BLUES PEER - 15/07/16

‘BRBF’, nu ingekort tot ‘Blues Peer’ is al jaren de vaste festivalafspraak voor alle liefhebbers van Rhythm & Blues muziek in België en omliggende landen. Welke blues liefhebber was niet eens een keer op de wei van Peer en genoot er van de losse sfeer, blues & rock muziek en… bier? Niet voor niets zakten sinds 1985 vele grote namen af naar de festivalweide naast de skipiste aan de Deusterstraat. Ook in Peer waren de genomen “crisis wijzigingen” als een kleinere tent (nu wel met een volledige houten vloer!), een ingekrompen backstage area, nog maar één bier tent, andere parkeer toestanden… zichtbaar. Niet alleen de naam veranderde, maar ook de programmatie en het publiek. Het programma week al enkele jaren een beetje af van de vertrouwde paden…" zo vatte de organisatie het in hun programmaboekje samen. Er werd inderdaad opvallend meer rock gepland, om zo een wat jonger publiek naar Peer te krijgen. Dat dit een onoverkomelijke slechte zaak moet zijn, is niet waar en kan zelfs ook voor verassingen zorgen. Wat is uiteindelijk “per definitie” “blues” en “rock”?

De programmatie anno 2016, nu in handen van Patrick Cuyvers (juist, de Hammond virtuoos van o.a. D-Tale) voorspelde een duidelijke heroriëntatie, met opnieuw meer aandacht voor roots en blues. Dit jaar moesten Joe Bonamassa, Buddy Guy, Taj Mahal, Walter Trout en Brian Setzer bij de twijfelaars, voor de nodige duidelijkheid zorgen.

Dat dit werkte, was op vrijdagavond al vrij duidelijk! Patrick Cuyvers was het met de Suncourt Ramblers, Boogie Beasts, Jan de Bruijn en Bonita & the Blues Shacks, niet ver van huis gaan zoeken. De opkomst voor een vrijdagavond was m.i. met enkele duizenden zeker niet onaardig. De tent was nog wat kleiner (lees “intiemer”) en voor je pintje kon je nog enkel maar in de rechtse bier tent terecht. Geslaagd, zou ik, achteraf gezien, durven stellen. De plaats die hierdoor vrij kwam, is nu door de (méér gevarieerde) catering ingenomen. Voor “sfeer en gezelligheid” een welverdiende “negen”!

Suncourt Ramblers (Jos Maesen: zang, dobro / Hans Wolters: zang, banjo : David Bammens: zang, mandoline / Bert Peyffers: staande bas – hij vervangt Koen  Depreitere die meerdere jaren een vaste waarde was / Jos Vandael: zang, accordeon / Eric Vanderfeesten: zang, gitaar) met Limburgse roots  openden de 32ste editie. We kregen wat we van hen verwachtten: een mix van folk, bluegrass en covers van het betere rock werk. Ze deelden niet alleen de verschillende genres maar ook hun techniciteit op al de verschillend instrumenten met het publiek.

Boogie Beasts

Jan Jaspers, frontman van de Boogie Beasts, reageerde op een vraag van het Belang Van Limburg, “dat dit aanvoelt als een thuismatch…“ (verwijzend naar eerdere optredens in 1998 en 2002 in Peer met Dizzy Dimples en High Five Jive). In 1995 stond drummer Gert Servaes ook al in Peer met Big Mama’s Kitchen. Samen met hun Waalse “wederhelft” Mathias Dalle (zang, gitaar) en de immer energieke en sympathieke Fabian Bennardo (harmonica), brachten ze een stomende blues rock set, die me aansprak, omdat ze vooral met hun boogie drive, die vandaag weer “anders” klonk, opvielen. Knap gedaan en, of hoe muziek een land bij elkaar kan brengen!

Over gitarist / singer-songwriter Jan de Bruijn, frontman van de Jan de Bruijn Band, kunnen we alleen maar héél positief zijn. Hij stond hier in 1985 al met The Crew en zijn maat Pieter van Bogaert (Hammond orgel, piano). Ze hebben net een nieuw album uit (“Bittersweet”) waarmee ze bewijzen, dat ze zeker niet stil gezeten hebben. Hun set was een aardige mix van blues, soul en soms wat funk. De line-up bestond verder uit Luc Janssens (gitaar), Bart Buls (bas), Stan Vloemans (trompet), Henri Ylen (sax) en Pieter Doms (drums).

B.B. & the Blues Shacks

Voor de afsluiter kon Peer rekenen op nog een “oude bekende”. De gebroeders Michael en Andreas Arit zijn al meer dan twintig jaar de kern van B.B. & the Blues Shacks, een begrip in Europa, wanneer het over blues en soul gaat. BB&BS, een Noord Duitse band uit de regio Hildesheim in Neder-Saksen, werd in augustus 1989 opgericht. Uit de nog warme assen van ‘Boogie Bock & die Beinharten’ richtten Andreas Arlt (gitaar), Andreas Bock (drums) en Martin Schlockwerder (bas) de band op. Andreas' broer Michael (zang, mondharmonica) vervoegde in dezelfde maand de band. “B.B.” in de naam BB&BS verwijst naar de eerste letters van de vorige band, maar kan ook gerelateerd worden aan BB King en de Blues Brothers. De line-up van de band wisselde in de loop der jaren vaak. Waar ze in hun begin periode vooral geïnteresseerd waren in jump blues en R&B anno jaren ’40 en ’50, is ondertussen hun stijl meer naar blues en soul geëvolueerd. Een stijl, die zijn oorsprong vindt in de Afrika-Amerikaanse muziek jaren ‘60.

