THE BLUE CHEVYS (EP VOORSTELLING “TURN IT BACK”) @ DE BLAUWE KATER, LEUVEN - 23/01/16

Voor de muziekliefhebbers, die zich ‘Blues Peer’ (BRBF) 2003 of recenter ‘Duvel blues’ 2011 herinneren, zijn The Blue Chevys zeker géén onbekende band. Deze  zeskoppige band ontstaat in 1989, als zanger Kris Bries met Jan Ursi (keys) en de broers Frederic (gitaar) en Philippe (drums) Martello hun passie voor vintage R&B, rockabilly en ouderwetse R&R delen en op de podiums van Haacht en omstreken, met dito flair en veel brillantine vorm geven. Nog in dat zelfde jaar brengen ze hun éérste single “Another Try” uit en wordt de aftrap echt gegeven. Het duurt tot 2003 en het debuutalbum “Motel Birdcage” voor The Blue Chevys bij een groot R&B publiek als live band  doorbreken. Met de leeftijd veranderen de smaken van de bandleden en wordt er ook al eens (als experiment) verder “buiten de lijntjes gekleurd".

Als PopLawSky (genoemd naar Poplawsky de uitvinder van de blender) brengt de gewijzigde band (opgebouwd rond de originele bezetting van de Blue Chevys, zonder pianist Jan Ursi) een opwindende mix van uiteenlopende stijlen en wordt in 2007 het Americana- en indie-rockalbum “Moving On” uitgebracht. In dat jaar staan ze ook op het ‘Swing Blues for the People Festival’ in Wespelaar en in 2008 nemen ze deel aan Humo's Rock Rally. Naargelang de optredens in de daaropvolgende jaren schaarser worden, gaan de bandleden hun eigen muzikale passies volgen. Door een toevallige ontmoeting op een tuinfeestje in de zomer van 2014 wakkert de creatieve vlam weer aan bij de originele bandleden en rijpt er het idee om The Blue Chevys opnieuw glans te geven. Met de terugkeer van Jan Usri en nieuw bloed (Sven Smekens - ritme gitaar en Jean-Luc Cremens - bas) is de wederopstanding niet veel later een feit.

Ondertussen is er ook een EP “Turn It Back” met zes nieuwe songs uitgebracht. "'Turn It Back' werd op één dag opgenomen en is in meerdere opzichten een ommekeer. Een terugkeer naar de roots van de band, maar ook een blij weerzien met de R&R uit de vroege jaren '50. “De sound is met het rijpen van de bandleden ook rijker en gevarieerder geworden, met een snuif Americana en soul", zo vertelt Ursi in een interview. Hij vervolgt: "Om de rauwe naturel van ons geluid zo goed mogelijk te registreren, speelden we alles samen in. Het resultaat is hoorbaar ongepolijst, vol spelplezier en ruw rond de randjes. Op het podium krijgen we bovendien versterking van de blazers Koen De Sloovere (saxofoon) en Kim Vandeweyer (trompet). En zo zijn The Blue Chevys weer waar ze ooit begonnen…"

Om dit officieel te maken vond er op zaterdag 23 januari in Leuven in ‘De Blauwe Kater’ de EP release plaats, die ook het begin is van de ‘Turn It Back Reunion Tour’, die hierna tijdens diverse festivals en in de zalen verder uitgerold wordt. De Blauwe Kater was rond negen uur al meer dan vol gelopen om deze release mee te maken. Met iedereen in “stand by” wordt, om de avond te openen, éérst op het de video scherm achter de achtkoppige band, een reclame video getoond die de Amerikaanse Chevrolet, ook wel Chevy genoemd (in 1911 in de US door General Motors ongericht), promoot. Daarna opent Kris Bries rustig met “Follow the Moon” dat Frederic Martello op zijn witte Gretsch met een solo geweldig inkleurt. “Burning Heart”, de promo single en openingstrack van de nieuwe EP, is de tweede track die ze brengen. In deze bluesy shuffle is er ruimte voor meerdere solo’s. Jan Uri is te horen op piano, Bries met blues harp en Frederic Martello op gitaar. Na “Sitting On A Stone” een Louisiana blues nummer uit hun vorig album “Motel Birdcage” is er de derde EP track “Snakes”. Op het bijpassende video filmpje dweept een dame met een witte python, die rond haar nek hangt. Het is een uptempo nummer, dat beide blazers eens voluit in de spots zet. Na enkele R&R oldies als “North Side Gal”, volgen er de resterende tracks uit de EP. “Turn It Back” is een Latino getinte track, met een knap harmonica solo van Bries en een lange trompet solo van Kim Vandeweyer, “No Worries” (hier met een foto van Jane Birkin en Serge Gainsbourg en kinderen op de achtergrond) een rustige rocker met Stones’ allures en de afsluiter “Loving Fool”, een R&R’er “pur sang”. Het feestje wordt afgesloten met nog meer R&R met “Get It Rolling” en de Tex-mex cover, met bijhorende trompet solo “All You Ever Do Is Bring Me Down”. Met een tweede keer “Burning Heart”, gevolgd door ”You Never Can Tell”, “One More Time” (terwijl John Travolta de verleidelijke Uma Thurman diep in de ogen kijkt) en “Louisiana Rain“, wordt de avond (met even nog een rondje over de toog) feestelijk en met veel blues harp afgesloten.

The Blue Chevys zijn volledig terug van even weg geweest te zijn en bewijzen met hun EP “Turn It Back”, opnieuw dat hun roots in de vintage R&B, rockabilly en “old school” R&R liggen. Deze band heeft met hun EP “Turn It Back” de éérste stap gezet in een nieuw hoofdstuk. Jezelf na vijftien jaar opnieuw uitvinden is weinigen gegeven, maar de Chevys  is dit gelukt. We zien er naar uit, om hen deze zomer opnieuw ergens te ontmoeten!

Eric Schuurmans

Foto © Eric Schuurmans

Meer foto © Eric Schuurmans

Line-up: KRIS BRIES (zang, harmonica), FREDERIC MARTELLO (lead gitaar, bv), PHILLIPPE MARTELLO (drums), JAN URSI (piano), JEAN-LUC CREMERS (bas), SVEN MEKENS (ritme gitaar) 1 & KOEN DE SLOOVERE (sax), KIM VANDEWEYER (trompet)

Set list: 1-FOLLOW the MOON* / 2-CHASING DINOSAURS / 3-BURNING HEART / 4-SITTING ON A STONE / 5-SNAKES*/ 6-SHAKE ‘M / 7-NORTH SIDE GAL / 8-TURN IT BACK* / 9-NO WORRIES* / 10-LOVING FOOL* / 11-GET IT ROLLING / 12-ALL YOU EVER DO IS BRING ME DOWN -- ENCORES1-- 13-BURNING HEART* / 14-YOU NEVERCAN TELL / 15-ONE MORE TIME --ENCORES2 -- 15-LOUISIANA RAIN // (5*EP “TURN IT BACK”)

Discography: 2003 - Motel Birdcage / 2007 - Moving On  / 2016 - Turn It Back - EP

 

Zaterdag 16 april. 2016
HAGELAND BLUES & ROOTS NIGHT
met
The BLUE CHEVYS / BLUES KARLOFF / THE GIVE’EM HELL BOYS / ROLAND TCHAKOUNTE / NERIS, BRIE & BEER

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE BLAUWE KATER, LEUVEN - 23/01/16