LIESA VAN DER AA @ N9, EEKLO - 16/01/16

Een mens moet in zijn leven al eens een risico durven nemen , en zeker op muzikaal vlak, vandaar dat ik zaterdag jl., enigszins onwetende van wat mij te wachten zou staan ,afzakte naar Club N9 te Eeklo voor het concert van Liesa Van der Aa. In de diverse clipjes op You Tube had ik me hierover geen duidelijk beeld kunnen vormen . Liesa , dochter van de acteur Frans Van der Aa , is naast actrice ook een begenadigde violiste die in 2008 afstudeerde  al s master kleinkunst aan het Herman Teirlinck Instituut. In een ver verleden bestreek ze  zelfs even de snaren bij ‘ Het Zesde Metaal ‘, de groep rond Wannes Capelle. In 2012 bracht ze haar eerste solo album ‘ Troops’ uit, opgenomen in de Berlijnse studio van de Einsturzende Neubauten. Voor elk  nummer van dit album werd een aparte clip opgenomen, clips die nog steeds te vinden zijn op haar site. Naast een live album van Troops en de 10 inch vinyl  ‘Where’s What Happening ‘ bracht ze in 2014 het 3-dubbel  album WOTH (The Weighing Of The Heart)  uit. Op dit album experimenteert  ze op 3 verschillende wijzen met haar songs. Elektronisch/Industrial , Barok  en 70-ies geïnspireerde pop ! In de wetenschap dat ze oa. met dit materiaal de podia onveilig maakt en ze dat in Eeklo quasi solo zou doen was ik echt benieuwd naar wat dit zou geven.

Vooraleer  Liesa echter het podium beklom was het eerst nog de beurt aan ‘Gauss’, de duo formatie  van zangeres Mati Le Dee en Emile Sertijn.  Face to face staan ze op het podium, beide gewapend met de nodige electronica. Ze beschrijven zelf hun muziekstijl als atmosferischepop en inderdaad vanaf  het  eerste nummer ‘New World’ trokken ze je mee in hun universum van tribal ritmes, elektronische klanken, loops en de heerlijke vocals van  Mati Le Dee. Bij momenten dacht ik dat ik naar de jongere zus van Sinead O’ Connor aan het luisteren was. De band zit in de preselectie van Humo’s Rock Rally en wat mij betreft mogen ze het gerust tot in de finale schoppen want  hun 8 nummers durende set boeide mij van begin tot het einde.Dansbare beats werden afgewisseld met sfeervolle landscapes, waarin oa. de meeuwen en het strand een hoofdrol opeisten. De totale afwezigheid tijdens het concert van enige bindtekst kan misschien de bedoeling zijn ,maar voor een vrij onbekende band is wat duiding voor de modale concertganger toch een surplus. Wij zijn ‘Gauss’ .. bedankt en weg waren ze! Maar toch, bedankt Gauss voor het leuke voorprogramma.

Liesa dan.  Gewapend met een van haar violen belooft ze ons om heel intiem te beginnen, en een mooi  ‘On Names  (I)’ volgt. De viool bespeelt ze als was het een gitaar of nog beter een ukulele. En vanaf haar tweede song, ‘On God ‘ maakt ze volop gebruik van het loop station en de massa pedalen die voor haar zijn uitgestald. In elk nummer wordt een mooi en indrukwekkend muzikaal tapijt geweven. Soms klinkt het braaf, of romantisch, om dan plots loeihard en honds brutaal te eindigen. Ze vraagt aan het publiek of ze bij het volgende nummer iets rustig of iets wild verkiezen. Het wordt wild, en een fel ‘On Health (I)  volgt, een song  waarin er zowaar wat gerapt wordt. Ze kondigt een cover aan maar laat het aan het publiek  over om te raden welke song ze heeft bewerkt. Een eigenzinnige versie  van ‘Wonderfull Life’ van Black is ons deel. En het wordt nog mooier. Liesa roept haar beste vriendin  Katrin Lohmann op het podium .Ook een actrice,  maar vanavond speelt ze voor muzikant, grapt Liesa. En inderdaad, zowel de klarinet als een harmonium hebben blijkbaar voor de dame geen geheimen. Maar het is vooral haar mooie stem, een stem  die wonderwel past bij die van Liesa, die het concert nog een niveau hoger tilt. ‘Dear Daughter’ een monoloog tussen God & Liesa, werd daar het eerste bewijs van .Een hoogtepunt in de set was zeker ‘There Was the Sea (OnThe Heart Part III)’, toch wel een der meest toegankelijke nummers van dit concert. Een concert waarin ik gaandeweg steeds meer sympathie kreeg voor de frêle muzikante, vechtend met haar  vele pedalen, en ik steeds meer bewondering opbracht  voor de violiste die bewees dat een viool meer is dan gewoon maar een viool. De kers op de taart na een geslaagd concert, nl. een bisnummer ,ontbrak helaas, maar met het afsluitende prachtige duet ‘As We Lay Here’ kon iedereen toch met een goed gevoel de verdere nacht in. Voor mezelf alvast een verrassend en prachtige concertavond!

Jan Van Streydonck

Foto © N9

Setlist  GAUSS :  1. New World  2. The River  3. Biometrical Love  4. Hunt  5. All   6. The Runner  7. Last Of The Human Kind  8. The NIght.
Setlist   LIESA VAN DER AA :   1. On Names (I) 2. On God (I)  3. On Shadow (I)   4. On Health  (I)  5. Wonderful L Life  6. Dear Daughter  7. Magnolia  8. There Was The Sea ( On The Heart III)  9. On Shadow (II)  10. As We Lay Here

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 16/01/16