste nummer er aan kwam. Uit ‘Give me A Gun’ uit 1981 blijkt dat Luckas  zowaar visionaire capaciteiten heeft. Vervang  in de eerste zin 1981 door  2016 en actueler kan een tekst niet zijn (This is 1981 and the world is getting worse everyday ….   GOOGLE this !)  Nog een streepje uit het James Bond thema en de reguliere set zat er op.

Natuurlijk kregen we een bis , met ‘Psycho Killer’ van Talking Heads kregen we een luidkeels en door iedereen meegebruld meezingmoment, maar vooraleer dat er aan kwam sprong een dolgedraaide fan op het podium, kuste beide dames en knuffelde alle bandleden. Luckas  ook niet vies van wat ongecontroleerde gekte  interviewde meteen de fan. Bleek dat die kerel 30 jaar terug hetzelfde trucje had uitgehaald tijdens een optreden van Lavvi Ebbel en hij wou die stunt nog eens losjes overdoen. En zowaar sommige bandleden konden het zich nog duidelijk herinneren. De man mocht tijdens de bis blijven staan en beleefde, alhoewel duidelijk onder de invloed van koning Bacchus, zijn moment van glorie!

Een tof concert en nee er zit geen spat ouderdomsverschijnselen op de songs en de groepssound . Dus niet twijfelen als ze in jou buurt de omgeving komen onveilig maken . Aanrader !!

Jan Van Streydonck

Foto Jurgen Dhont - © N9

Setlist ;  1. Social Life  2.The Sound Of Her Voice  3. Running  4.Slow Motion  5. No Place To Go 6. Much A Do About Nothing  7. Victoria  8. Le Cafard  9. Out Of The Blue  10. U And Me 11. Desire  12. On The Telephone  13. Stand Up And Fight  14.  Give Me A Gun
15. Bis: Psycho Killer (Talking Heads)

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
   
facebook  

N9, EEKLO - 09/01/16