BLUES PEER - 13/07/18

Blues Peer is sinds 1985 steeds trouw gebleven aan zijn roots: de liefde voor muziek, de ongedwongen sfeer en de gezellige Limburgse gastvrijheid. Niet voor niets zakten in de loop der jaren vele grote namen uit de Rhythm ‘n Blues af naar de festivalweide in Peer. Maar voor de vrijdagen ging de keuze veelal uit naar bands van eigen bodem, en dit jaar was het ook niet anders, want naar goede gewoonte waren al veel muziekliefhebbers vrijdagavond aanwezig op het festivalterrein tegenover de 17de-eeuwse Deusterkapel. Gedanst werd er dan ook vrijdagavond voornamelijk op Benelux-blues, aangevuurd door headliner Boogie Boy. Vooraf kwamen eerst Tensfield, Blues Angels en Cosmo's Fogerty aan bod. En dat het die openingsavond meteen een groot feest was kan u meteen merken met de aldaar opgenomen video's. De aanvullende tekst is van onze Dani Heyvaert, die al jaren dit voor het programmaboekje en website van Blues Peer doet.

Jawel, het is vrijdag de dertiende, maar dat betekent niet dat we er niet voor gezorgd hebben dat u op meer dan verantwoorde wijze onze 34ste editie mee kan aftrappen. We hebben daarvoor namelijk een band aangezocht, waarvan u vandaag voor het laatst zal kunnen zeggen dat ie een beetje onbekend is. De vier jongens van Tensfield hebben hun wortels in de omgeving van Leuven, maar muzikaal lijken ze uit de Mississippi-delta afkomstig te zijn. Energieke blues, vermengd met snuifjes jazz en toefjes funk: dat zijn de hoofdingrediënten van de schotel die zij serveren. Ze wonnen de Blues Challenge van 2016 net niet, alhoewel ze voor veel toeschouwers dé verrassing van de avond waren. Ondertussen zijn we dik anderhalf jaar en talloze concerten verder en vonden we dat het tijd werd voor het echt grote werk!

line-up: Raffe Claes [vocals, guitar] Ι Geert Zonderman [bass] Ι Koen Geudens [keys] Ι Jurgen Moelans [Jurgen Moelans ] Ι

 

De ene poot van Blues Angels heette, toen wij voor het eerst als Bluesfestival naar buiten traden in 1985, nog The Crew en zij waren er toen al bij en waren er in 1987 terug. Hoe vaak het Hammondorgel van de band hier bespeeld werd door de groten uit de blueswereld, valt bij benadering niet te schatten. Zoals ze vandaag bij ons zijn, waren ze hier in 2001 nog eens, al was de roepnaam toen ook “About Queens of The Blues” en het is best mogelijk dat u een paar van de dames ook herkent onder hun schuilnamen Billie & Bloomfish, terwijl de gitarist er in 2016 onder eigen naam bij was. We hebben hier dus te maken met door de wol geverfde muzikanten uit de beide Lage Landen. Ze zijn meer dan een beetje bezeten van blues en soul, maar voegen er wat extra wereldkleuren aan toe, zodat je je echt in de Deep South van de USA waant!

line-up: Pascale Michiels [vocals, percussion] Ι Kathleen vandenhoudt [vocals, percussion] Ι An de Bruijn [vocals, percussion] Ι Jan de Bruijn [vocals, guitar] Ι Pieter van Bogaert [hammond, piano, bass, percussion] Ι

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 

De echte CCR-voorman was dit jaar niet beschikbaar, maar zijn zompige alter ego’s van bij ons zijn er wel. Deels ex-Scabs, deels ex-Hidden Trails, weet dit trio je ongetwijfeld mee te nemen naar de swamps van Louisiana: de gitaren rock–en en scheuren, de drums betoveren en bezweren en de zang is uit grofkorrelig schuurpapier opgetrokken. Ze laten het ruigere live werk van CCR klinken, alsof 1970 pas eergisteren afgelopen was. Feestje op komst en meezingen gegarandeerd!

line-up: Frankie Saenen [vocals, drums] Ι Jo Neyskens [vocals, guitar] Ι Geert Schurmans [Bass] Ι

 

VIDEO 1 - VIDEO 2

De man, die al veertig jaar lang de allergrootsten uit de blues, jazz en rock naar onze contreien haalt sluit de openingsdag af. Hij at kreeft met Santana, dronk in Antwerpen pinten met John Lee Hooker, reed hopeloos verloren, toen hij Robert Plant en Jimmy Page een lift wilde geven. Bob Marley in Vorst? Hij zorgde ervoor. James Brown noemt hem “brother” en Ray Charles vindt in hem de perfecte blanke versie van zijn zwarte zelf. Dat hij ooit, in navolging van zijn zoon, op dit podium zou staan, was geen kwestie van “of”, maar “wanneer”. Paul Ambach -want zo heet hij voor de burgerlijke stand- hoeft ook slechts met de vingers te knippen en de allerbeste begeleiders staan te trappelen om met hem mee het podium op te mogen en dat zal u dadelijk geweten hebben. De jongen van zeventig heeft de terechte reputatie pas met spelen te stoppen, als heel het publiek volkomen loos is gegaan. “Boogie Boy’s the name, music is the game”, da’s zijn leuze en je moet het meegemaakt hebben om de juiste woorden te kunnen vinden om het na te vertellen.

line-up: Boogie Boy [vocals, piano] Ι N8N (Nathan Ambach) [vocals] Ι Chris Bruder [guitar] Ι Lorijn von Piekartz [guitar] Ι Carlo van Belleghem [bass] Ι Lode Jansen [trumpet] Ι Mitya Jansen [tenor sax] Ι Uri Kahati [trombone] Ι Dirk van der Linden [hammond organ] Ι Jamal Thomas [drums] Ι

 

VIDEO 1 - VIDEO 2

Foto © Manon Houtackers

meer foto's Manon Houtackers

 

 

 

Artiest info
website  

facebook

 

PEER - 13/07/18