Vanaf 1994 kent de band zijn eerste successen en kunnen ze bij ‘Stumble Records’ een contract tekenen. Ook in 1994 verschijnt hun debuut “Feelin’ Fine Today” en treedt BB&BS op tijdens het ‘Notodden Blues Festival’ in Noorwegen. In 1997 nemen ze in California hun derde album “Reality Show” op en touren ze met Tad Robinson. In 1999 organiseert de band voor het eerst hun eigen blues festival in hun thuisstad Hildesheim aan de Vier Linden.

In 2001 tekent de band een contract bij ‘Cross Cut Records’ en brengen ze hun zesde studio album “Midnight Diner” (2001) uit. Hierna volgen “Blue Avenue” (2003) en “Live in Vier Linden” (2006). In 2008 verschijnt “Unique Taste”, het eerste album waarop bassist Henning Hauerken een elektrische bas gebruikt. Het album “London Days” (2010), dat in Londen opgenomen is, werd ook (voor het eerst) als LP uitgebracht. In 2011 brengt gitarist Andreas „A(r)li“ Arlt een solo album “All Time Favourites” uit.

Het album “Come Along” (2012) is het laatste album met drummer Bernhard Egger, die een jaar later de groep verlaat. In 2013 vervoegt drummer Jochen Reich uit Hamburg de band en wordt hij in Los Angeles, als nieuw lid voorgesteld. In juli 2014 kan je op hun Facebook pagina lezen dat Jochen Reich de band verlaat en dat Andre Werkmeister hem zal vervangen. Het vijfentwintig jarig bestaan van de band werd ook in 2014 in Hildesheim, met o.a. de No Blow No Show Horns, The Shackettes, Mike Andersen, Marc TEE, Alex Schlutz, Bonita en Trickbag op de ‘Vier Linden’ gevierd.

2015 begon voor BB&BS met de mededeling dat toetsenman Dennis Koeckstadt, "na twaalf jaren en 6 CD’s o.w.v. privé reden de band verlaat”. Hij wordt vervangen door Fabian Fritz. Ook in 2015, behalen de BB&BS twee Duitse Blues Awards als ‘Beste Band’ en als ‘Beste Album’ (met “Businessmen” uit 2014). B&BS zijn net terug van een tour in California, waar ze o.a. op het podium stonden met Buddy Guy, Taj Mahal en WAR. 

De Zuid Afrikaanse gospel zangeres Bonita Niessen groeide op met de muziek van Ann Peebles, Aretha Franklin, Ruth Brown en Barbara Lynn. Na haar verhuis naar Duitsland om au-pair te worden, begint ze als zangeres aan haar carrière in 1997. Ze brengt in 1998 haar eerste single “Superman” uit. Haar debuut album “Just” verschijnt in 2000. Vanaf 2006 treedt ze op met een eigen band en werkt ze aan een nieuw album “Oz”, dat ze in 2009 uitbrengt. Tussen 2010 en 2012 is Bonita te zien in de musical “Die 10 Gebote”. Bonita is in 2012 voor het éérst te horen op het album “Come Along” van The Blues Shacks. Het (debuut) album “Bonita & The Blues Shacks” is in november van dit het voorbije jaar uitgebracht.

Aan het album werkten mee (voor zij, zoals ik, die ondertussen de line-up-draad kwijt zijn): Bonita Niessen (zang), de veteranen Michael Arlt (Hohner harmonica, zang) & Andreas Arlt (gitaar) en, Henning Hauerken (bas), Fabian Fritz (keys) en Andre Werkmeister (drums).

De combinatie van de zang van Bonita met de zang van Michael werkt, zoals we vanavond zelf konden horen, zeer aanstekelig. Na enkele nummers, zonder Bonita, met vooral Chicago bleus en veel heerlijke harmonica, opgesmukt door het Hammond orgel van Fabian Fritz, kwam Bonita de Blues Shacks vervoegen. Wij konden genieten van hun debuut album, dat als side project naast het reguliere werk van de Blues Shacks uitgebracht is, van pareltjes als “I’m A Fool For You”, “I’m Lonesome” en “Just Enough”. Wij konden met Bonita en Michael voor de show even “bijpraten”. Lees het interview op onze site!

Ik kan me als aftrap van deze “nieuwe” Blues Peer start geen betere manier bedenken! Tot morgen, tot zaterdag Blues Peer!

 

Eric Schuurmans

Foto © Eric Schuurmans

meer foto © Eric Schuurmans

 

 

meer video's : VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4

 

meer video's : VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4

 

meer video's : VIDEO 1 - VIDEO 2

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BLUES PEER - 15/07/16

 

Suncourt Ramblers

Boogie Beasts

Jan de Bruijn Band

B.B. & the Blues Shacks