STEF KAMIL CARLENS & MATT WATTS @ N9, EEKLO - 13/01/18

Eerste N9 concert van 2018 en meteen een schot in de roos! De overvolle en uitverkochte zaal keek verwachtingsvol uit naar de passage van Stef Kamil Carlens & band. En die hoge verwachtingen werden door de ex Moondog Jr. en Zita Swoon frontman ruimschoots ingevuld.

Maar vooraleer Stef zijn duivels mocht ontbinden was het de beurt aan Matt Watts, een ‘Amerikaanse Brusselaar’ met reeds een 4-tal albums op zijn palmares en waarvan ‘How Different It Was When You Were There’ uit 2017 de recentste is. Samen met contrabassist Nicolas Rombouts, die dit album ook producete bracht hij daaruit een paar songs . De man heeft naast een breekbare stem ook de fysieke gelijkenis met Conor Oberst (Bright Eyes) gemeen en zijn songs waren best te pruimen . En hoewel de Michael Jackson cover ‘Billie Jean’ op de meeste bijval mocht rekenen waren ook ‘Your Love Is not Your Own’, met enkel contrabasbegeleiding , en de afsluitende ballad ‘Known Thieves’ mooie momenten in de set. Gedurende de volledige club tour van Stef Kamil mag Matt het voorprogramma verzorgen , en dat kan zijn bekendheid in onze lage landen alleen maar een serieuze boost geven.

Stef Kamil dan. Hij lijkt eeuwig jong maar reeds in 1991 legde hij samen met Tom Barman de basis voor het succes van dEUS. Een echte duivel-doet-al. Beeldend kunstenaar, producer, zanger, multi-instrumentalist, componist en ik vergeet er waarschijnlijk nog een paar. Actief in bands als Kiss My Jazz (samen met ex dEUS lid Rudy Trouvé), A Beatband, Moondog Jr., Zita Swoon en Zita Swoon Band. Op zijn 46ste besluit hij eindelijk onder eigen naam verder te gaan, wat vorig jaar resulteerde in het album ‘Stuck In The Status Quo’. Het is oa. met die songs dat hij dit jaar een Club tour is gestart. Op het podium laat hij zich omringen door mooi volk als Nicolas Rombouts op contrabas en Wim de Busser op drums, Nel Ponsaers op keys en Alma Auer op harp! Beide heren maar toch vooral de dames brengen ook vocaal meer dan hun steentje bij. Er is geen setlist dus de kans dat je bij Stef Kamil 2 identieke concerten ziet & hoort is onbestaande. Openingssong ‘Ice Guitars’ uit de debuut cd van Moondog Jr.(1996) werd opgedragen aan Yasmine. ‘Empty World’ uit het jongste album kreeg door Alma Auer een erg mooie subtiele harpmelodie mee.

Bijna elke song werd door Stef Kamil op geheel eigen wijze, bedeesd maar met humor, van duiding voorzien. Songs van Moondog Jr. of Zita Swoon werden door de grapjas steevast aangekondigd als zijnde een cover van een bekende Belgische groep. ‘Hot Hotter Hottest ‘ was er zo eentje. De donkere blues paden werden betreden met ‘Jo’s Wine Song’ ( a song about marriage & wine). Het opzwepende ritme van ‘I’m Going Away’,waar eens te meer werd bewezen hoe mooi de stemmen van Stef met die van de dames matchten, deed de applausmeter de eerste keer in het rood belanden. Stef en de zijnen amuseerden zich duidelijk op het podium en bewierookten het goeie podium & zaalgeluid. De technici van de N9 knikten blij en goedkeurend , want dit concert was de vuurdoop voor de nieuwe pas aangekochte geluidinstallatie. Een ingetogen ‘Pretty Girl’ betoverde iedereen in de zaal op een wijze zoals alleen een pretty girl kan. Met ‘Back on the Road’ kregen we een veelbelovende nieuwe song te horen. ‘The Journey Will Be Long’, openingssong van de cd werd het laatste nummer van de set. Een set waarbij opviel dat bij deze tour het melodieuze aspect, eerder dan het ritmische, voorop staat . Een set waarbij de bandleden elk apart een prachtige invulling gaven aan Stef Kamil’s songs. Een set die niet volledig zou zijn geweest zonder een paar toegiften. Zita’s ‘ Infinite Down’ en de enige echte cover van de avond ‘ The Night’ van de betreurde Mark Sandman’s band ‘Morphine’ waren het orgelpunt van een prachtige concertavond. Stef Kamil is als goeie wijn .. hij betert met ouder worden, dus dat belooft voor de toekomst !!

Jan Vanstreydonck

Foto's Copyright Jurgen Dhont

Setlist Matt Watts : Time Turns As An Engine - Just One More Man To Be Turned Loose - Your Love Is Not Your Own - Billie Jean ( Micheal Jackson) - Known Thieves .

Setlist Stef Kamil Carlens : 1. Ice Guitars (Moondog Jr.) 2. Empty World 3. Going Home 4. Rumble Factories 5. Dream Blues 6. Hot Hotter Hottest (Zita Swoon) 7. Jo’s Wine Song ( Moondog Jr.) 8. I’m Going Away 9. Pretty Girl (Zita Swoon) 10. People Are Like Slamming Doors (Zita Swoon) 11. ???? . 12 .Thinking About You All The Time (Zita Swoon) 13. Back On The Road 14. Love Is A Heavy Brick (Moondog Jr.) 15. The Journey Will Be Long Bis : 1. Infinite Down ( Zita Swoon) 2. The Night ( cover Morphine)

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO

 

Matt Watts

Stef Kamil Carlens