BOOGIE BEASTS excl. CD pré-release party, support act: ONE RUSTY BAND @ MOD, HASSELT - 10/01/19

Hoe kan je beter het nieuwe jaar openen dan met een muzikale party, moeten ze bij move2blues gedacht hebben? De party die zij in petto hadden is de cd pré-release party van de Boogie Beasts in de MOD in Hasselt, die deze maand hun tweede studio album ‘Deep’ uitbrengen. Dat Boogie Beasts een Belgische roots band pur sang is, verklaart zich in de line-up van de band. Mathias Dalle (zang, gitaar) & Fabian Benardo (harmonica) zijn afkomstig uit de provincie Luik en Jan Jaspers (zang, gitaar) & Gert Servaes (drums) uit Limburg, wat (sinds 2010) buiten wat intern vreemd gestotter om elkaar soms te verstaan, geen verdere communautaire problemen geeft. Belgischer-dan Belgisch kan het hier niet als je beseft dat een Luikenaar een Vlaamse en de ander een Italiaanse familienaam draagt. Eerdere muzikale escapades waren er van genoemden in verschillende formaten aan beide kanten van de taalgrens.

De rode draad in het Limburgse deel van de band is Houthalenaar Jan Jaspers. Als we diep in zijn muzikale bio duiken, moeten we teruggaan naar 1999, naar het eerste optreden van High Five Jive tijdens het Swing – Blues for the People festival in Wespelaar. Het festival blijft belangrijk in de muzikale carrière van deze Limburger. Want, wat gebeurt er als Henk van der Sypt (Last Call) en Filip Casteels (El Fish) de handen in mekaar slaan, om uitsluitend covers van blues klassiekers te brengen? Dan worden die klassiekers psychedelische delicatessen en heet de band Dizzy Dimples (Jan Jaspers: zang, gitaar - Filip Casteels: gitaar - Henk Van der Sypt: mondharmonica - Bart Lievens: bas & Gert Servaes: drums). In 2002 staat Jaspers met de Dizzy Dimples opnieuw op Swing. In 2004 verandert de line-up en de nieuwe naam van de band van Jaspers wordt Voodoo Boogie, met twee oudgedienden (Jan Jaspers en Gert Servaes) en met als bassist Rob Vanspauwen en als toetsenman Wouter Haest (piano, Rhodes, Hammond). Het éérste publiek optreden doen ze in Houthalen, tijdens hun “eigen” Blues In Bloom. Op 20/10/2013 speelde Voodoo Boogie in Leuven in de Blauwe Kater hun (voorlopig) laatste show, met nog éénmaal de originele line up. We zien Jan Jaspers samen met Henk Van der Sypt tijdens Swing 2013 nog eens terug als The John Henry Orchestra, een occasioneel side project van beiden, om de bogen niet altijd te gespannen te hebben staan. De cirkel sluit zich (voorlopig) als men in september 2018 aan het recreatiepark De Plas in Houthalen de Blues in Bloom Revival organiseert en waar, naast o.a. Blues Lee, ook eenmalig de originele High Five Jive line-up optreedt. Of is dit ook weer een voorlopig laatste optreden? Wait and see… 

Onze vurige Luikenaars zaten in Stinky Lou & the Goon Mat. In de loop der jaren hebben ze heel wat optredens in binnen- en buitenland gedaan. Groots waren ze telkens op het Kwadendamme Bluesfestival in de “Blues Town” Kwadendamme, in de Nederlandse provincie Zeeland, waar ze al meerdere keren speelden. “The Goon Mat” and “Lord” Benardo stonden ook op het Kwadendamme Bluesfestival in 2004 en 2006 (met Stinky Lou), in 2007 en 2012. The Goon Mat (zang, gitaar) en Lord Benardo (harmonicaspeler) speelden met Stinky Lou hun laatste show op 23/01/2010. In het voorbije jaar brachten beide heren bij het legendarische Voodoo Rhythm Records als duo hun debuutalbum ‘Take Of Your Clothes’ uit. Het is een album met elf originals en met als producer Jim Diamond (The White Stripes, Sonics, The Dirtbombs, The Devils).

Met nog de laatste akkoorden van Voodoo Boogie en Stinky Lou & The Goon Mat in hun hoofde bracht Boogie Beasts in het voorjaar van 2014 hun eerste EP ‘The Game’ uit, met een selectie van vier drassige songs uit hun ouder breed repertoire. Eind 2015 kwam Boogie Beasts’ echte debuut studio album ‘Come and Get Me’ uit. Nummers als “Calling My Name” en “Shake’em”, die tijdens hun optredens vaak gespeeld zijn bij vele fans ondertussen al “bijna” klassiekers.

Hun tweede album ‘Deep’ komt op 11/01/2019 op het Brusselse label Naked. Deze keer sloegen de Beasts de handen in elkaar met producers Rodrigo Fuentealba Palavicino (Fifty Foot Combo, Manngold, The Sha-La-Lee’s, ex-Novastar, ex-Gabriel Rios,) & Micha Volders (ex-El Guapo Stuntteam, ex-The Sore Losers, Meteor Musik). De officiële release concerten van ‘Deep’ vinden plaats op 10/01/19 in de MOD in Hasselt en op 11/01/19 in La ZONE in Luik. Op maandag 28/01/19 is er voor hen die nog niet konden aanwezig zijn een derde kans tijdens de “Blue Mondays” in de Blauwe Kater in Leuven.

