MARY’S LITTLE LAMB EN THE INFAMOUS ROOTS RIELEMANS FAMILY ORCHESTRA @ CC PALETHE, OVERPELT - 16/01/16

Mary’s Little Lamb

Dat men in Overpelt een hart heeft voor onze favoriete muziekgenres weten wij al lang. In CC Palethe treden geregeld blues- en rootsartiesten op. Vanavond was er een dubbele affiche met Mary’s Little Lamb en The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra. De eerste band is een beloftevolle band die aan forse opmars bezig is, terwijl de tweede band een nieuwe formatie is van oude rotten in het roots- en bluesgenre.

Mary’s Little Lamb is een alt.countryband uit het Vlaams-Brabantse Keerbergen. De band bestaat al sinds 2005 en startte als bluestrio en evolueerde naar een breder rootsgenre. De kern van deze band bestaat nog steeds uit de drie oprichters, Bart Hendrickx op zang en gitaar, Bert Cuypers op bas en Mike Van Daele achter de drums. Sinds 2012 werd het trio uitgebreid met een blazerssectie. Om 20u30 betrad Mary’s Little Lamb het mooi aangeklede podium dat de sfeer van hun debuutalbum ‘Fortune & Chance’ uitademde. Sfeervolle lampjes, houten vaten en kisten en ijzeren werktools verwezen naar de ambachtelijke goudzoekers uit het westerntijdperk. Hun setlist bestond uit nummers van het debuutalbum van december 2014, een voorproefje van het nieuwe album en 4 covers. Onze favorieten uit het album zijn ‘The Outlaw’, ‘Pariah’ en het van vrolijk voorziene trompettengeschal ‘Sugar Coat’. Ook ‘It Can’t Go Wrong’, een nummer dat in de soundtrack van reeks De Ridder zit, is een prijsbeest. De muziek van Mary’s Little Lamb leent zich uitstekend voor sfeervolle filmscènes getuige de broeierige instrumental ‘Mirage’. Frontman Bart beschikt over een zware, lage stem die doet denken aan Johnny Cash. Zeker tijdens ‘Orange Blossom’ is de vergelijking met de Man In Black onvermijdelijk. Ook van een andere legende, Hank Williams, zingt hij een prachtige versie van ‘Alone & Forsaken’. De prille dertigers sloten hun uurtje af met een originele versie van Stones’klassieker ‘Paint It, Black’. Voor de meeste toeschouwers was Mary’s Little Lamb nog onbekend, maar aan de reacties te horen, hebben ze weeral nieuwe hartjes veroverd. Weinig andere Belgische bands zorgen voor een frisse wind in het rootsgenre, dus de toekomst voor Mary’s Little Lamb ziet er zeer belovend uit.

The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra is een nieuw project van amper een half jaar oud, maar het vijftal bestaat uit gevestigde waardes die al minstens 20 jaar in het vak zitten. Gentenaar Bruno Deneckere is bekend als ex-frontman van The Pink Flowers en is een gerespecteerde singer-songwriter. Nils De Caster speelt frequent samen met Bruno en is ook bekend als violist bij The Broken Circle Breakdown Bluegrassband. Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels hoort elke bluesliefhebber te kennen van The Blue Angels, About Queens Of The Blues en hun huidige project Billy & Bloomfish. De man die een verrassende indruk maakte was Luiz Marquez, een in Gent residerende Mexicaan, die met diverse blaasinstrumenten de show stal. Buiten Kathleen met twee gitaren, had elke muzikant minstens 4 verschillende instrumenten bij zich. Dit in combinatie met de vocalisten die om beurt zongen, zorgden voor een zeer gevarieerde set. Bruno was vanavond in een komische bui en blonk vocaal uit tijdens meezinger ‘Sentimental Blue’ en het door Luiz van sax voorziene ‘I’d Do It Again’. Ook het nieuwe nummer ‘Who’s That Man’ was een uitstekende song. Nils klonk zeer begeesterend tijdens het Ierse folk aandoende ‘The Landlord & His Maiden’ en ook op lapsteel bleek hij zijn mannetje te kunnen staan. Kathleen en Pascale vormen al vele jaren een duo dat voor chemie zorgt. Hun bluesy stemmen vloeiden prachtig samen in o.a. ‘Sing Bluebird Sing’ en ‘Darlin’ (Put Your Suitcase Down)’. Het laatste liedje van de reguliere set was een anti-climax. Het was een veel te lang uitgesponnen nummer dat klonk als indianen in trance. De bissen waren dan weer wel om van te smullen. Bruno zong een mooie ‘You’re Talking To Much’ en Kathleen zong een sublieme versie van Etta James’ ‘Out Of The Rain’. The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra kon de hoge verwachtingen waarmaken en we zullen deze all-starband zeker nog vaak in 2016 terug zien in de culturele centra’s en het festivalcircuit. De jonge gasten van Mary’s Little Lamb mogen ze gerust blijven vergezellen op deze rootstrein door ons land.

Kris Vermeulen

Foto © Kris Vermeulen

Artiest info
   
CC PALETHE, OVERPELT - 16/01/16