BILLY & BLOOMFISH @ ZUIDERPERSHUIS, ANTWERPEN - 27/01/18

Billy & Bloomfish is sinds enkele jaren het moniker waaronder Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels opereren. Ze hebben reeds een rijk verleden in de muziekscene en traden in het verleden op met About Queens Of The Blues, Blues Angels en recent nog met The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra. Ze komen vanavond in het prachtige kader van het Zuiderpershuis hun kakelverse plaat “Happy Incomplete” voorstellen, de opvolger van het in 2014 verschenen “Ridin' The Rods”. De plaat kreeg alvast heel lovende recensies, niet in het minst van onze eigen Marcie. De plaat bestaat, net als de vorige, vooral uit eigen songs, aangevuld met een cover. De instrumentatie is sober met uitsluitend de akoestische gitaar van Kathleen, aangevuld door Pascale op de Chinese ruan (een soort ronde mandoline) of op een resonatorgitaar. Collega rootstimer Antoine Légat schreef voor het album de perstekst. De cd - recensie kan u hier lezen.

Het begin van het concert verloopt wat problematisch. Kathleen is duidelijk zenuwachtig en heeft moeite haar gitaar gestemd te krijgen en ze blijkt niet ingeplugd te zijn. Ook al sta je vele jaren in het vak, de zenuwen krijg je niet altijd onder controle wanneer je voor een nagenoeg vol Zuiderpershuis moet optreden. Pascale gooit er nog een kwinkslag tegenaan en we kunnen beginnen. Het zit meteen goed met een bloedmooie versie van “Crack In The Wall”, Kathleen op akoestische gitaar en Pascale op een viersnarige resonatorgitaar. De knappe samenzang van de meiden is prachtig, de stemmen passen prima samen en de zang zal de ganse avond het absolute summum zijn. Ze melden ons dat ze fier, blij en heel gelukkig zijn met de nieuwe plaat. Ik kan het geloven. Ze gaan verder met het titelnummer van het album “Happy Incomplete”, waarbij ze in het tweede deel van de song behoorlijk fel uit de hoek komen. “Sad-eyed Woman” heeft een bluesy feel en de dames zingen hierin heel heftig. “Broken Man” is een droevig lied waarbij ze laten weten de aanwezigen mannen best te willen troosten, ze willen dit ook doen voor de vrouwelijke fans. Het nummer heeft een mooi instrumentaal tussenstuk.

Kathleen verzorgt meestal de leadzang, maar dikwijls zingen ze samen. Pascale wisselt af tussen een buitenmaatse ruan en een kleinere versie zoals in “Just A Smile”, af en toe speelt ze op een resonatorgitaar. Kathleen wisselt af tussen twee akoestische gitaren. De nummers vertoeven meestal op het kruispunt van blues, country, folk en americana. Het wordt pas echt uitbundig met “Sing Bluebird Sing”, een echte feelgoodsong. De zenuwen zijn ondertussen verdwenen; “So Quiet” is geïnspireerd op het gedicht “Zo Stil” van dichter en goede vriend Paul Cox, die er vanavond helaas niet bij kan zijn. Het handelt over was stilte met jou doet, het contrast tussen de zachtere stem van Kathleen en de ruigere van Pascale valt hier goed op. Met “Warriors Of The Rainbow” gaat het tempo terug de hoogte in. “The Brighter Side” kent een valse start, maar dit wordt charmant opgevangen, de gitaar van Kathleen heeft een galopperend ritme in deze song.

De dames spelen al lang samen (volgens Pascale 23 jaar) en ze vinden het nog altijd even boeiend om samen te werken. Het zijn echte soulsisters en zijn dankbaar met elkaar te mogen optrekken. Ze bedanken al de mensen die het mogelijk hebben gemaakt “Happy Incomplete” te maken, maar namen noemen ze liefst niet uit schrik mensen te vergeten. Een prachtig moment krijgen we nog op het einde van de reguliere set met de Tony Joe White cover “Out Of The Rain”, een mij onbekende TJW-song die ze werkelijk fenomenaal brengen. Ze zijn al snel terug voor twee bisnummers, maar dan zit het er op want de dames hebben dorst.

Billy & Bloomfish hebben met “Happy Incomplete” in zijn genre één van de beste albums van de laatste jaren gemaakt in onze contreien. Ik woon veel americanaconcerten bij van Amerikaanse artiesten, maar B & B moeten zeker niet onderdoen voor veel van deze muzikanten. Het was bijna anderhalf uur hemels genieten vanavond. Volgende maanden treden ze nog verschillende keren op in Vlaanderen en ik zou absoluut aanraden eens een concert van hen mee te pikken.

Lou van Bergen

Concertdata:

02-02 OPGLABBEEK (B) : OC Den Ichter
03-02 ST-LENAARTS (B) : Blues Café Wilhelm Tell
10-02 ASSE (B) : ’t Smiske
24-02 GENT (B) : Bij de vieze gasten
03-03 LOPPEM (B) : Theaterzaaltje Sint-Maarten
09 en 10-03 RUCPHEN (NL) : De Witte Raaf, cd-releaseshow Nederland
22-03 GENT (B) : Het muzikantenhuis
01-04 ESSEN (B) : Café Heuvelzicht
07-04 OOSTBURG (NL) : The Lane – Akoestisch blues festival
08-04 WESTDORPE (NL) : Café ’t Oude Raedhuis
03-05 MERKSEM (B) : Zaal Bart
25-05 GENT (B) : Herberg Marcharius

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

ZUIDERPERSHUIS, ANTWERPEN