STEREOPHONICS @ AB, BRUSSEL - 24/01/18

Midden jaren negentig kende de Britpop haar hoogtepunt, bands als Oasis en Blur speelden catchy rocknummers als reactie tegen de grunge en de alternatieve rock scene in de Verenigde Staten. Eind jaren negentig zetten post-Britpop bands als Coldplay, Travis en Stereophonics het succes van de Britse rockmuziek verder. Tradionele Britse ‘gitaar’ rockmuziek, met elementen van pop en rockmuziek uit de jaren 70 en ook wel wat Amerikaanse invloeden.


De uit Wales afkomstige Stereophonics werden in 1992 opgericht door Kelly Jones (zang, gitaar), Stuart Cable (drums) en Richard Jones (bass) en brachten als eerste band hun debuutalbum uit op het V2 label van Richard Branson. “Word Gets Around” (1997) haalde de 6e plaats in de UK Album Charts en leverde met nummers als “A Thousand Trees” en “Local Boy In A Photograph” enkele straffe songs op. Klassieke UK-rock met de onmiddellijk herkenbare karakteristieke ‘whiskey’ vocals van Kelly Jones. De band wordt vaak vergeleken met die andere succesvolle band uit Wales, “The Manic Street Preachers”. In 2003 werd medeoprichter Stuart Cable uit de band gezet, zijn toewijding voor de band zat op een te laag pitje, in 2010 overleed hij na overmatig alcohol gebruik. Adam Zindani werd ingelijfd als vaste gitarist (2007) en Jamie Morrison is sinds 2012 drummer bij de band. Teksten en muziek zijn meestal van de hand van Kelly Jones.

De populariteit van de band in eigen land is erg groot, ongeveer om de twee jaar brengen ze een nieuw album uit waarvan er zes de eerste plaats wisten te halen op de Uk Album Charts. Verleden jaar brachten ze hun tiende studioalbum uit “Scream Above The Sounds”, weer een degelijk album met de nodige hitgevoelige nummers.

De concertzaal van de AB was erg snel uitverkocht voor dit concert van de Stereophonics, de band blijft ook in België nog steeds erg populair.

Drummer Jamie Morrison moet wel een heel fijn overzicht van de zaal hebben gehad, zijn drumkit staat erg hoog op het podium, daaronder Kelly Jones geflankeerd door gitarist Adam Zindani en bassist Richard Jones, een beetje naar achteren weggestoken speelt Tony Kirkham als ‘touring member’, keyboards.

“Caught By The Wind” openingsnummer van hun nieuw album, geschreven naar aanleiding van de Bataclan-aanslag in Parijs, mag ook hier de set openen en er volgen nog enkele klassieke meezingbare poprockers, “C’est La Vie”, “I Wanna Get Lost With You” en nieuwe single “Taking A Tumble”. Het grote beeldscherm achteraan het podium toont bij elk nummer relevante beelden die het optreden een beetje levendig houden. Buiten een korte begroeting van Kelly Jones is het vooral de muziek die de band laat spreken. “Have A Nice Day”, ook een hitje in België, wordt vrolijk meegezongen en tijdens de sing-along “I Wouldn’t Believe Your Radio” komt drummer Morrison, zanger Jones in de frontlinie vervoegen met een one-piece drumkit. De sfeer bij het publiek zit goed ook het refrein van “Maybe Tommorow” wordt vlijtig meegezongen, de uitvoeringen zijn perfect, de zang van Jones kenmerkend en foutloos. “White Lies” en “Sunny” worden door Kelly Jones afgewerkt op de piano. De band speelt al sinds 20 jaar in Brussel, vanaf het begin van hun carrière dus. In 2012 waren ze dikwijls in Brussel en dit om hun album “Graffiti On The Train” op te nemen in de ICP Recording Studios, waarna het titelnummer van het album en de hitsingle “Indian Summer” gespeeld worden.

Dat Stereophonics ook staat voor een stevige portie rock bewijzen ze door nummers als “Chances Are” en “Catacomb” door de AB te laten gieren met snedige gitaarsolo. Ook hun debuutalbum wordt niet vergeten, deze vierde vorige jaar haar twintigste verjaardag, “only one tree to make a thousand matches, only takes one match to burn a thousand trees", een meezinger voor de fans van het eerste uur. Met “Local Boy In A Photograph”, inclusief beelden van een twintig jaar jongere Stereophonics en het vurige “The Bartender And The Thief” krijgen we een spetterend einde. Resten ons nog twee bisnummers, “Mr. And Ms. Smith” uit hun jongste album, een ‘motel-affaire’ en hun grootste hit “Dakota” dat meer dan 10 miljoen keer over de toonbank ging en een mooie afsluiter is van deze succesvolle Britse band met een fraaie carrière en een puik concert.

Luc Nuyts

Fotoalbum © Sonja Schepers

Setlist:

Caught By The Wind/C'est La Vie/I Wanna Get Lost With You/Taken a Tum/Have a Nice/Vegas Two Times/I Wouldn't Believe Your Radio/Maybe Tomorrow/Geronimo/What's All the Fuss About?/White Lies/Sunny/Graffiti on the Train/Indian Summer/All in One Night/Chances Are/Catacomb/Mr Writer/Just Looking/A Thousand Trees/Local Boy in the Photograph/The Bartender and the Thief

Encore: Mr and Mrs Smith/ Dakota

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL