BIG PETE BLUES BAND @ MOD, HASSELT - 11/01/18

Vraag niet naar Pieter van der Pluijm als je backstage op zoek bent naar mondharmonicaspeler “Big Pete”, want dat kan dan net wat langer duren, of voor enige hilariteit zorgen. Hem nog voorstellen, moet m.i. hier niet meer, want de 40-jarige Nederlandse blues zanger en harpmeester Pieter "Big Pete" van der Pluijm is een gevestigde waarde in de internationale Blues wereld.

Als twintiger wordt Pete gevraagd om tijdens een Europese herinneringstournee van leden van de originele Red Devils en Thirteen, ter nagedachtenis aan Lester Butler, de band te komen versterken en de rol van deze legendarische zanger harmonicaspeler te vertolken. Het project werd een groot succes en kreeg zoveel lovende kritieken, dat er bijkomende tournees en een CD van de Lester Butler Tribute Band volgden. Dit maakte van Pete een gevestigde waarde en een van de belangrijkste blues vertolkers van de Benelux. Pete werkte ondertussen ook al samen met The Strikes (‘Bathroom Acoustics’ [2004]), The Backbones en M.O.C.T. (Men Of Considerable Taste – ‘Look At the Time’ [2010]). Daarnaast stond Big Pete ook al samen op het podium met o.a. “Monster” Mike Welch, Hook Herrera, Matt Schofield, Alex Schultz, Mitch Kashmar, Paul Oscher en Ian Siegal. Zijn uitzonderlijk talent werd opgemerkt door Randy Chortkoff, de eigenaar van Delta Groove Music in de US, die hem de kans bood om naar Los Angeles te komen om op het album ‘Shake For Me’ van The Mannish Boys mee te spelen. Na het succes van dit Amerikaanse avontuur nam Pete zijn eerste solo album 'Choice Cuts' voor Delta Groove Records op in mei 2011, dit album werd een wereldwijd succes.

Sindsdien stond Pete met zijn eigen Big Pete Blues Band op veel van de grote blues festivals, zowel in Europa als daarbuiten. Vanavond staat hij met band (Sander Kooiman: gitaar, Roelof Klein: bas & Jody Van Ooijen: drums) als eerste van 2018 voor move2blues in de (goed volgelopen!) club van de MOD in Hasselt.

Pete en zijn Blues Band openen hun eerste set sterk en fors met Muddy Waters’ “I’m Ready (For You…)” en kiezen na een shuffle over een “I’m A Business Man” (het Willie Dixon nummer), voor de titel song van Junior Wells’ album uit 1996 ”Come On In This House”. Tijdens dit nummer krijgen we een eerste lange uitstekende solo uit de gitaar van de wat bescheiden Sander Kooiman te horen. Dat er veel Nederlanders naar Hasselt gekomen zijn horen we als ze het reffrein meezingen van de titel song van The Red Devils’ EP “Blackwater Roll” en aan de enthousiaste reacties tijdens “I’ve Got My Eyes On You (Watching Everything You Do)”. Merk op dat enkele van deze nummers ook te horen zijn op Pete’s ‘Live at Bluesnow!’ album. Voor de (welgekomen) pauze wordt de sfeer even gipsy en voodoo met “I Heard My Mama Cry” .

Ook Pete’s tweede set was heel boeiend en met nummers als “Devil’s Daughter” (uit het album ‘13’ van de gelijknamige band 13 met Lester Butler, Kid Ramos: gitaar, James Intveld: bas & Johnny Morgan: drums!), “Black Hearted Woman” en “So Low Down” deden Big Pete en zijn maten uitgebreid wat van hen verwacht werd en was het publiek (en zeker kleine Wout!) meer dan tevreden. Met Sony Boy Williams II’s  “Keep It To Yourself”' (inclusief een forse solo van Jody van Ooijen) naderde het einde van de show.

“Big Pete” bevestigde in 2016 met ‘Live At Bluesnow!’ zijn geweldige live reputatie en zijn (bij andere muzikanten gewaardeerde) vakmanschap als harmonicaspeler. Dit live album verzacht zeker de pijn voor hen die er vanavond in de MOD in Hasselt voor het prima optreden van de Big Pete Blues Band niet bij konden zijn. Wij kijken uit naar februari want op 08/02/2018 zal de Matyas Pribojszki Band (HUN) op het podium staan. Niet te missen mensen, want deze tweeënveertig jarige Hongaarse zanger & songwriter is misschien wel de beste mondharmonicaspeler uit Oost Europa.

Eric Schuurmans

foto © Michel Verlinden

meer foto © Michel Verlinden

 

 

 

meer video's : DEVIL'S DAUGHTER - BLACK HEARTED WOMAN - OH BABY - SO LOW DOWN

Alle concerten vinden plaats in de Muziekodroom (MOD) te Hasselt:

Datum

 Band

Prijs ticket

Zaal

08/02/18 - 21.00u

Matyas Pribojszki Band (HU)

VVK 12 € - Kassa 14€

Club

15/03/18 - 21.00u

Chris Cain Band (US/IT)

VVK 12 € - Kassa 14€

Club

22/03/18 - 20.30u
          21.30u

Voorprogramma: Ghalia
The Bluesbones (BE) - CD release party!

GRATIS

Box

12/04/18 - 21.00u

Guy Verlinde & The Mighty Gators (BE)

VVK 10 € - Kassa 12€

Club

31/05/18 - 21.00u

Sue Foley (US) 

VVK 12 € - Kassa 14€

Club

11/10/18 - 21.00u

Tomi Leino Trio (FI)

VVK 12 € - Kassa 14€

Club

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HASSELT - 11/01/18