MACEO PARKER @ OLT RIVIERENHOF, DEURNE - 04/08/16

Maceo Parker speelt niet alleen funk, hij ís funk. Doorheen z’n jarenlange carrière speelde de saxofonist samen met de allergrootste funkateers die ooit op deze wereld rondliepen: hij begon bij James Brown (Parker: “it was like begin at University”), maakte deel uit van George Clinton’s Parliament, ging (en gaat nog steeds) op tour met Prince, stond op het podium met Bootsy Collins en ga zo maar door. Maceo Parker is de rode draad doorheen 4 decennia funkgeschiedenis. Sinds 1991 is hij ook meer dan enkel maar de ultieme sidekick. Tijdens z’n solocarrière bouwde hij een uniek repertoire uit waarin funk, soul, jazz en hiphopgrooves samenkomen tot een heel eigen geluid. Gezamenlijke projecten met artiesten zo divers als Ray Charles, Ani DiFranco, De La Soul, Dave Matthews Band en the Red Hot Chilli Peppers zorgen ervoor dat zijn fanbase zich uitstrekt over generaties en genres heen.

Maceo Parker verwent ons dit jaar want hij passeerde nog geen halfjaar geleden in mijn favoriete winterresidentie, de Roma, voor een gesmaakt concert. Nu hunnen we hem meemaken in een festivalsfeertje met zomerse temperaturen en een flinke stroom zuurstof in de neusgaten. Zijn nog steeds erg funky band wordt aangedreven door Rodney 'Skeet' Curtis op bas en Dennis Chambers op drums, toetsenist Will Boulware, trombonist Greg Boyer en Bruno Speight op gitaar zorgen voor de sound, en Darlene Parker en Martha Hight nemen de vocals voor hun rekening. De intro refereert naar Prince en geeft ons meteen dat party gevoel zonder dat dat in 1999 hoeft te zijn. De funky opener zet meteen de toon en in het goudgele licht lijken de spetters van Maceo's altsax af te vliegen. Het wordt een funky avond met pittige grooves en krachtige baslijnen. Een vleugje jazz mag ertussen en we horen 'The Nearness of You, dat algauw een uitgesponnen versie wordt van 'Baby Knows', waarbij Bruno Speight zijn gitaarkunsten laat zien en er zowaar nog een stukje 'Breezin'' vanGeorge Benson tussen gooit.. Martha High komt de boel terug opzwepen met 'Think'.

De heerlijke trombonesolo van Greg Boyer is 'All about Love' en brengt een rustpunt in het funky gebeuren. Die trombone, afgewerkt met kevlar, ziet er trouwens prachtig uit. 'Gimme some More' zet de funktrain terug op de rails en lijkt wel een eindeloze en net iets te lange rit. Tussendoor krijgen we ook een eerbetoon aan Marvin Gaye, we zijn tenslotte in België en Oostende is niet ver weg, en aan the Genius, Ray Charles, kompleet met zonnebril, Ook Darlene Parker krijgt haar solomoment en haar lage stem en sensuele bewegingen maken van 'Stand by Me' een shownummer dat best gesmaakt wordt. De protagonisten hebben dan hun solootjes wel gehad, maar Maceo Parker bestuurd de funktrain toch vakkundig met stem en sax, en zelfs met een uitstapje op de dwarsfluit.

Na een uurtje of twee krijgen we als bis nog een Funky Good Time vol Soul Power en vlieger er toch wat rode kussentjes richting podium. Deze show was op enkele details na een perfecte kopie van wat we in de Roma te horen kregen, maar met een gedeeltelijk staand publiek en wat festivalstemming was dit net wat uitbundiger. Achteraf konden we nog even babbelen met trombonist Greg Boyer die gewillig wat fans kwam groeten. Het einde van een funky week van Clinton tot Parker. Het leven kan toch schoon zijn.

Johan Vanonckelen
Foto © JiVe
Meer Foto © JiVe

 

Setlist : Funky Fiesta/Off the Hook (bass solo by Rodney 'Skeet' Curtis) / Make It Funky / Baby Knows (guitar solo by Bruno Speight) / Think(performed by Martha High) / (trombone solo by Greg Boyer) / Gimme Some More / Let's Get It On (Marvin Gaye cover) / Funky Drummer(drum solo by Dennis Chambers) / You Don't Know Me (Ray Charles cover) / (bass solo by Rodney 'Skeet' Curtis) / Stand by Me (Ben E. King cover) (performed by Darlene Parker) / Funky Good Time / Pass the Peas / Soul Power

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

OLT RIVIERENHOF, DEURNE - 04/08/16