One Rust Band

Om negen uur gingen de lichten op het podium eerst aan voor de One Rust Band, een Zwitsers/Frans explosief blues-rock-duo, dat door BB als support act uitgenodigd werd. One Rusty Band bestaat uit de one-man-band Greg (zang, gitaren, mondharmonica en drum) en tapdanseres/circusartieste Léa (wasbord, cymbaal, fluitje). Hoe ze in Sierre in Zwitserland tijdens het jaarlijkse festival “week-end au bord de l’eau” hun landgenoot uit Genève aankondigen? Als “du dirty blues qui claque fort…”.

Hier in Hasselt bestond hun vijfenveertig minuten zweten en uitbundig tapdansen vooral uit nummers uit hun album ‘Vagabond’ [2017]. Léa floot de set op een fluitje op gang waarna Greg, met de juiste gitaar, er als bezeten in vloog. Hun nummers waren heel explosief en vooral het jongere publiek wist dit duidelijk te smaken. Als de titelsong “Vagabond” nog maar net uitgegalmd is volgt er met veel bottleneck slide Jimi Hendrix’ ”Voodoo Child” en wat later “I’ve Got the Devil”, waarbij telkens Greg de juiste (slide, cigarbox…) gitaar koos en Léa haar ziel, met de eeuwige glimlach, in haar zwierig tapdansen stak. Het publiek reageerde heel enthousiast op ”Boogie Woogie” waarin je wat JL Hooker proefde en op de reguliere afsluiter ”Po Boy Blues”. Je mag stellen dat One Rusty Band als opener een aangename verrassing werd, die warempel (en gelukkig) de oubollige blues liefhebbers, die hier normaliter op de maandelijkse donderdagavond komen, zeker niet onberoerd liet. meer foto © Michel Verlinden

Boogie Beasts

Na de pauze en na gekeken te hebben naar de derde en nieuwe video die Boogie Beasts opgenomen had voor hun nieuwe album, was het rond half elf hoogtijd voor de cd-presentatie, waarbij het dringen was om in de uitverkochte MOD-club nog een plaatsje te vinden. Vandaar mijn advies, doe zoiets aub in een grotere zaal, wat niet alleen aan de kwaliteit zelf te goed komt en wat al het uit en in geloop en onnodige en storende gedrum tijdens het optreden vermijdt.

Openers en opwarmers waren eerst de BB’s klassieker “Coming Home to You” (‘Come and Get Me’ [2015]), een nummer dat meerstemmig, beheerst en ingetogen, als een goed gesmeerde trein door de club rolde en, “Would You Please Shut Up”, een dansbare blues boogie, die het live nog steeds erg goed doet. Pas daarna beginnen de Boogie Beasts met een vier op rij uit hun album ‘Deep’. “I’m not Dylan and I’m Not Young. I just want you to hear my song” zingt Jaspers in “Mad”. De eerste ‘Deep’ song klinkt, zoals we het van hen ergens verwachtten, monotoon, rauw en energiek. De sfeer wordt daarna met “Long Gone” door de vervormde ritmische gitaarriffs en Benardo’s verscheurende harplicks, broeierig. “No Good” is heel psychedelisch en na “Inside” wordt met “Dig” en “Soul Keeps Crying” de brug gelegd naar de overige nummers uit hun nieuwe album. Dit zijn achtereenvolgens “I Don’t Know Why”, een op een oer riff drijvend rockend “Emotion” en het met meeslepende harp grooves begeleide “Night Time Hero”. Mathias “The Goon” Dalle vervolgt dan heel schimmig en in een Waals parlando met het erg knappe “Gonna Be Your Man”. “Trouble” en, zoals op het album is “In Front of You” ook nu de afsluiter van de tweede reeks van nieuwe nummers, die alle opnieuw het oorspronkelijke eigenzinnige van de Boogie Beasts en de grauwe, hallucinante dreigende sfeer blijven garanderen. Dat de “encores” ook nu niet konden uitblijven, konden de “beasts” weten. Na “Shake’em” gingen de lichten aan en kon het aanschuiven aan de merchandising stand  beginnen.

Ook met ‘Deep’ (zo schrijft men) “borduren de Boogie Beasts verder op de rudimentaire exploten van de Delta pioniers uit de vroege blues jaren…” en ja, dat konden we vanavond massaal horen. Dit was ff heel sterk en verslavend om een nieuw jaar goed, krachtig en wat beestig in te zetten. Tot in februari, want dan is er op 14/02 om 21u DANA GILLESPIE & THE LONDON BLUES BAND (UK).

Eric Schuurmans

foto © Michel Verlinden

meer foto © Michel Verlinden

Line-ups:
One Rusty Band: Greg: zang, gitaren, harmonica, drum – Léa: foot tapping, wasbord, cymbaal, fluit
Boogie Beasts: Jan Jaspers: zang, gitaar - Mathias Dalle: zang, gitaar - Fabian Benardo: harmonica - Gert Servaes: drums

Set lists:
One Rusty Band: 1. Love in Vain* – 2. Vagabond* – 3. Voodoo Child* – 4. Hard Times – 5. I’ve Got the Devil – 6. King Monkey Killer – 7. Boogie Woogie – 8. My City* – 9. Po Boy Blues – encores / ‘Vagabond’* [2016]
Boogie Beasts: 1. Coming Home to You – 2. Would You Please Shut Up – 3. Mad* – 4. Long Gone* – 5. No Good* - 6. Inside* - 7. Dig – 8. Soul Keeps Crying – 9. I Don’t Know Why* - 10. Emotion* - 11. Night Time Hero* - 12. Gonna Be Your Man* - 13. Trouble* - 14. In Front of You* - encores - Shake’em / ‘Deep’* [2019]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HASSELT - 10/01/19

 

One Rust Band