GEORGE CLINTON PARLIAMENT FUNKADELIC @ OLT, DEURNE, 27/07/16

Vooraf kunnen we kennismaken met STIJN, een jonge veertiger uit Roeselare met een purperen zweem van Prince over zich en een batterij elektronica op het podium. Met zijn tribute aan Prince speelde hij de ABclub een paar keer plat, vandaag gaat ie de funketeers wat opwarmen. De elektrofunker maakt er een leuke opwarmer van en we onthouden naast het hemd dat helemaal opengaat vooral een boel lol en de vlotte manier waarop hij zijn knoppenarsenaal bedient. Stijn komt in september nog eens terug naar het OLT voor de radio 1 Prince-sessie en gaat daar tussen een hoop 'grotere' namen zeker thuishoren. (foto's).

We want the funk! George Clinton has the funk. Meer zelfs: samen met James Brown en Sly Stone vond hij het genre eigenhandig uit en was hij als hét grote voorbeeld van Prince en menig ander zwarte artiest (zie o.m. Kendrik Lamar en Snoop Dog). In de jaren ’70 maakte Clinton memorabele platen als bezieler van legendarische bands als Funkadelic, Parliament en the P-Funk All Stars. Hij zou daarbij de muzikale grenzen verleggen naar zijn andere grote liefdes: Star Trek, cartooneske stemmetjes, ellenlange gitaarsolo’s, Beatle-esque studiotrucjes, geflirt met gospel en doo-wop, zijn fascinatie voor Moog synthesizers en grappen, vooral veel grappen. Vooral live was en is Clinton niet minder dan sensationeel: als Dr. Funkenstein wordt hij steevast vergezeld door een gigantische Mothership Connection, Talrijke muzikanten in de meest exotische outfits, goed voor uren durende concerten waarbij het publiek extase na extase beleeft. Het is al enkele jaren geleden dat we Clinton (74 intusssen) en co nog eens op een Belgisch podium mochten aanschouwen. Deze keer legt hij opnieuw de focus op het repertoire van zijn moederbands Funkadelic en Parliament. Classic stuff van een grote meneer die intussen bijna 60 jaar showbizz op zijn teller heeft staan!

George Clinton Parliament Funkadelic, het is een hele mond vol. En ook begrijpelijk gezien de pleiade aan nummers. En gezien masterbrain George Clinton zelf al eens voor een zitje kiest en de exuberantie aan anderen overlaat ook een terechte keuze. En afwisseling is er genoeg. Met constant een vijftiental znagers, muzikanten of showbeesten op het podium is er veel te zien en nog meer te horen. Een drietal zangeressen komen zowel vakkundig als sensueel uit de hoek en een danser met een lange neus doet allerlei standjes op het podium en pleziert daarmee vooral het vrouwelijk ggedeelte van het publiek. Dat is al vanaf het begin mee op de funkrollercoaster die zonder ophouden doorheen het uitverkochte rivierenhof raast. Uit die dolle rit onthouden we toch vooral een spetterende saxsolo waarbij George Clinton zijn micro in de saxofoon duwt, een warrig 'One Nation under a Groove' waarbij iedereen schijnbaar door elkaar zingt en een extra lange versie van 'Flashlight' waarbij de danser in het wit de show steelt. 'Knee deep” krijgt een lang scat-tussenstuk mee en een verzengende gitaarsolo geeft nog een extra boost aan 'Give up the Funk'. Toch krijgen we in al dat vrolijk geweld nog een beetje rust met een traag nummer dat haast naar een ballad neigt.

Dat is maar voor even want de funktrein raast onmiddellijk op volle snelheid.verder, het publiek krijgt de nodige meezingmomenten en als kers op de taart mogen enkele leuk uitziende dames het podium vervoegen voor een kaleidoscopische afsluiter. De bisnummers volgen trouwens zonder echte pauze, kwestie van de adrenaline op peil te houden, en de zitkussentjes vliegen massaal in het rond richting podium, waar enkele funketeers nog wat teruggooien maar moeten plooien voor de overmacht. Een avondje George Clinton Parliamant Funkadelic is uit de bol gaan op bijzonder vrolijke, funky maar ook inwisselbare nummers waaruit de funketeers kunnen putten. We onthouden dus vooral de eerste drie letters van funk. FUN.

Johan Vanonckelen
Foto © JiVe
Meer Foto © JiVe

Funky bezetting: George Clinton (zang, masterbrain) – Daniel Peter Bedrosian (keyboards) – Stephen James Boyd (zang) – Tracey Patavian Lewis (zang) – Tonysha Elizabeth Carrie Nelson (zang) – Tairee Carlton Parks (zang) – William Michael Payne (zang) – Bouvier Richardson II (zang) – Brandi Latricea Scott (zang) – Benjamin Ross Cowan (drum) – Lige Grant Curry (basgitaar) – Garrett Clinton Shider (gitaar) – Dewayne Stephen Mc Knight (gitaar) – Ricardo Darcel Rouse (gitaar) – Gregory Allan Thomas (sax) – Carlos Renaldo Mc Murray (dans)

Zonder setlist plukten de funketeers naar hartelust uit:

Mothership Connection (Star Child) - Dr. Funkenstein - Stuffs and Things - Rumpofsteelskin - Cholly (Funk Getting Ready to Roll) - Standing on the Verge of Getting It On / Pumpin' It Up / Get Off Your Ass and Jam - Unfunky UFO - Up for the Down Stroke - Pole Power - Baby Like Fonkin' It Up - Get Low - One Nation Under a Groove - Flash Light - (Not Just) Knee Deep - Cookie Jar - Ain't That Funkin' Kinda Hard on You? - Vanish In Our Sleep - Give Up the Funk - Night of the Thumpasorus Peoples - Dirty Queen - P. Funk (Wants to Get Funked Up) - Dog Star (Fly On) - Atomic Dog - Hardcore Jollies


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

OLT RIVIERENHOF, DEURNE - 27/07/16