HANNAH WILLIAMS & THE AFFIRMATIONS @ ABCLUB BRUSSEL - 16/01/18

Hannah Williams leerde ik enkele jaren geleden kennen toen ik haar eerste plaat “ A Hill Of Feathers” mocht bespreken. Het was een “Wauw” ervaring. Het advies op het einde van de recensie was duidelijk: “Kopen die handel is het enige advies dat ik geven kan.”. De vorig jaar verschenen opvolger “Late Nights & Heartbreak” was aan mij voorbijgegaan. Haar eerste concert op Belgische bodem wou ik dan zeker niet missen.


De AB Club zat behoorlijk vol toen haar zeskoppige band iets over 20u30 het podium beklom. Zoals gebruikelijk in soul begonnen ze met een instrumentale ritmische opwarmer. Toen kwam Hannah achter de 2 backing zangeressen blootvoets het podium op. Het ritme was aanstekelijk en de stemmen en blazers werden gesmeerd bij deze “7 AM To Seville” als mooie start. Het tempo ging omhoog in “Tame In The Water” dat gecombineerd met het allegaartje op het podium me deed denken aan de prachtige film “The Commitments”. “Callin Me Back” was een bluesy ballad die soulvol gezongen werd. Dit knappe trio was een ijzersterke start van het concert. Ik vroeg me al af of ze dit hoge niveau konden volhouden. Maar “Fool” met zijn strijdbare tekst, de mooie blazers en de geoliede machine die de Affirmations zijn moest zeker niet onderdoen.

Otis Redding soul ballade kwam er in mij op bij “Fighthing Your Shadow”, waarin ze zich helemaal gaf maar vocaal toch iets te kort kwam tegenover de grote namen. Plots verdwenen de muzikanten en bracht ze met de 2 andere zangeressen een a capella tussendoortje “Luck”, gewaagd maar zeker geslaagd. Het funky “Always The Same” met de mooie sax solo zette de hele club aan het dansen. “In Your Arms” bracht ze met enkel een gitaarbegeleiding. Afwisselend ging ze zo verder: het funky “Another Sunrise”, “Sinner” met hevige vocale uithalen en het hoogtepunt met de knappe funk en verslavende groove van “Ain’t Enough” om iedereen op de dansvloer te krijgen.

Het door de achtergrondzangeres geschreven “What Can Do” zat vol tempowissels: a capella intro, gedreven tempo dat dan stokt en weer optrekt. “Dazed & Confused” is de onherkenbare Led Zeppelin cover met traag uitdeinende blazers op het einde van het nummer. Het hek was in de zaal helemaal van de dam bij het credo “Women Got Soul”, funky als de pest en zo een hevig applaus dat ze er zelf van verrast waren. Om het publiek mee te laten klappen bij de funky hymne “Freedom” hadden ze dan ook geen enkele moeite. Afsluiten deed ze met het titelnummer van de plaat “Late Nights & Heartbreak” waaruit Jay Z een stuk sampelde. Een mooie ballad. Ze kwam nog terug met een bis met de pianist voor een afsluitend nummer over een overledene.

Het was een heel knap concert van een dame die aantoont dat er na het overlijden van Amy en de commerciële koers van Adele wel degelijk nog knappe soul uit de UK komt. Straffe aftrap van het concertjaar 2018. Zorg dat je er de volgende keer bij bent.

Lisael

Fotoalbum © Yvo Zels

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

ABclub, BRUSSEL