INA FORSMAN BAND @ MISSY SIPPY, GENT - 24/01/17

De nu 21-jarige Ina Forsman werd in haar thuisland Finland meteen beroemd toen ze op 16-jarige leeftijd in de finale van het Finse Idols de Etta James cover ‘All I Could Do Was Cry’ acapella uit haar mooie strot toverde. De jonge meid werd meteen voor vol aangezien en dit resulteerde al vlug in een cd opname samen met blues harmonicaspeler Helge Tallqvist, waar mee ze tevens in 2014 Finland vertegenwoordigde op de Europese Blues Challenge in het Letse Riga. Het was daar onze eigenste Guy Verlinde aka Lightnin’ Guy haar ontdekte en haar voor een tournée naar blues minnend Belgie & Nederland bracht, met onder meer een optreden op de Gentse Feesten, en ook bij de opening van de club Missy Sippy in 2015 tekende ze present.

Het werd dinsdagavond voor Ina dus een meer dan een prettig weerzien met Gent, en de glimlach om haar mond werd nog groter toen ze merkte dat dit gebeurde in een afgeladen en proppensvolle Missy Sippy. Staat ze op de cover van haar titelloze soloalbum nog met lange koperen lokken, besteeg ze nu het podium met lange bruine dreadlocks. Geinspireerd door de grote foto van Bessie Smith achteraan op het podium van de club, startte ze het concert ook nu acapella met Bessie’s ‘Dying By the Hour’ . Van een binnenkomer gesproken! ‘Hangin Loose’ openingssong van haar album kreeg zowaar een rappende intro.

Waar op de cd nog een belangrijke rol is weggelegd voor de blazerssectie en de keyboards werd ze nu op het podium enkel bijgestaan door gitarist/manager Davide Floreno (oa. Erja Lyytinen), Walter Latupeirissa (oa. Snowy White) op bas en Erik Heirman (oa.Guy Verlinde) op drums. Maar niemand die daar om maalde. Er werd schitterend gemusiceerd, elkeen kreeg op tijd en stond een open doekje en Ina zelf zong de sterren uit de hemel. Een soulfulle ballad (‘Before You Go Home’) werden vlotjes afgewisseld met een zalig bluesy ‘Talk To Me’. Naast de eigen songs kwamen ook zorgvuldig geselecteerde covers aan de beurt. Jackie Wilson’s ‘Your Love Has Lifted Me High’ en Otis Redding’s ‘Gettin Hip’ kregen zo schitterende uitvoeringen mee.

‘Don’t Hurt Me Now’, een song over het feit dat liefde meestal niet eeuwigdurend is sloot het eerste deel af. Na de break werd meteen terug een blik covers opengetrokken. Met ‘I Will Take That Ride With You’ van Betty Davis en het van Amy Winehouse geleende ‘Me And Mr. Jones’ was iedereen direkt terug bij de les. Net als Amy is ook Ina begenadigd met een uniek stemgeluid, sieren menige tattoos reeds haar jonge lichaam.. maar hopelijk stopt daar de vergelijking! Maar het is wel een meid met haar op de tanden. ‘Farewell’ ,eentje die ze schreef voor een paar mensen die ze nooit meer wil zien, is daar een mooi bewijs van.

‘Bubbly Kisses’ een hilarisch verhaal over seks in een dronken toestand (her favorite mistake?) was terug een van de vele hoogtepunten. Na ‘Cold sweat ‘ van James Brown en de (verdiende) bewieroking van de mensen van de Missy Sippy kondigde ze haar lievelingssong van haar cd aan. Aan de swung waarmee ze ‘Pretty Messed Up’ bracht, zag je duidelijk dat ze het nog meende ook. Het up tempo ‘No Room For Love’ werd het einde van de reguliere set. In de bisronde werd met ‘Now You Want me Back’ de problematiek van bindingsangst aangesneden, duidelijk ‘ a male problem’ volgens Ina.

Of ze nu gelijk had of niet, who cares, maar waren Otis of Sam nog onder ons, deze song had zeker niet misstaan in hun repertoire. Met ‘Queen Bee’ ging Ina terug naar het begin van haar carriére met de Helge Tallqvist Band en kwam er helaas een einde aan dit prachtig concert van een jonge dame waar we in de toekomst waarschijnlijk nog veel muzikaal plezier zullen aan beleven. De staande ovatie die ze kreeg was oververdiend. Topavond in de Missy Sippy, die met het concert van dit jonge talent eens te meer haar plaats in het Europese blues & roots circuit bevestigd.

Jan Van Streydonck

Foto © Karim Hamid

meer foto © Karim Hamid

Setlist
Set 1 : Dying By the Hour (cover Bessie Smith) - Hanging Loose - Before You Go Home - Talk To Me - Devil May Dance Tonight - Your Love Has Lifted Me High (Jackie Wilson ) - Ain’t To Proud To Beg - Gettin Hip (Otis Redding) – Don’t Hurt Me Now
Set 2 : I Will take That ride With You (Betty Davis) - Me And Mr. Jones (Amy Winehouse) - Farewell - Bubbly Kisses - Cold Sweat (James Brown) - Pretty To Messed Up - No Room For Love -
Bis: Now You want Me Back - Queen Bee.

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MISSY SIPPY, GENT - 24/01/17