THE HEAD AND THE HEART @ HET DEPOT, LEUVEN - 27/01/17

The “Head” and the “Heart”, laten we ons verstand gebruiken of zullen we ons hart laten spreken, dit veel voorkomend dilemma inspireerde de oprichters van de band, Jonothan Russell (gitaar,vocal) en Josiah Johnson(gitaar,vocal) tot hun naamkeuze. De band komt oorspronkelijk uit Seattle,Washington waar de andere bandleden ook al actief waren Kenny Hensley (keyboards), Tyler Williams (drummer), Chris Zasche (bass) en violiste,vocaliste Charity Rose Thielen maken de line-up compleet.

In 2011 bracht het bekende recordlabel” Sub Pop” hun eerste album uit “The Head And The Heart”, een aanstekelijk werkstuk dat de 70’s folkrock zowaar doet herleven, heerlijke melodieuze nummers gebracht met feilloze samenzang en waarin elk instrument datgene bijbrengt wat het nummer nodig heeft. Krachtige refreinen, soms opzwepende ritmes, het plaatje klopt, een veelbelovend debuut.

Opvolger “Let’s Be Still” zorgde voor de grote doorbraak in de States. Hoewel het album in het verlengde ligt van hun debuut stapt men wel een beetje af van het folkse, iets gevarieerder in muziekstijlen, iets rustiger maar toch met de nodige catchy songs. Het album belandde op de tiende plaats in Billboard’s Albums 200.

In 2014, na vier jaar bijna non-stop op tour geweest te zijn ging het licht even uit voor de band. Nieuwe ideeen opdoen, zich herbronnen, elk voor zich. De ene maakte een voettocht door de Canadian Rockies, de andere leerde vliegen,...

Midden 2015 begon men met het schrijfproces van hun derde album, het vorig jaar verschenen “ Sign of Lights”, uitgebracht door Warner Bros Records. Ditmaal werd er gekozen voor het zonnige LA om het album te schrijven, andere omgeving, andere ideeen. En zo gaat het in de muziekwereld, een band wordt succesvoller, tekent voor een grote muziekuitgever en het commerciele gevaar ligt op de loer. De productie is duidelijk een stuk steviger, neigt meer naar pop-rock dan naar hun oorspronkelijke spaarzame rootsy-folk. Zeker geen

slecht album, maar toch allemaal wel wat té radio-vriendelijk gemaakt, wat sommige nummers zeker niet ten goede komt.

Een jonge band vraagt een jong publiek en dat was dan ook te merken in Het Depot, merendeel dus twintigers, opgegroeid met deze vernieuwende folksound . Opvallend ook veel anderstaligen, uitwisselingsstudenten die de band reeds kennen vanuit hun thuisland.

Colinne Hill mocht de avond openen. Francaise van geboorte, nu woonachtig in Wallonie, ze speelt sfeervolle songs begeleid door een eigen gekaraktiseerd gitaargeluid. Zingen doet ze in het, voor een francaise, verdomd goed Engels. Ook het Nederlands is haar niet onmachtig, want ze wil in de toekomst veel meer in Vlaanderen spelen. Het Leuvens publiek had ze allenzins al voor haar gewonnen, de reacties waren zeer positief.

The Head and the Heart kreeg Het Depot net niet uitverkocht, goed gevuld dat wel. Mede-oprichter Josiah Johnson(afkicken van zijn drugsverslaving), wordt tijdelijk vervangen door Matt Gervais (echtgenoot van Charity Rose Thielen).

“All We Ever Knew” en “City of Angels” openingsnummers van hun nieuw album mochten ook hier het optreden openen. Een zeer relaxte band waarin dadelijk de mooie harmonieuze samenzang opvalt, de invulling van de viool en keyboards, kortom duidelijk een geroutineerde live band. Hun debuutalbum zijn ze zeker niet vergeten, spelen veel nummers daarvan waaronder “Ghosts”. Grapje van Matt, één van de tekstpassages in “Ghosts” is “All My Friends Talking About Leavin’” waarvan hij dan maakt “All My Friends Talking about Leuven”. Bij het rustige “Winter Song” mag ook Charity Rose Thielen met haar karakteristieke stem een strofe zingen .

We krijgen een erg aangename setlist te horen, van elk album de nummers die er toch wat bovenuit steken. Men heeft ook niet erg veel nodig om de handen van het publiek op elkaar te krijgen, gelukkig genoeg wordt dit niet overdreven en gaan de songs voor. Echtgenotes Thielen en Gervais zorgen voor de nodig beweging op het podium, Jonothan Russell concentreerd zich op de lead vocals die in samenzang met Charity Rose Thielen erg knap zijn, ook zijn falsetto mag er zeker wezen.

Special song van vandaag is de cover van Tom Petty’s “You’re Lucky”, eerste maal live gespeeld en misstaat zeker niet in de set. Bij de vraag of het publiek ook van het werk van Tom Petty houdt bleek de reactie tamelijk lauw, normaal want welke twintiger kent Tom Petty nog?

Blijkt dat Matt Gervais vandaag jarig is waarop het publiek spontaan “Happy Birthday” begint te zingen. Hij en zijn vrouw waren deze namiddag gaan winkelen in Brussel maar om terug te geraken hadden ze het toch wat moeilijk gehad met het Belgisch openbaar vervoer, Leuven bleek bijna onbereikbaar en zij bijna te laat!

“Oh My Dear/I Don’t Mind” begint Russell alleen te spelen op gitaar, de rest van de band neemt even een break valt terug in bij “Sounds Like Hallelujah” waarbij aansluitend het slotnummer “Down In The Valley” word gespeeld.

Harmonieus begint de toegift met “Library Music”, waarna de band met “Shake” de zaak weer onder stoom brengt met dat typische opzwepende ritme. Men heeft er wel zin in want we krijgen nog twee nummers “ 10.000 Weight In Gold “, en het nummer waarmee men steevast de show afsluit “River and Roads” geschreven door het enige niet aanwezige bandlid.

Voor al wie van indie folk houdt, surely a must see !!!

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 27/01/17