TUTU PUOANE - THE JONI MITCHELL PROJECT @ DE ROMA, BORGERHOUT - 15/01/17

Het is alweer bijna vier geleden dat Tutu hier on stage stond.  Ze heeft een nieuw project rond de muziek en teksten van Joni Mitchell.  Tutu volgde les in 1998 en haar zangleraar leerde haar Joni kennen.   Zo onderneemt de Zuid-Afrikaans/Belgische zangeres Tutu Puoane een reis doorheen de muziek en poëzie van één van haar favoriete artiesten, de fantastische Canadese singersongwriter Joni Mitchell.

Vandaag zetten ze een overtuigender set neer dan die op het zijpodium op Jazz Middelheim afgelopen zomer.  We horen nu alles in perfecte audio in een stimulerende gezellige zaal zoals de Roma betaamt. Ze speelt samen met haar man Ewout aan de piano, Jasper Van Hulten aan drums,  Clemens van der Feen  aan de bas en niet Tineke Postma maar vandaag Frank Vaganée aan de sax. Dat belooft want Frank stelt nooit teleur.

Het quartet speelt eerst de intro en dan komt Tutu op in een lang kleed en zingt ‘The River’. Dat  dateert  al van 1971 uit het album ‘blue’ van Joni. Het publiek juicht.  Op het einde van de song stelt ze al zingend de muzikanten voor.

‘The hissing of summer lawns’ uit 1975 gaat over een vrouw die wordt behandeld als onderdeel van haar man's portfolio.  Hierin speelt Frank een mooie solo en Tutu zingt even scattend en haalt uit met lange hoge tonen.  ‘Goodbye Pork pie hat’ is een speciaal nummer van haar samenwerking uit 1979 met bassist Charles Mingus.  Het is de eerste song dat Tutu leerde tijdens haar studies in Capetown toen ze 18 jaar was. Volgens mij past ze de tekst wat aan en legt hierin haar eigen accenten. In de song speelt Clemens een mooi gestreken bas intermezzo.  Ze spelen het nummer zonder Frank.

In het  volgende vrolijke nummer ‘God must be a boogie man’ zingt het publiek het refrein mee. Het wordt swingend gespeeld met een zachte sax van Frank. Het komt ook uit de samenwerking van Joni met Mingus.  Ewout geeft een verkwikkende piano solo en houdt zijn vrouwtje goed in de gaten.

Heel bekend klinkt ‘All I want’ weeral uit die ‘Blue’ plaat.  Het gaat over geluk en over een te perfecte liefde waarnaar je moet streven maar nooit zal bereiken.  Het is een hele reis om dat te kunnen bereiken.

Tutu vertelt dat ze het hier leuk vindt in de Roma en dat het te lang geleden is dat ze hier zong.  ‘Black crow’ komt uit de plaat 'Hejira' van 1976. De song komt helemaal tot zijn recht  met een piano en een sax solo erbij. Tutu scat zingend met lange uithalen op het einde. Ze voegt ook hier nieuwe tekstfragmenten toe.

Leuk is dat ze vertelt over haar grote boezem en ze voelt zich haast een melkkoe. Ze heeft al twee kinderen maar haar hartenwens is een derde kind maar Ewout wil niet meer.  Gedachten kunnen soms rare wendingen aannemen als je even niet zingt. Ze zingt dan maar Hejira, dat is een levensfilosofie in één song. Heel mooi is de stemmige intro met gestreken bas van Clemens.

‘Big yellow taxi’ , dat we een week eerder konden voorproeven in 'De Zevende Dag', krijgt vandaag een speciale intro met handdrum werk van Jasper en percussieve saxhappende Frank.   In het middenstuk is er een call en response tussen Tutu en Frank.

We zien Clemens ook de klassieke gitaar bespelen want Tutu vertelt dat hij over vele talenten beschikt en zelfs kan piano spelen en zingen.  Hij speelt een nummer ‘I don’t know where I stand’ in duo met Tutu. Het gaat over de onzekerheid van een nieuwe liefde. Het stamt uit de plaat ‘Clouds’ van Joni uit 1969.

Als laatste nummer van een lange set zonder pauze  speelt de complete band nu ‘My Old M an’.  Het komt weer uit de plaat ‘Blue’ van 1971 ten tijde dat Joni haar relatie brak met Nash en dan maar samen ging met zanger James Taylor.  Het nummer wordt opgehitst door de tamboerijn van Tutu en ze stelt nogmaals zingend de muzikanten voor en wenst iedereen een jaar van dans. Frank met zijn bluesy sax geeft Tutu vleugels.  Ze bedankt hartelijk het ganse team van de Roma, ook voor het lekkere eten.

De surprise van de avond is de a capella toegift van Tutu als zij beklemmend de prachtsong ‘Both Sides Now’ zingt. De zaal is er stil van geworden.  Een luid applaus volgt. Als tweede toegift volgt ‘A case of you’ waarna de band inzet na het eerste couplet.

Het is een prachtconcert geworden, in balans, goed gezongen en gespeeld op een herkenbare manier, maar zoals we de nummers van Joni nog niet eerder hoorden. 

Tutu Puoane (zang), Ewout Pierreux (piano), Clemens van der Feen (bas, gitaar), Jasper Van Hulten (drums), Frank Vaganée (altsax)

Johan Vanonckelen, met dank aan M.P.

Foto JiVe

Meer foto's JiVe  

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 15/01/17