LUCKY CHOPS @ ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL - 29/01/2017

Lucky Chops was een voor mij onbekende groep die ontstaan is in 2015 in New York. Het ongewone aan deze groep is dat het een blazerscollectief is, geruggesteund door een drumstel. Net dat was hetgeen me nieuwsgierig maakte. Want zo’n fanfare kan best voor veel ambiance zorgen bij live concerten. Zo zijn in mijn top 10 concerten aller tijden de “Fanfare Ciocarlia” en het “Orchestre International Du Vetex” aanwezig.

Groot was de verrassing als ze opkwamen: er was 1 groepslid niet aanwezig. (De extravagante Leo P). Dus bestond de groep uit een drummer, een tuba, een trompet, een trombone en een saxofoon. De volgelopen AB (het concert was uitverkocht) kon echter van de eerste noten genieten. Deze band mengt het opzwepende van een brassband met de energie van een punkband. Energiek van de eerste minuut gingen ze ertegenaan. De trombonist sprong als een hyperkineet rond, de saxofonist bleef op de kant aanvuren om af en toe zijn plaats in de spotlights op te eisen , de trompetist was sober in zijn bewegingen en kleurde in waar nodig maar zette knappe solo’s neer. Maar de mascotte van de band was de kleine Buyo, Aziaat van afkomst, gekleed in een Jeremy Lin Brooklyn Nets shirt (Lin is de eerste NBA speler van Aziatische afkomst voor de leken), met hoge gele sokken aan en met zijn Tuba stuwender dan 10 basgitaren bij elkaar. Ze spelen een beetje een act maar ze zijn alles behalve sterren. Ze praten met hun publiek, ze grappen met de eerste rijen en ze laten af en toe horen dat ze een zeer geëngageerde band zijn. Zonder één keer te “Trump bashen”, wat hun siert want dat zou te makkelijk zijn. Hun concert was een mix van covers en eigen nummers. Alles klinkt soms wat minder melodieus en door hun af en toe nerveuze getoeter komt soms over alsof ze allen iets verschillend spelen maar een minuut later valt alles in zijn plooi.

Nummers die ik herkende waren de covers: “Problem” van Ariane Grande, “Hello” van Adele als het enige rustpunt. Een lang uitgesponnen versie van “Eye Of The Tiger”, een knappe versie van “Stand By Me” . Tijdens de bissen werd de home run een feit met het in elkaar overvloeiende “Funky Town” en “I Feel Good”. Geweldig. Van de eigen nummers valt mij “Coco” en “Without You” op (ik herkende het van op you tube mij voor te bereiden). Hun melting pot heeft natuurlijk vele invloeden uit de wereldmuziek, jazz, rock, New Orleans en punk. Soms herken je flarden van nummers. Ik herkende een AC/DC stukje ergens in een nummer. Het hoogtepunt was voor mij hun ode aan een recent overleden muzieklerares.

Straf om meer een klein uur en een half een zaal te weten boeien (er werd zelf een polonaise opgezet) zonder 1 gezongen noot van de groep. Wel werd er een kleine “singalong” ingelast. Maar het spelplezier en de energie die ze uitstralen is zo aanstekelijk dat ze vanaf het eerste concert van hun Europese toer top waren. Waarschijnlijk zetten ze hun opmars verder en wenken er enkele festivalweides. Je moet op het net maar naar enkele live fragmenten kijken en luisteren. Er zijn er zelf al te vinden van het concert in de AB. Topavond.

Lisael

Met dank aan © Victor Peters voor de foto's (Lucky Chops @ Doornroosje, Nijmegen)

website © Victor Peters Music Photography

 

De in AB helaas afwezige Leo P

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 29/01/17