MISIA @ DE ROMA, BORGERHOUT - 31/01/17

Na 25 jaar heeft Misia het uiteindelijk aangedurfd het oeuvre van Amalia op haar eigen manier op plaat te zetten. Ze ziet de cd Para Amalia dan ook als een geschenk voor (en een eerbetoon aan) Amalia, voor al de mooie muziek die haar zo na aan het hart ligt en haar zodanig artistiek beïnvloedde. De reden waar om de eerste cd van de dubbelaar helemaal met pianobegeleiding is (geen typisch instrument voor de fadomuziek) is dat Amalia zelf ook heel dikwijls repeteerde met piano. Alzo vertelde de Portugese in het begin van het concert.

Afin, ze ziet het ook als een knipoog naar Amalia, de beste fadozangeres ooit, zo maakte Misia ons ten overvloede duidelijk (en eigenlijk waren we daar al lang van overtuigd) in De Roma. Ze verheugde zich ook in het feit dat het repertoire van Amalia telkens opnieuw door jonge mensen ontdekt en herontdekt word. ‘Amalia schreef de grammatica van de fado, en wij fadista’s maken daarmee de liedjes’, zo ‘onderwees’ ze ons in de ‘fado-theorie’.

Misia creëerde in de Roma een warme sfeer door het publiek vriendelijk & hartelijk toe te spreken. Een van de eerste nummers was Romance, een madrigaal, en klonk mooi melancholisch. Ook in het begin van de set zat haar fado ‘Debussy’ (zoals ze het nummer noemde) en toen we het nummer hoorden wisten we waarom. En dat gold evenzeer voor haar ‘fado tango’, en wij hoorden vooral een mooie kruisbestuiving tussen Europese en Zuid-Amerikaanse muziek, samen versmolten tot een kunstwerkje van een liedje. En hier viel echt op wat voor een fabuleuze pianist Misia bij had, maestro Fabrizio Romano uit Napels (!), een ware virtuoos die haar begeleidde in het eerste deel van het concert.

Noyer Au Fond was een gedicht van Amalia, en klonk klaaglijk mooi, eerst enkel met piano en later ook met gitaarbegeleiding. Want ondertussen was er een gitarist op het podium komen bijzitten, even later gevolgd door nog een andere. Terwijl Misia even in de coulissen verdween, brachten deze twee ‘snarenheren’ een typische, instrumentale fado, met zeer virtuoos gitaarspel: André Ramosijez (slecht 21 jaar jong op Portugese gitaar en Daniel Pinto (die ze liefkozend Didi noemde), die Misia al meer dan 15 jaar begeleidde op ‘viole de fado’ (ziet er bijna uit als een gewone klassieke gitaar), een instrument dat in de fado voornamelijk de baspartijen speelt.

Misia kwam terug het podium op in een andere outfit, een lang kleed, dat misschien iets meer aanleunt bij de klassieke fado-traditie. We kregen dan het bekende Fado Amalia te horen, voor mijn een Amalia’s mooiste fado’s. Ze vertelde ook dat ze afkomstig was van het Noorden van Portugal (‘een streek met sterke vrouwen’), en dat haar moeder van Barcelona was, waar ze ook gewoond hebben, zodat ze eigenlijk half Portugees en half Spaans van afkomst was. Hierna zong ze een eigen nummer waarin ze allemaal titels & tekstflarden van (en referenties naar) Amalia’s liedjes verwerkt had.

Vervolgens weerklonk Maria La Portuguesa, een liedje vol weemoed. Zo vertelde ze ook dat haar moeder zo graag wilde dat ze een danseres werd. Doch bij fado wordt er niet gedanst. Ook de castagnetten horen volgens de puristen niet thuis in de fado thuis, iets waar Misia zich (terecht) niets van aantrok. Ze vertelde ook nog dat ze een echte stadsmens was, en op het platteland niet al te lang kon gedijen, maar ze zong wel een Portugees folkloristisch liedje.

Daarna zong ze Amalia Sempre E Agora ('Amalia toujours et maintenant'), en daar konden we enkel mee instemmen. En het liedje was een van de beste van de avond. Als toegift zong ze nog het mooie Lagrima, van Amalia, zoals ze dat al 25 jaar doet. Het laatste nummer zong ze nogal vrolijk door een magafoon(!). Klonk een beetje gek, maar het was wel een ludieke afsluiter van een meer dan uitstekend concert!

Misia was erg overtuigend, met een stem die door merg en been ging, zo mooi, zo triest ook soms, dat het recht naar het hart ging, en dat is natuurlijk de grote kracht van geweldige muziek. Dàt te mogen meemaken in een zaal als De Roma is een eer en een groot genoegen!

Marc Vos

Foto JiVe

Meer foto's JiVe  

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 31/01/17