LUDOVICO ENAUDI @ DE ROMA, BORGERHOUT - 28/01/16

De klassiek geschoolde Einaudi verwierf faam bij een breed publiek met zijn soundtracks voor films en televisieseries als ‘The Intouchables’, ‘I’m Still Here’, ‘Doctor Zhivago’ en ‘Acquario’. Daarnaast brengt hij met de regelmaat van de klok solo-albums uit waarbij hij zijn intrigerende composities met steeds wisselende bezettingen uitvoert. Voornaamste wapenfeiten zijn “I Giorni” (2001), “Nightbook” (2009) en “In A Time Lapse” (2013). Ter promotie van “In A Time Lapse” speelde Ludovico in zijn Milanees huis solo versies van enkele nummers van die plaat, die live via zijn YouTube kanaal verspreid werden. De critici loofden de dromerige pianostukken en georkestreerde soundscapes en riepen hem tot de waardige erfgenaam van Chopin, Satie, Glass en Reich uit .De laatste tijd verdeelde hij zijn aandacht tussen het Taranta-project - een cd die in mei verscheen waarbij hij zich samen met een aantal gasten door Zuid Italiaanse muziek liet inspireren - en een nieuwe cd waaraan deze tour is opgehangen: 'Elements'.


Ludovico Anaudi had voor deze gelegenheid in de uitverkochte Roma een vijftal multi-instrumentalisten meegebracht die in een halve cirkel rondom de centrale vleugel plaatsnamen. Enaudi zelf zat met de rug naar het publiek, zoals het een dirigent betaamt. De opener 'Drop' uit zijn laatsgeborene 'Elements' zette meteen de toon, met zachte pianotoetsen en lyrische thema's waarbij een viool, een cello en een xylofoon zorgden voor een rijke maar niet overheersende klankkleur. Rust en repetitieve loopjes brachten het publiek meteen in een dromerige sfeer, die nog werd versterkt door de videoprojecties op de achterwand, Met een aantal van die schijnbaar inwisselbare minimalistische nummers wist Enaudi zijn publiek constant in de ban te houden. Regelmatig ging zowel tempo als voolume de hoogte in en kregen we denderende percussie en flitsende lichten voorgeschoteld, alsof de hel elk moment zou kunnen losbarsten. 'Elements', een ritmisch nummer met een lyrisch tussenstuk eindigde zowaar met een minzame woordenloze begroeting van de maestro, de set was dan al bijna halfweg. Dat was ook het moment om zijn medespelers een dik kwartier rust te gunnen en solo de zaal ademloos te laten genieten van zijn genialiteit als componist en pianist, Met 'Fly' kwamen zijn medespelers terug ten tonele om ons terug in die feeërieke wereld met zowel klassieke als eigentijdse toetsen onder te dompelen.''Water' was een beetje raar, met een instrument dat leek op een vogelkooi en percussie in een bak met,,,water. Daarna leidden twee spetterende nummers ons naar een geweldig orgelpunt, met een welgemeende staande ovatie als resultaat.

Het publiek vroeg en kreeg twee mooi bisnummers: het mooie en verfijnde 'Divenire' dat de zaal leek in te zweven, en het bombastische 'Choros', waarbij de overgebleven energie tot een slotakkoord leidde, een symfonieorkest waardig. Een fantastisch concert waarbij en gelukkig of gelukzalig huiswaarts keerde. Voor fans van Wim Mertens of Peter Greenaway: Ludovico Enaudi komt nog eens terug naar Brussel op 10 mei. Zijn concert in Bozar is eveneens uitverkocht.

Johan Vanonckelen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

Setlist: Drop (uit Elements, 2015) / Whirling Winds (uit Elements, 2015) / Night (uit Elements, 2015) / Twice (uit Elements, 2015) / Petricor (uit Elements, 2015) / Walk / Four Dimension / Elements / Solo 1 / Solo 2 / Fly / Ultimi Fuochi / Numbers (uit Elements, 2015) / Water / Logos (uit Elements, 2015) / Experience - Encore: Divenire / Choros

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 28/01/16