RYAN BINGHAM @ DE ZWERVER, LEFFINGE - 04/07/16

Op deze “Fourth of July”, dé nationale feestdag van de amerikanen, een rasechte “americana” op het podium van de zwerver in Leffinge. Bingham werd geboren in Hobbs, New Mexico en leerde gitaar spelen van zijn buurman.

Eerst probeerde hij carriere te maken in het rodeocircuit met “bullriding”. Uiteindelijk besliste hij toch om zich meer met muziek bezig te houden en speelde hij in talrijke clubs in Texas.” Wishbone Saloon” en” Dead Horses “waren zijn eerste self-released albums. In 2007 bracht hij bij Lost Highway Records het album” Mescolita” uit, geproduced door Black Crowes gitarist Mark Ford, en begeleid door zijn band the Dead Horses. Opvolger ”Roadhouse Sun” volgde twee jaar later, gemaakt met dezelfde producer en band.

Ryan heeft geen makkelijk jeugd gehad, zijn moeder dronk zich dood en zijn vader pleegde zelfmoord, hij stond dus vroeg alleen in het leven. Het nummer “Never Far Behind” uit het album “Tommorowland”, gaat over zijn ouders, waarin hij duidt dat hij toch een andere mening over het leven heeft.

Het is echter niet allemaal kommer en kwel in Binghams leven, in 2010 verwerft hij in één klap een Golden Globe,een Grammy en een Oscar met zijn bijdrage van het nummer “The Weary Kind”, geproduced door T-Bone-Burnett in de film Crazy Heart. In datzelfde jaar verschijnt zijn derde album” Junky Star”, in 2012 opvolger” Tommorowland”. Zijn laatste werkstuk, het fraaie “Fear and Saturday Night” dateert van vorig jaar. Dit jaar is Ryan in Europa te zien op verschillende grote festivals onder meer in Werchter waar hij met full band speelde.

In een goed volgelopen De Zwerver wordt hij begeleid door electrische gitaar en viool, een intiemere setting dus. Met zijn kenmerkend schurend stemgeluid opende hij de set met het rustige The Poet uit Junky Star. Dollar a Day, Dylan’s Hard Rain en Tell my Mother I Miss Her duwde het ritme en het countrygehalte de hoogte in tot plezier van de aanwezigen. Echt spraakzaam is hij niet, zijn songs zijn dat wel, “Broken Heart Tattoos” schreef hij voor zijn toen nog ongeboren baby,” you are unborn and yet to be scarred with tattoos”.

De muziek waar hij mee opgroeide, zijn grote vorbeelden, Townes Van Zand, Guy Clark, The Rolling Stones en Bob Dylan werden allen vereerd met een cover, leuk om te horen maar vijf covers spelen is misschien toch wat veel voor iemand met reeds vijf albums onder de arm.

Het voor zijn vrouw geschreven ”Snow Falls in June” met melancholische begeleiding van de viool was prachtig, ook tijdens het onvermijdelijke “The Weary Kind” bleef het muisstil in de zaal. Met het knap gespeelde” Southside of Heaven”, met gitaar en vioolsolo, en Dylan’s” Don’t Think Twice its Allright” werd de set beeindigd.

Het publiek was enthousiast genoeg om nog enkele bisnummers te bedwingen, van country ging het even naar de blues met de bluesstandard” Key to the Highway” met slide gitaar van Bingham himself, slotnummer” Bread and Water” was muzikaal erg sterk, strak ritme, dubbele slide gitaar en de fiddle deed er nog een schepje bovenop, ... en het publiek genoot!

Luc Nuyts

Foto © Sonja Schepers

meer foto's © Sonja Schepers

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ZWERVER, LEFFINGE - 04/07/16