LEE BAINS III & THE GLORY FIRES @ AB CLUB, BRUSSEL - 22/01/18

Lee Bains is afkomstig uit Birmingham, Alabama. Dit plaatsje werd wereldberoemd door de gelijknamige Randy Newman song. Veel met Randy Newman had de muziek van deze Lee Bains III en zijn Glory Fires niet te maken. Ze kwamen hun laatste plaat “Youth Detention” voorstellen. Een plaat die bol staat van de korte, krachtige punk getinte songs.


Het was dan ook te verwachten dat ze op dit eerste concert van hun Europese toer zouden aftrappen als jonge hengsten die losgelaten werden na een winter binnen. Vanaf de start gingen ze er “one, two, three” gewijs tegen aan, vol vooruit met heftige gitaren en stevige drums. De energiek gebrachte “The Company Men” was daar een voorbeeld van: rechttoe, rechtaan rock die deed denken aan namen als Black Crowes en Tragically Hip.

Tussen de songs door gaf hij af en toe wat uitleg waaruit bleek dat hij geëngageerd is en zeker geen fan van Trump. Maar, en dat is een minpuntje, na dit een paar keer gedaan te hebben kwam het prekerig over. Maar kwaadheid om maatschappelijk onrecht heeft al meer tot mooie nummers geleid.

Het tempo ging halfweg de set omlaag voor zowaar een ballad , een ode aan een dame met de naam “Reba”. Met enkel gitaarbegeleiding en een beetje achtergrondzang was dit een van de betere momenten van het concert en het moment waar we konden horen dat Lee wel degelijk kn zingen. Met “The City Walls” werd het tempo opgetrokken om met “I Can’t Change” in het gebied tussen Stooges en Ramones uit te komen. De eindspurt weard al snel ingezet met “Good Old Boys” (rechttoe-rechtaan punk) en “Dirt Track” met een wandeling van de gitarist tussen het beperkt opgekomen publiek. Deze laatste song had een iets langere duurtijd doordat het als een credo herhaald werd. En plots na een dozijn nummers gingen ze weg. Ondertussen was de zaal ingepakt en kregen ze terecht veel applaus. Zo konden we nog genieten van een bisnummer.

Ze hadden duidelijk zoveel respons niet verwacht. Hun plaat ging dan ook vlot over de toonbank. Toch is het raar dat ze na 3 platen, waarvan de nieuwe 20 nummers telt, ze een concert geven van slechts 12 nummers. Maar daar stond tegenover dat ze deze set brachten met veel energie die hun blend van punk met Southern Soul en powerrock ten goede kwam. “Real Alabama Rock n Roll” las ik ergens over hen. We zullen de vraag eens aan de “First Lady of Alabama” BJ Scott stellen.

Lisael

Fotoalbum © Yvo Zels

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

ABclub, BRUSSEL